Siirry pääsisältöön

Aluetoiminta reissasi Lahteen ja Kajaaniin

ke kesäk. 22 12:25:00 2022

Raiteet liikkuvan junan ikkunasta kuvattuna.

Teksti ja kuvat: Minna Tarvainen

Aluetoiminnan koordinaattorit viettivät kesäkuussa vilkasta reissuviikkoa. Lahdessa ja Kajaanissa nousivat esiin niin koronan hännät, Tiktokin hyödyt kuin alan työvoimapulakin.

Hyvästi hetkeksi Teams! Tuli armoitettu kesä, korona hellitti otettaan ja vihdoin uskalsin kirmata tapaamaan järjestötyöllistämisen ammattilaisia.

Ensimmäinen kohteeni oli lahtelainen Avain-säätiö, missä palvelupäällikkö Tarja Nikkilä ja HRD-asiantuntija Hannele Hiltunen isännöivät vierailuani valoisissa ja viihtyisissä tiloissa. Avain-säätiön parikymmenhenkinen moniosaajien joukko tuottaa monipuolisia palveluita tukea tarvitseville päijät-hämäläisille aina vauvasta vaariin. Alueen asukkaita kuunnellaan herkällä korvalla ja palveluita ja hankkeita kehitetään sen mukaan, mille kulloinkin on tarvetta. Erityisosaamisena Avain-säätiössä on esteetön viestintä, mikä näkyy kaikessa toiminnassa, myös työllistymisen tukemisen palveluissa.

Lupa pieniin askeliinHymyilevät Tuire Welther (oik.), Tarja Nikkilä (kesk.) ja Hannele Hiltunen katselemassa kortteja.

Työllisyys- ja koulutuspolun alkuvaiheeseen on Avain-säätiössä tarjolla ryhmämuotoista tukea nuorten Poveria-hankkeessa ja aikuisten Toiveesta todeksi -hankkeessa. Näissä askeleet voivat olla pieniä, mutta vaikutukset osallistujan tuleviin ratkaisuihin suuria. AvainSteppi-hanke tuottaa puolestaan nuorille yksilöllistä työhönvalmennusta, mikä johtaa yleensä työ- tai opiskelupaikan saamiseen.

Jutustellessani ohjaajien Tuire Waltherin ja Susan Löfregin, projektipäällikkö Toni Teräväisen ja työhönvalmentajien Anna Pakarisen ja Outi Hautaniemen kanssa kuulin monia mainintoja koronan hännistä. Eristäytyneisyys on jättänyt jälkiä ihmisiin. Turvallisissa ryhmissä on hyvä rohkaistua ja opetella toimimaan uudelleen yhdessä muiden kanssa.

Ei mikään tavallinen kyläyhdistys

Matkani jatkui Kajaaniin. Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksen toiminnanjohtaja Mauri Saastamoisen kyydissä pääsin aluksi kyläkerrokselle ja tutustumaan 2 500 asukkaan Nakertajaan. Kierros päättyi kyläyhdistyksen kylätalo Vanahikselle. Vilkkaassa käytössä oleva vanha koulu työllistää iltapäiväkerhon ohjaajia, nikkareita ja siivoojan. Kyläyhdistys järjestää myös palveluita seudun ikäihmisille kotiin aina lumenluonnista halkoihin.

Monin verroin enemmän vilskettä oli kuitenkin kyläyhdistyksen hallinnoimassa Entrinki kierrätyskeskuksessa Pikkuketun kaupunginosassa Kajaanissa. Yhdistys on seudun huomattava työllisyys- ja kierrätystoimija. Tekeviä käsiä tarvitaankin, sillä Entringissä vastaanotetaan ja käsitellään valtaosa Kainuun uudelleen käytettävästä tavarasta.

Peliä pelataan yhteiseen maaliin

Ryhmäkuvassa Klubitalo Tönärissä kokoontunut poppoo, 6 naista ja yksi mies.

Kuvassa hymyilee Kajaanin Tönärissä kokoontunut poppoo: Vasemmalta alhaalla Minna Tarvainen, Tarja Sirviö ja Anne Mari Leinonen, takana vasemmalla Kati Nevalainen, Milla Tikkanen ja Katariina Hentilä. Jumppapallon päällä istuu Jarmo Anttonen.

Entringistä kaarsimme Kajaanin keskustaan Nuorten Ystävien Klubitalo Tönäriin, mihin vastaava työhönvalmentaja Katariina Hentilä oli kutsunut mainion porukan työllisyystoiminnan paikallista verkostoa. Pöydän ympärille kokoontuivat toiminnanjohtaja Anne-Mari Leinonen ja projektityöntekijä Tarja Sirviö Spartakista, Kajaanin kaupungin työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen, suunnittelija Kati Nevalainen työkykyhankkeesta ja Kajaanin Hakan puheenjohtaja Jarmo Anttonen.

Nämä ihmiset eivät istuneet yhteisessä pöydässä ensimmäistä kertaa, mikä näkyi ja kuului. Peliä pelattiin yhteiseen maaliin. Olin itse tullut tarjoamaan auttavaa kättä, missä sitä vain tarvittaisiin. Tiivistämisen varaa nähtiin vielä hankeyhteistyössä. Päädyimme siihen, että lähtisimme syksyn koittaessa kokoamaan alueen työllisyyshankeverkostoa yhteen. 

Matkalla esiinnousseita teemoja

Lahti

  • Työantajayhteistyö: Lahdessa nuoria on työllistynyt erityisesti pieniin, alle kymmenen hengen yrityksiin. Niissä on päästy keskustelemaan käytäntöä lähellä olevan työnjohdon kanssa.
  • Sovellukset: Lahdessa on huomattu, että osa nuorista on jättäytynyt somen ja digitaalisen maailman ulkopuolelle. Sekä Lahdessa että Kajaanissa puhuttiin työnhaun sovelluksista, joissa työn ja tekijän mätsääminen tapahtuu sujuvammin kuin perinteisessä työnhaussa.
  • Hankkeiden ristiinpölytys: Lahdessa kaivattiin vertaiskeskusteluja muualla Suomessa toimivien ja kansainvälistenkin toimijoiden kanssa.

Kajaani

  • Työnantajayhteistyö: Urheiluseura Haka on tuonut omien suhteidensa avulla tuoretta virtaa yritysyhteistyöhön.
  • Sovellukset: Tiktokista on ollut suuri apu nuorten etsivässä asiakashankinnassa Spartakilla. Sekä Lahdessa että Kajaanissa paikkakunnilla puhuttiin työnhaun sovelluksista, joissa työn ja tekijän mätsääminen tapahtuu sujuvammin kuin perinteisessä työnhaussa. Kainuussa on kehitetty myös paikallinen sovellus.
  • Hankkeiden ristiinpölytys: Kainuussa taas toivottiin lisää paikallisten hankkeiden yhteistyötä ja tiedon vaihtoa.
  • Työllisyysalan työvoimapula: Kajaanissa pätevän henkilöstön rekrytoinnin työllisyysalalle on huomattu vaikeutuneen, pula on mm. työkykyasioita hallitsevasta lääkäristä ja psykologista.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: