Siirry pääsisältöön

Vammaisten henkilöiden työllisyysaste EU:ssa on yhä vain noin 50 prosenttia

23.08.2024

Teksti: Kati Savela-Vilmari

EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto (sosiaalipolitiikka ja työllisyys) kokoontui heinäkuussa Brysselissä. Aiheina olivat mm. työvoimapula ja osaamisvaje sekä vammaisten henkilöiden työmarkkinoille (uudelleen) integroitumisen tukeminen.

Neuvoston periaatekeskustelusta laadittiin muistio, joka on saatavilla englanniksi.*

Ministerit esittelivät kukin omassa maassaan käynnissä olevat aloitteet vammaisten henkilöiden työllisyysasteen nostamiseksi. Maat ovat voineet asettaa kansallisia tavoitteita ja kiintiöitä sekä mm. kannustimia työnantajille vammaisten henkilöiden rekrytoimiseksi. Keinoina edistää kohderyhmän työllistymistä ovat keskustelijoiden mukaan mm. tiedotuskampanjat ja parhaiden käytäntöjen jako EU-maiden kesken. Osallistujat keskustelivat konkreettisista tavoista tukea jäsenmaita vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian 2021–2030** täytäntöönpanossa.

Lähikuva henkilön takaviistosta, korvassa näkyy kuulolaite. Taustalla toinen henkilö.Muistiossa todetaan, että vammaiset henkilöt eivät työllisty merkittävästi paremmin nykyisin kuin kymmenen vuotta sitten. Muistion mukaan vuonna 2023 ero vammaisten ja ei-vammaisten henkilöiden työllisyysasteessa oli 21,5 %-yksikköä. Vammaisten työllisyysaste on siis noin 50,8 % (muilla 72 %). Vuonna 2014 ero oli 22,7 %-yksikköä. (Lähde: European Disability Forum). Tilastotieto koskee 20-64-vuotiaita.


Komissio: vammaisten työllisyydelle asetettava tavoite

Kokouksen alla työministeri Arto Satonen totesi TEM:n tiedotteessa (15.7.), että vammaisten henkilöiden työllisyyden edistäminen on tärkeä osa hallituksen 80 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamista. Hän painotti työelämän joustavuutta, jolla työllistymistä voidaan helpottaa ja kannusti etsimään vaihtoehtoja kokoaikatyölle.

Periaatekeskustelun muistion mukaan vammaisten henkilöiden työllisyyden edistäminen on osa EU:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa strategiaa** 2021–2030. Jäsenmaat ovat sitoutuneet mm. torjumaan syrjintää työnhaussa, edistämään uralla etenemisen mahdollisuuksia ja kohtuullisten mukautusten käyttöä koulutuksessa ja työelämässä.

Euroopan komissio on kehottanut jäsenmaita asettamaan tavoitteen vammaisten työllisyydelle tämän vuoden aikana. Komission asettama Disability Employment Package tarjoaa käytännön ohjeita ja esimerkkejä mm. kohtuullisten mukautusten ja muiden työllistymistä edistävien keinojen käyttöön.

Disability Employment Package to improve labour market outcomes for persons with disabilities - Employment, Social Affairs & Inclusion - European Commission (europa.eu)

Disability Employment Package oli esillä myös kesäkuisessa tuetun työllistymisen seminaarissa Espanjassa, ks. uutinen Vatesin sivuilla.

Tuettu työhönvalmennus Euroopassa jo 30 vuotta | Vates

Myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari, periaate 17, sisältää vammaisten oikeuden osallistua työelämään ja tuen sinne pääsemiseksi. Strategiassa todetaan, että yhteiseen 78 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseksi vammaisten henkilöiden on päästävä tehokkaammin työelämään. Heitä on huomattava osa työikäisestä väestöstä.

Työelämässä jo olevat kohtaavat vaikeuksia päästä kuntoutukseen – lääkinnälliseen, sosiaaliseen tai ammatilliseen – mikä on yksi este työssä pysymiselle. Tilastotiedon puute ja epäsuhtaisuus eri maissa tekee myös vaikeaksi ylipäänsä arvioida vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllisyysastetta.

Tuettu työllistäminen mainitaan yhtenä hyvänä keinona lisätä työelämäintegraatiota. Yrittäjyys ja sosiaalisiin yrityksiin työllistäminen ovat myös vaihtoehtoja. Ns. suojatyö- tai avotyötoiminta eroaa suuresti maiden välillä, eikä kaikissa niissä ole työllistyminen edes tavoitteena. Myös Suomessa avotyötoiminta johtaa vain harvoin työllistymiseen.

*Muistio neuvoston periaatekeskustelusta:
Social inclusion of persons with disabilities at the EU and national level: supporting labour market (re)integration - Policy debate

** EU:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030 | Aiheet | Euroopan parlamentti (europa.eu)

Kuva: iStock

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!