Siirry pääsisältöön

Aluetoiminta jalkautui Kokkolaan – Kokemusosaaminen käyttöön! (artikkelisarjan osa 1)

to kesäk. 09 14:00:00 2022

Teksti ja kuvat: aluekoordinaattori Niina Kilpiäinen
Vatesin aluetoiminta

Musta Kyvyt käyttöön reppu junassa, taustalla peltomaisemaa.Vielä muutama esite ja opas matkalaukkuun ja olen valmiina lähtöön! Ensimmäinen aluevierailu. Viimein aluetoiminta jalkautuisi maakuntiin ja etäilyaikakausi Teams-palloineen olisi menneen talven lumia! Suuntasin aamuvarhain junalla kohti Kokkolaa. Kokemattomalle maakuntamatkaajalle oli suuri ilo ja helpotus, että vastaanotto Kokkolassa oli niin vieraanvarainen. Heti junasta ulos astuttuani huomasin tutut kasvot, kun Soiten KP työkyky –hankkeen johtaja Mikko Nikkilä odotti minua vanhan veturin juurella. Hän opasti minut ystävällisesti juna-asemalta kokouspaikalle, vaikka matkaa ei ollut nimeksikään. Täytyy myöntää, että lyhyelläkin matkalla turvaudun mieluummin paikalliseen kuin navigaattoriin. Nimittäin Google Mapsin kanssa minulla on ollut aika ajoin kommunikaatio-ongelmia.Lounaspöytä Kokkolassa.

Nelituntisen junamatkan jälkeen yhteinen lounas oli enemmän kuin tervetullut. Lounaalla keskustelu soljui luontevasti ja huumori kukki, kun KP Työkyky -hankkeen ja yhdistysverkoston porukka istuutui yhteiseen pöytään. Keski-Pohjanmaalla on panostettu verkostoyhteistyöhön, jonka myös aisti lämminhenkisestä ilmapiiristä. Tällaiseen porukkaan oli maakuntamatkaajan helppoa tulla, yhdessä ihmettelemään ja suunnittelemaan tulevia yhteistyökuvioita.

Kokemusasiantuntijapäivillä tunnettuutta kokemusasiantuntijoille

Lounaan jälkeen kokoonnuimme suunnittelemaan yhteistyötä tulevalle syksylle. Olimme jo ennen aluevierailua keskustelleet kokemusasiantuntijoiden ja -osaamisen merkityksestä niin työllisyydenhoidossa kuin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kosti ry:n Kati Hyvönen ja Ehjä ry:n Pia Salonen esittelivät Keski-Pohjanmaan kokemusosaamisen yhteistyöryhmää (KPKOOS), joka on perustettu kokemusosaamisen kanssa toimivien tueksi sekä kokemusosaamisen näkyvyyden ja tunnettuuden edistämiseksi.

Kari Lahden maalaus-värikkäitä kasvoja.Kokemusasiantuntijoiden moninaisuuden edistäminen nousi keskustelunaiheeksi. Erilaisten ryhmien ja kokemusten edustajia tarvitaan, jotta mahdollisimman monella asiakkaalla olisi mahdollisuus saada tukea samaistuttavalta kokemusasiantuntijalta. Niin maahanmuuttajataustaisilla, kehitysvammaisilla kuin pitkäaikaistyöttömyyttä kokeneilla henkilöillä tulisi olla mahdollisuus kokemusasiantuntijakoulutukseen.

Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys on näillä näppäimillä käynnistelemässä Yhdessä kokemuksella eteenpäin –hankettaan, jonka tavoitteena on kehittää kokemusasiantuntijuuden toimintamallia. Se mahdollistaisi mielenterveyskuntoutujien ja neuropsykiatristen haasteiden kanssa elävien henkilöiden äänen kuulumisen entistä paremmin palveluita kehitettäessä. Hankkeessa pyritään myös vaikuttamaan kohderyhmää koskeviin ennakkoluuloihin. KP Työkyky -hankkeessa oli jo pidempään pohdittu kokemusosaamisen hyödyntämistä niin asiakkaiden palveluprosessien kuin työhönvalmennuksen kehittämisessä. Hankkeessa toteutetaan kumpaankin Työkykyohjelman toimenpidekokonaisuutta: Työkyvyn tuki osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta sekä Tuetun työllistymisen menetelmät. Mikko Nikkilä ja Tiina Liedes ovat työstäneet Tulevaisuuden sote-keskuksen kokonaisuutta. Pia Hedman kehittää tuetun työllistymisen palvelukokonaisuutta kehitysvammaisille asiakkaille, kun taas työhönvalmentaja Antti Hiipakka pilotoi laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta kohderyhmänään neurokirjon asiakkaat. Molemmat kokivat, että kokemusosaaminen näiden henkilöiden työllistymiseen liittyen olisi erittäin arvokasta.

Kokemusosaamisen yhteistyöryhmä suunnitteli tulevalle syksylle kokemusasiantuntijoiden päivää. Päivässä kuultaisiin kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja ja esiteltäisiin kokemuskirjastoa, jota voisivat hyödyntää työskentelyn tukena niin alan opiskelijat kuin ammattilaiset. Ideoimme kokemusasiantuntijapäiville yhteiseksi ohjelmaksi työpajan, jossa työhönvalmentajat ja kokemusasiantuntijat yhdessä muotoilisivat palveluprosessia ja työhönvalmennusta yhä asiakaslähtöisemmäksi.

Matka jatkuu artikkelisarjan toisessa osassa

Tutustu Kokkolan toimijoihin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: