Siirry pääsisältöön

Aluetoiminta kävi Kymenlaaksossa: Ei vain asiakkaita vaan myös asukkaita varten

pe lokak. 21 09:57:00 2022

Matkahuoltoa, kahvilaa, digipalveluita ja kierrätystä. Kolmannen sektorin työllisyystoimijat tuottavat lisäarvoa oman alueensa asukkaille. Haminassa tutustuttiin Ravimäkiyhdistykseen.

Keskellä Haminaa vanhan puisen linja-autoaseman portailla seisoo Ravimäkiyhdistyksen palvelupäällikkö Pirjo Lanki. Hän avaa aseman oven ja siinä samassa astumme yhteen yhdistyksen työtoimintapaikoista, matkahuoltoon.

""Ravimäkiyhdistys aloitti matkahuollon toiminnan 2018 omissa tiloissaan Teollisuuskadulla. Vuonna 2020 he huomasivat lehdessä ilmoituksen, että kaupunki etsi aseman kahvilaan pitäjää. Kahvila avattiin helmikuussa 2020 ja matkahuolto siirtyi sinne Teollisuuskadulta kesällä 2020.Pakettien lähettäminen ja vastaanottaminen sekä lippujen myynti ovat tarkkuutta ja muistamista vaativaa työtä, mutta asiakkaista on löytynyt oppimishaluisia tekijöitä. Tuoreet leivonnaiset paistuvat joka arkiaamu, ja päivän aikana kahvilan ovi käy tasaiseen tahtiin. Haminalaiset ovat saaneet pitää palvelunsa.

Ravimäkiyhdistyksen työtoiminta on osoitus kolmannen sektorin laajoista sidosryhmistä. Eivät ainoastaan kuntoutusta ja valmennusta tarvitsevat asiakkaat hyödy palveluista. Työllisyyttä edistävät järjestöt tarjoavat myös pienten paikkakuntien asukkaille palveluita, joita näillä ei muuten enää olisi.

Edellisten lisäksi mm. Sotek-säätiön Goodwill-kierrätysmyymälä pääkadun varrella ja Ravimäen digineuvontaa ja pieniä asennuksia tarjoava Digiwelhot palvelevat haminalaisia pikkurahalla.

Palveluhankinnat määrittävät toimintaa

Yllä Keltainen rakennus, jonka edessä punainen polkupyörä ja seinässä kyltit Työpalvelu ja Matkahuolto.mainituista palveluista saadut myyntituotot ovat kuitenkin vain sivuvirtaa. Ravimäkiyhdistyksen ydinliiketoimintaa ovat Kymsotelle ja TE-palveluille tuotettavat työllisyys- ja kuntoutuspalvelut. Näiden ostot määrittävät asiakaskunnan kokoa ja rakennetta, mikä puolestaan muokkaa järjestöjen työtoiminnan sisältöä.

Aiemmin Ravimäki on mm. tuottanut omakotitaloissa asuville vanhuksille kuntouttavan työtoiminnan palveluna mm. lumenluontia, halkojen kantoa ja pihanurmikon leikkaamista. Kuntouttavan työtoiminnan palvelujen ostojen vähennyttyä tätä palvelua ei enää voitu tuottaa.

Viime kesänä Pirjo Lanki joutui sydän syrjällään myymään eioota vanhusten yhdistykselle. Miten palvelun katoaminen vaikuttaa vanhusten kotona pärjäämiseen, hän mietti.

Kymsotessa on harjoiteltu siirtymää hyvinvointialueisiin

Kymenlaakson kaksi muuta alueyhteyshenkilöä, Sotek-säätiön toimitusjohtaja Marjo Jokipii ja TE-toimiston asiantuntija Ghita Branders, liittyvät seuraan.

Kolmikko kertoo Kymenlaakson toimijoiden välisten verkostojen ja yhteistyön toimivan hyvin. Hyvinvointialueen aloittaminenkaan ensi vuoden alussa ei aiheuta kohtuutonta huolta. Siirtymää tasoittaa se, että Kymenlaakson kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät Kymsoten vastuulle jo vuonna 2019. Siksi siirtymä hyvinvointialueisiin ei ole yhtä suuri kuin niillä alueilla, joilla yksittäiset kunnat ovat vastanneet palveluista.

Rakenteita ja toimintamalleja on jo ehditty rakentaa. Ja kyllä, yhteistyössä oli alussa lastenvaivoja, mutta niitä on ehditty korjata. Työllisyydenhoidon konkarit tietävät, että jatkuvaa on vain muutos. Alati vaihtuvissa raameissa siis jatketaan.