Siirry pääsisältöön

Työelämäosaajia uudistuneella tutkinnolla

28.09.2018

TEKSTI: Anne Korhonen
KUVAT: Meeri Riihelä
Jutun linkit aukeavat uuteen välilehteen.

Työvalmennuksen erikoisammattitutkinto on uudistunut elokuun alusta. Uusi tutkinnon nimi on kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto, jonka yksi osaamisala on työvalmennus.

Kuvassa Kahvila-ravintola Arkadiankadun ravintolapäällikkö Mia Vehviläinen ja smoothieita.Yksi tutkinnoista suorittaneista on Antell-Ravintolat Oy:n Kahvila-ravintola Arkadiankadun ravintolapäällikkö Mia Vehviläinen. Hän ajatteli saavansa tutkinnosta tukea ja valmiuksia omaan ohjaustyöhönsä, koska hän ohjaa päivittäin työssään erilaisia työntekijöitä, työkokeilijoita ja opiskelijoita.

Runsaan ja herkullisen aamiaistarjoilun ääressä tapaan iloisen ja helposti lähestyttävän ammattilaisen. Ravintolapäällikkö Vehviläinen kertoo innostuneesti Töölön toimipisteensä mahdollisuuksista ja mm. eri oppilaitosten kanssa tehtävästä yhteistyöstä, jolla mahdollistetaan aitoja työelämäkokemuksia ja työllistymisiä erityistä tukea tarvitseville tai osatyökykyisille henkilöille.

Tutkinnosta lisää taitoja ohjaustyöhön

Vehviläinen kertoo, että hän lähti suorittamaan työvalmennuksen erikoisammattitutkintoa Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa, koska halusi nimenomaan tukea käytännön ohjaustyöhön kahvila-ravintolassaan. Taustalla aktiivisella ravintolapäälliköllä on useita eri koulutuksia, joista osa on kytkeytynyt osittain myös sosiaali- ja terveysalaan.

– Taustaltani olen restonomi, mutta suorittanut myös pedagogiset opinnot ja näyttötutkintomestarin tutkinnon, joten ohjausala ei ole ihan vieras. Ravintolapäällikön tehtävissä olen toiminut 15 vuotta.

– Parasta, mitä tästä erikoisammattitutkinnosta sain ovat erilaiset verkostot ja kontaktit, joiden kautta me voimme saada työvoimaa. Osaan nyt myös ohjata meillä erilaisissa tilanteissa olevia työntekijöitä, Vehviläinen kiteyttää.

Työvalmentajan työnkuva laajemminkin tutuksi

Opintojen aikana Vehviläiselle hahmottui myös työvalmentajan moninainen työnkuva ja osaaminen työelämässä.

– Parasta olivat keskustelut toisten opiskelijoiden kanssa lähiopetuksen aikana. Myös erilaiset vierailevat luennoitsijat toivat hyvän lisän opintoihin ja uusia kontakteja. Toisaalta myös Antellin toiminta tuli tutuksi työvalmentajille, hän pohtii.

Tärkeää tutkinnon suorittamisessa on, että tutkinnon järjestävällä taholla on kokemusta ja näkemystä työvalmennuksesta. Näin työvalmennuksellinen osaaminen voisi laajentua myös yli sosiaali- ja terveysalan, kun tutkintoa rohkeasti markkinoidaan monille eri toimialoille.

– Tutkinnosta hyötyisi valtava työnantajien joukko, jotka itse tekevät ohjauksellista työtä osana omaa arkityötään. Tutkintoa tulisikin vahvasti markkinoida eri työnantajille ja ottaa tutkinnon sisältöihin puhumaan eri ammattialojen ihmisiä, jolloin nykyiset työvalmennustyötä tekevät ja eri työnantajat kohtaisivat, Vehviläinen korostaa.Kuvituskuva.

Ravintolapäällikkö huomioi sen, että monissa keskusteluissa opintojen aikana tutkinnon suorittajat puhuivat ensin ihan eri kieltä. Vehviläinen tuli vahvasti työnantajan näkökulmasta ja valtaosa muista tutkinnon suorittajista sosiaalialalta.

– Näissä kohtaamisissa ja keskusteluissa on mahdollisuus yhteistyölle. Monella työnantajalla ei ole tietoa, miten tukea osatyökykyisiä työllistymään eikä erilaisista työnantajan saamista tuista, kuten palkkatuesta. Työvalmentajalla on tätä tietoa ja hän on hyvä ammattihenkilö, joka voi auttaa kohtaamaan työelämän ja osatyökykyisen henkilön ja tarjota tukea työllistymiseen molemmille osapuolille, kuvailee Vehviläinen työvalmentajien osaamista.

Työllistymisvaihtoehtoja on

Työhönvalmennukselle ravintolapäällikkö näkee mahdollisuuden ja tarpeen myös tulevaisuudessa.

– On paljon työtä, jota voisi osittaa ja tarjota esimerkiksi vammaisella tai osatyökykyiselle henkilölle, joka kykenee osa-aikatyöhön. Nämä ihmiset tekevät juuri sen täsmätyön ja vastaavat ruuhkahuippuihin. Näin voin vapauttaa omaa henkilökuntaa muuhun työhön.

– Ja tukeakin, myös rahallista, on saatavilla. Jalkautukaa ja kertokaa rohkeasti omasta ammattitaidostanne työvalmentajat! Vehviläinen kannustaa.

Erilaiset työntekijät kasvattavat myös työyhteisöä

Antell-Ravintolat Oy:n Kahvila-ravintola Arkadiankatu on tarjonnut vuosien aikana lukuisia työkokeilu-, työllistymis- ja tutkinnon suorittamismahdollisuuksia. Erilaiset työntekijät antavat paljon työyhteisölle.

– Kaikille tulisi tarjota yhtäläinen mahdollisuus olla osa sosiaalista ympäristöä ja kaikilla on tarve kuulua johonkin. Meillä on hyvä sitoutunut työporukka, joista jokainen antaa omaa aikaansa toisten ohjaamiseen. Ehkä esimiehenä toimin tässä esimerkkinä ja toiset tulevat mukana. Kohtaamiset kasvattavat aina koko työyhteisöä, sanoo Vehviläinen.

Kahvila-ravintolan keittiössä tapaan tiskikoneen ääressä työkokeilussa olevan Heidi Tammiston. Hän kertoo tyytyväisenä omasta työstään ja työyhteisöstään.

– Olen tällä hetkellä työkokeilussa. Työskentelen kuusi tuntia päivässä. Olen ollut myös Rinnekoti-Säätiön kahviossa. Olen opiskellut Keskuspuiston ammattiopistossa (nykyisin Ammattiopisto Live) ja tavoitteenani on tämän jälkeen palkkatyö. Ohjaamon kautta minulla on työvalmentaja ja se on hyvä tuki. Tätä paikkaa suosittelen muillekin ja viihdyn hyvin, kokoaa Tammisto kokemuksiaan.

Artikkeli on julkaistu Kyvyt käyttöön -lehdessä 2/2018 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)


Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto

  • Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.
  • Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista ja kolmesta osaamisalasta, joista opiskelija valitsee tutkintoonsa yhden.
  • Yksi osaamisala on työvalmennus. Tämän osaamisalan suorittanut opiskelija saa tutkinnosta nimikkeen työvalmentaja.
  • Tutkintoon voi sisällyttää valinnaisuutta 40 osaamispisteen laajuisesti tutkinnon muiden osaamisalojen valinnaisista tai pakollisista tutkinnon osista. Valinnaisuutta voi ottaa myös sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.
  • Tutkinnon järjestämisvastuu on 32 oppilaitoksella.
  • Erikoisammattitutkinnon sisällöt ovat muuttuneet siten, että niissä korostetaan vahvemmin työnantajayhteistyötä.
  • Työvalmennuksen osaamisalan yhtenä tutkinnon osana on työelämäasiantuntijuus, joka tukee työvalmentajan asiantuntijuutta työnantajayhteistyössä ja yhteistyöverkostoissa.

LUE LISÄÄ TUTKINNOSTA (linkki avautuu uuteen välilehteen