Siirry pääsisältöön

Yksin emme pärjää - Työmaailman parannusviikko järjestettiin kolmatta kertaa

02.09.2022

Teksti: Aluekoordinaattorit Minna Tarvainen ja Niina Kilpiäinen

Työmaailman parannusviikkoa vietettiin tänä vuonna 29.–30.8. ja 1.9. Ensimmäinen päivä oli Vates-säätiön koordinoima. Päivän teemana oli Yhteistyöstä uutta puhtia muutosten keskellä. Päivän aikana kuultiin päivän teemaan liittyen kymmenen mahtaa puheenvuoroa.

”Yksin emme pärjää” -ajattelu kuului kaikista puheenvuoroista. Yhteistyön varaan rakentuvat niin yksittäisen työntekijän ja työnantajan välinen ymmärrys, TE-pilottien palvelut, laajat ja monisektoriset työllisyydenhoidon ekosysteemit sekä Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus ja Työkanava. Jokainen niistä linkittää useita toimijoita yhteen ja luo yhdessä jotain uutta.

Työnhaussa pitäisi keskittyä vahvuuksiin ja osaamiseen

Pohdintaan nousivat mm. seuraavat asiat: Onko meidän edes puhuttava muusta kuin osaamisesta ja vahvuuksista, kun puhumme vammaisten ja osatyökykyisten ihmisten työelämästä? Kiinnostaako työnantajaa oikeasti muu kuin se osaaminen ja vahvuudet, joita työntekijä tarjoaa työpaikalle?

Todettiin, että työelämä on yhteinen meille kaikille. Emme tarvitse erillisiä lokeroita. Tärkeintä on se, että jokainen löytää omat vahvuutensa ja juuri niihin sopivan työtehtävän.

Mukaan työnantajien verkostoihin

Paljon puhuttiin myös tiedon tai oikeammin tiedonkulun puutteesta. Työnantajilta puuttuu tietoa erilaisista tuista, välityömarkkinoista, työnhakijan osaamisesta sekä muusta sellaisesta, joka auttaisi ja innostaisi tarjoamaan työtä osatyökykyisille. Tosin todettiin, että tietoa on, mutta se ei useinkaan tavoita työntekijäpulasta kärsivää työnantajaa.

Jenni Wessman, tummat hiukset ja kirkkaanpunainen paita. Työpaikat menevät verkostojen ja suorien kontaktien kautta, mutta miten päästä työnantajien verkostoihin? Tämä ikuisuuskysymykseksikin nimetty huolenaihe oli mukana keskusteluissa. Kuulimme Jenni Wessmanin ilahduttavan esimerkin Rovaniemen TE-pilotista, jossa suoralla kysymyksellä - oletko halukas työllistämään - työnantajat oli saatu kiinnostumaan työllistämisestä.

Muitakin ratkaisuja verkostoihin pääsemiseen kuultiin. Yksi keino tuli Näkövammaisten liiton työelämäpalveluista: tarjotaan vammaisjärjestöjen asiantuntijuutta työterveyshuoltoihin. Mieli ry puolestaan tuottaa erilaisia koko työyhteisön mielen hyvinvointiin liittyviä palveluita.

Myös yritysmaailman toimijoiden mukaan saaminen työllisyydenhoidon kentälle on tarjonnut uusia, valmiita yritysten välisiä verkostoja.

Miia Raussi ja Marjo Kosunen istumassa rinnakkain, taustalla isolla sana Parkki. - Me ollaan yritysten iholla. Meille voidaan puhua suoraan, kuvaili Miia Raussi Linnan Kehitys Oy:stä vertaisten välistä luottamusta.

Kuvassa Miian lisäksi Marjo Kosunen Kiipulasta. Miia ja Marjo kertoivat yritys-oppilaitosyhteistyöstä.

Parempi työmaailma syntyy avoimuudesta

Päivän päätteeksi kysyimme, miten osallistujat parantaisivat työmaailmaa. Näin meille vastattiin:

”Keskitytään mahdollisuuksiin ja vahvuuksiin, luodaan sinnikkäästi yhdessä uutta.”

”Työmaailmaan pitäisi voida muokata erilaisia tehtäviä. Nykyään ollaan ehkä liian tehtäväorientoituneita. Näin avattaisiin mahdollisuuksia erilaisille työntekijöille.”

”Esteettömyyden edistäminen työpaikoilla, avoimen ja ennakkoluulottoman työilmapiirin ylläpitäminen/kehittäminen.”

Kuvakaappaus Menti-kyselystä, kysymyksenä Mitä ajattelet siitä, että työnantajille asetettaisiin palkkaamiseen kiintiöitä? Vastauksina mm. kaksipiippuinen juttu, pitää tutkia, haaste ja ristiriitainen.Avoimuutta ja suoria kysymyksiä kuuluttivat puheenvuoroissaan myös Osku Timonen ja Katja Kuusela. Kysykää myös työkaverilta, mitä hän tarvitsee! Arvailu menee helposti pieleen. Avoimuus vie eteenpäin.

Osku heitti osallistujille kysymyksen, mitä mieltä he ovat vammaisten henkilöiden työllistämiskiintiöstä, josta on taas hiukan keskusteltu viime aikoina. Vastaukset olivat pääosin epäileviä, mutta kaikki eivät sitä mahdollisuutta tyrmäisi. 

Työmaailman parannusviikon järjestivät Vates-säätiön aluetoiminta, Vamlas, Kehitysvammaliitto ja FDUV.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!