Siirry pääsisältöön

Tuomas Saloma on graafisen alan yrittäjänä Eurajoella

pe lokak. 20 16:01:00 2017

Tuomas Saloma on CP-vammainen nuori mies, joka ei tyytynyt valtion tarjoamaan eläkeputkeen peruskoulun jälkeen. Sen sijaan hän lähti opiskelemaan graafista alaa Nakkilan käsi- ja taideteolliseen kouluun. Hän kiittää Eurajoen kuntaa, joka mahdollisi opinnot ja maksoi 30 kilometrin edestakaiset taksikuljetukset Nakkilaan. Opiskelupaikkakunnalla kulkeminen julkisilla Porin kautta olisi ollut haastavaa.

Opiskelu sujui hyvin ja hän kävi työharjoittelussa graafisen alan työpaikoissa. Valmistumisen jälkeen työpaikkaa ei kuitenkaan löytynyt.

- Jotkut yritykset olisivat palkanneet minut, mutta työntekijät vastustivat. Ennakkoluulot ovat vahvassa, eivätkä ihmiset luottaneet ammattitaitooni. Pystyn tekemään töitä ja CP-vamman aiheuttamat rajoitteet ovat käytännössä pieniä, kertoo Saloma.

Hän ei luovuttanut, vaan ryhtyi yrittäjäksi. Siihen häntä kannusti nyt jo edesmennyt isä. Työhalun lisäksi toinen kannustin liittyi kuntoutukseen.

- CP-vamma aiheuttaa alaraajoihin kireyttä. Jos olisin jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle, Kela ei olisi korvannut minulle fysioterapiaa, kuvaa Saloma yhdenlaista sosiaaliturvan loukkoa.

Kuten usein muidenkin aloittavien yrittäjien kohdalla, aluksi Saloma teki töitä tuttaville ja sukulaisille, ja näiden tuntemille yhdistyksille. He kertoivat yrityksestä edelleen verkostoilleen. Suurempi työntilaaja löytyi omasta kunnasta, joka tilasi häneltä painotöiden lisäksi graafista suunnittelua, kuten lehden taittoa.

Saloma toivoo, että kuntapäättäjät ottaisivat huomioon alueensa vammaisyrittäjät. Vaikka kunta ei voi suosia yksittäistä yritystä, voi kunta julkisena toimijana käyttää kuitenkin sosiaalisia kriteeriä hankinnoissa. Toisaalta pienempiä tilauksia ei tarvitse edes kilpailuttaa, joten jos kunnassa löytyy tahtoa työllistää osatyökykyisiä henkilöitä myös yrittäjinä, se on mahdollista.

Myöhemmin Saloma haki lisää ammattitaitoa ja suoritti Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon. Nyt yritys on toiminut yli 10 vuotta ja asiakkaita on vuosittain 40–50.
Yrityksen verkkosivuilla lukee, että TS-Grafi on painoalan yritys, joka muuttaa ajatuksesi näkyviksi. Mutta mitä ajattelee 32-vuotias nyt uravalinnastaan.

– Ei ollut muuta mahdollisuutta. Kilpailu on kovaa ja omasta työn hinnasta pitää tinkiä. Minun etuni hintakilpailussa on se, että yritys ja firma ovat samassa pihapiirissä eli kiinteät kustannukset ovat pienet, sanoo Saloma.
Hintakilpailuun hän vastaa myös kouluttautumalla lisää. Suunnitelmissa on alkaa tehdä myös esimerkiksi verkkosivuja asiakkaille.

– Jos pitäisi lähteä johonkin vuokralle, niin joutuisin sosiaalitoimiston luukulle, kertoo Saloma.
Hän asuu yhdessä äitinsä Sirkka Saloman kanssa, joka auttaa tarvittaessa hienomotoriikkaa vaativissa tehtävissä, kuten sidontatöissä.

Kesällä 2017 Tuomas Saloma oli mukana Suomi Areenalla Vates-säätiön osastolla. Samalla hän kiersi muilla osastoilla myymässä palveluitaan.

TS Grafi
Painoalan yritys, joka suunnittelee ja toteuttaa räätälöidysti. Yritys taittaa, suunnittelee ja painaa erilaisia tuotteita onnittelukorteista yrityslehtiin ja esitteistä lomakkeisiin. Yritys sijaitsee Satakunnassa Eurajoella ja on Suomen Yrittäjien jäsen.

Teksti: Tiina Jäppinen