Siirry pääsisältöön

Porvoo ostaa kuntouttavaa työtoimintaa Goodwill-toiminnasta

ti lokak. 10 10:46:00 2017

Teksti: Katja Huumo ja Tiina Jäppinen
Kuvat: Jenny Salo

Myymäläpäällikkö Katja Huumo, Goodwill PorvooPorvoon kaupunki ostaa Sotek-säätiöltä kuntouttavaa työtoimintaa Goodwill-myymälätoimintana. Myymäläpäällikkö Katja Huumo on iloinen, että porvoolaiset ovat ottaneet paikan hyvin vastaan.

- Saamme valtavasti hyvälaatuisia lahjoituksia, asiakasmäärä on jatkuvassa kasvussa ja yhteistyö työllisyyspalvelujen, TYPin ja TE-palveluiden kanssa on sujunut hienosti. Tälle toiminnalle oli selvästi tilausta ja saamamme palaute on ollut yksinomaan myönteistä. Näin hyvästä alusta on ilo ponnistaa eteenpäin, kehuu Huumo.

Goodwill on kierrätysmyymälä, joka haluaa erottautua tavallisesta kirppismyymälästä siten, että tuotteet on esille kirppistä myymälämäisemmin, hinnoittelu on yhtenäistä ja tuotteet tasalaatuisia. Goodwill-myymälöitä on Suomessa jo useita.

- Usean myymälän ketju antaa mahdollisuuden monistaa hyväksi todettuja käytänteitä ja liikkeiden yhtenevät toimintatavat näkyvät asiakkaille laatuna niin palvelussa kuin tuotteissakin, missä ikinä he sitten Goodwill-myymälään astuvatkaan, sanoo Huumo.

Toiminta on vielä melko alussa, eikä Huumo osaa vielä kertoa, miten he ovat onnistuneet asiakastyöntekijöiden työllistämisessä avoimille työmarkkinoille.

- Tavoitteena on löytää jokaiselle asiakkaalle jatkopolku esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen tai avoimille työmarkkinoille. Myymälässä työskentelee tällä hetkellä kaksi pitkäaikaistyötöntä palkkatuetussa työsuhteessa, sanoo Huumo.

Asiakastyöntekijöiden tavoitteita ja jatkopolkuja työstävät Goodwill-toimipisteessä Sotek-säätiön työvalmentaja ja yksilövalmentaja työparina.

- On ollut antoisaa tutustua asiakastyöntekijöihin ja kuulla heidän ajatuksiaan ja pelkojaankin työllistymisen suhteen. Monelle uuteen yhteisöön tuleminen on iso haaste etenkin, jos on ollut kotona pitkään. On ilo nähdä, miten ihmiset rohkaistuvat työssään ja innostuvat yhteisestä tekemisestä, kertoo Huumo, jolle työvalmentajana Goodwill on ensimmäinen kosketus kuntouttavan työtoiminnan maailmaan.

- Myönteiset kokemukset ja usko omiin kykyihin ovat kenelle tahansa meistä voimaannuttavia ja eteenpäin työntäviä kokemuksia. Osa työtehtävistämme on melko fyysisiäkin ja jo useampi asiakastyöntekijä on kertonut reilustakin painon laskusta työskentelyn aloituksen jälkeen. Tämä näkyy heissä kunnon kohenemisena sekä lisääntyneenä vireytenä, kertoo Huumo toiminnan vaikutuksista.

- Porvoon myymälä on hyvä paikka opetella sosiaalisia taitoja, koska tiloissa kohtaa yleensä aina myös asiakkaita.

Huumon mukaan Goodwill-toiminnan aloitus Porvoossa on sujui hyvin, ja työ on opettanut tekijäänsä.

- Oleellista on ollut avoin ja kiinteä keskusteluyhteys yhteistyökumppaneiden kanssa. Vaikka Goodwill-myymälät ovat yhtenäisiä, silti jokainen uusi toimipiste on yksilöllinen, sanoo Huumo.

Porvoo asiakkaanaMikko Viitanen, Porvoon kaupungin Työllisyyspalveluiden esimies.

- Kilpailutimme syksyllä 2016 kuntouttavan työtoiminnan ostopalvelut ja Sotek-säätiö teki tarjouksen toiminnasta Goodwill myymälätoiminnan pohjalta. Porvoon näkökulmasta tavoittelimme yleisemmin uusia kuntouttavan työtoiminnan paikkoja ja tarjoajia, tarkentaa Mikko Viitanen, Porvoon kaupungin Työllisyyspalveluiden esimies.

Kuntouttavan työtoiminnan kokonaisuudessa Goodwill-kierrätysmyymälän toiminta on Porvoon kaupungilla yksi ja vielä suhteellisen pieni osa kokonaistarjontaan.

- Toimintakonsepti on kuitenkin sellainen, että sitä on ollut helppo markkinoida asiakkaille ja toimintaa on saatu ohjattua myös sellaisia henkilöitä, joita aikaisemmin on ollut vaikea houkutella kuntouttavaan työtoimintaan, kertoo Viitanen.

Linkki: Porvoon kaupunkistrategia tukee työllistymistä

Goodwill® -konsepti
Sotek-säätiö sr ja Goodwill Industries International toivat Suomeen vuonna 2014 sosiaalisen yritysmallin nimeltään Goodwill. Sen avulla voidaan tehostaa paikallisesti kierrätystoimintaa ja samalla tukea ihmisiä arjessta ja työllistymisessä erilaisin koulutus-, valmennus ja työllistämistoimin.

Kun alueella asuva henkilö lahjoittaa tavaraa Goodwillille tai käy ostoksilla Goodwill-kierrätysmyymälöissä, luo hän paikallisille työtä etsiville ihmisille mahdollisuuksia työhön ja omien taitojen kehittämiseen.

Lahjoitetut tavarat menevät myyntiin Goodwill-kierrätysmyymälöihin ja myydyistä tavaroista saatu tuotto käytetään paikallisen työllistämistoiminnan ja erilaisten valmennus- ja koulutusohjelmien ylläpitämiseen sekä kehittämiseen. Samalla lahjoittaja pääsee eroon hänelle tarpeettomasta tavarasta, auttaa ympäristöä ja tekee hyviä löytöjä Goodwill-myymälöiden monipuolisesta valikoimasta.

Jotta pääsemme toteuttamaan missiotamme tarvitsemme yhteistyökumppaneiksi kaupunkia ja TE-palveluita kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun ja palkkatukityöllistettävien merkeissä. Yhdessä pääsemme tavoitteeseen.