Siirry pääsisältöön

Lapin järjestöfoorumissa 18.–19.11.2022 pohdittiin järjestötyöllistämistä

pe jouluk. 23 08:32:00 2022

Naisia keskustelemassa Lapin järjestöfoorumissa marraskuussa.

Lapin järjestöfoorumin työpajapäivässä pohdittiin järjestötyöllistämisen sudenkuoppia ja ratkaisuja. Teema on ajankohtainen, sillä useat järjestötyöllistämisen kumppanit ovat muutoksessa yhtä aikaa.

Järjestötyöllistäjän todettiin olevan muutosten keskellä kuin tenniskentällä. Hyvinvointialueet ovat käynnistymässä, työllisyydenhoito on jakaantunut kuntakokeiluun ja TE-palveluihin, siirto kuntiin tulossa 2025, palkkatukiuudistuksen muutoksia valmistellaan. Moni kysyykin, mistä kumppanit nyt ja jatkossa löytyvät.

Osatyökykyisiä työnhakijoita työllistävälle järjestölle tilanne on erityisen haastava.

Sudenkuoppia

Mistä löydämme meille työntekijän? Kuka tässä auttaa? Mistä saamme tukea perehdytykseen ja opastamiseen, sillä yhdistyksemme toimii vapaaehtoisvoimin? Pienen yhdistyksen vetäjät esittivät työpajassa kinkkisiä kysymyksiä.
Muu työpajaväki myönteli, että yhdistyksen kuuluisikin saada apua. Pieni yhdistys ei voi olla eikä sen kuulukaan olla tuetun työllistämisen ja sosiaalisen kuntoutuksen asiantuntija. Ratkaisu olisi työhönvalmentajan tuki, mutta työsuhteen synnyttyä sitä ei juuri nykytilanteessa saa.

Järjestöt pyrkivät auttamaan toisiaan. Usein se tarkoittaa oravannahkakauppaa: tuttu työhönvalmennuksen asiantuntija tutusta järjestöstä on voinut tulla jelppimään.

Mutta yleisestikin henkilökohtaisiin suhteisiin perustuvalla yhteistyöllä on heikkoutensa. Jos henkilö vaihtuu, myös tuki katoaa. Toisaalta henkilöityneet verkostot eivät kasvata organisaation osaamista.

Ratkaisuja

Työpajassa ei jääty voivottelemaan, vaan haettiin yhdessä ratkaisuja.

Henkilöityneen yhteistyön paikalle tarvitaan selkeitä prosesseja ja niille nimettyjä tuottajia. Tarvitaan uudenlaista työnjakoa myös työllisyyttä edistäviä palveluja tarjoavien järjestöjen välille. Voitaisiinko yhdessä miettiä, kenellä on parhaat tuotteet mihinkin asiakkaan prosessin vaiheeseen?

Hyvinvointialueen edustaja näki, että järjestötyöllistäminen täytyy huomioida hyvinvointialueen rakenteissa. Sille on luotava jokin nimetty taho.

Ratkaisuksi pienten yhdistysten pulmiin ehdotettiin alueellista työnantajaosuuskuntaa. Tällaista oltiin jo alueella kaavailtu. Se hoitaisi yhdistysten puolesta mm. rekrytoinnin ja palkkatuen hakemisen. Järjestökeskus voisi toimia myös vapaaehtoisvoimin toimivassa yhdistyksessä työntekijän varatyöyhteisönä, jotta tämä saisi työkaverit ja tuen.

Päivän päätteeksi yhdistyksen puheenjohtaja totesi, että palkkaaminen on alkanut epäilyttää. Nykyisellään se tuottaisi turhan paljon vaivaa.

-Tulkaahan vuoden päästä katsomaan, mitä on tapahtunut, hän lausahti.

Jäämme seuraamaan.

Lapin järjestöfoorumi järjestettiin 18.–19.11.2022 Torniossa. Työpajapäivään osallistui eri kokoisia, niin työllisyyspalveluita tarjoavia kuin kansalaistoimintaa lähempänä olevia järjestötoimijoita ja hyvinvointialueen edustaja. Työpajassaa alustivat Anne Kallio, Kaija Ray ja Minna Tarvainen Vatesista. Fasilitoijina paikan päällä olivat Kaija Ray ja Minna Tarvainen.

Tutustu Järjestövoimaa alueelliseen työllistämiseen  -sivuun