Siirry pääsisältöön

WSA-työtyylianalyysista tukea asiakasohjaukseen

24.08.2022

20 innokasta valmennus- ja ohjaustyön ammattilaista kokoontui yhteen pohtimaan Työtyylianalyysin (WSA) käyttöä asiakastyön tukena Vates-säätiön ja Consultica Oy:n järjestämässä tapahtumassa 18.8. Osallistujat täyttivät ennakkoon oman WSA-raporttinsa, jota pureskeltiin yhteisesti koulutuksessa. Ohjaajan työtyylillä on vaikutusta paitsi asiakastyöhön niin myös oman työn kehittämiseen.

Aivojen sisässä kuvattu erilaisia aisteja: näkö, tunto, kuulo, haju, maku.WSA eli Working Style Analysis on työtyylianalyysi, jonka avulla voi kartoittaa omia biologisia ja luontaisia vahvuuksia ja käyttäytymismalleja sekä toisaalta työympäristön stressitekijöitä. Raportista näkee, kuinka paljon tällä hetkellä hyödyntää itselle parhaiten sopivia työntekemisen tapoja. Menetelmä kannustaa kehittämään omaa työotetta sekä sitä kautta myös hyvinvointia ja suorituskykyä.

Työtyylianalyysi antaa kokonaisvaltaista ymmärrystä omasta tavasta tehdä työtä. Mitä juuri minun kannattaisi huomioida? Mihin vuorokaudenaikaan kannattaisi tehdä vaativimman tehtävät? Mihin aisteihin luottaa? Yksin vai seurassa? Oman työtyylin ja tarpeiden tunnistaminen voi parhaimmillaan tehostaa työtä ja vapauttaa lisää aikaa oleelliseen.

Vahva ymmärrys asiakkaasta

WSA-menetelmän avulla valmennustyön ammattilainen voi ymmärtää paremmin asiakkaan tapaa oppia ja käsitellä tietoa. Raportin avulla voi kartoittaa asiakkaan soveltuvuutta erilaisiin työtehtäviin, löytää oikeat tavat perehdytykseen sekä tunnistaa työn kuormitustekijöitä. Ohjaajan on myös helpompi valita, käyttääkö asiakkaiden kanssa yksilö- vai ryhmämenetelmiä.

Ryhmävalmennuksen tueksi ryhmästä voi laatia WSA-ryhmäraportin. Raportti antaa yhteenvedon, tarvitseeko ryhmä esimerkiksi

  • selkeät ohjeet vai tilaa itsenäiselle pohdinnalle,
  • onko parempi kertoa miksi jokin asia tehdään vai mitä tehdään,
  • mikä ryhmää motivoi ja
  • annattaako ohjaustilanne aloittaa kuulumisten vaihdolla, huumorilla, asioilla vai faktoilla.

Työhönvalmentajien ryhmäraportti

Eräs osallistuja pohti, yhdistääkö valmennustyön ammattilaisia jotkin ominaisuudet. Osallistujien ryhmäraportista ilmi, että ainakin tässä koulutuksessa monet halusivat hahmottaa kokonaiskuvan, olivat pitkäjänteisiä ja sinnikkäitä, osasivat tehdä nopeita ratkaisuja sekä katsoivat luontaisesti pitkälle tulevaisuuteen. Osallistujat myös käyttivät luontaisesti eri aistejaan käsitellessään tietoa.

- Tässä työssä on hyötyä siitä, että vastaanottaa tietoa useilla aisteilla ja on ikään kuin tuntosarvet pystyssä. Aistejahan voi myös treenata, kommentoi osallistuja.

Lisätietoja: www.consultica.com

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!