Siirry pääsisältöön

Käytännön kautta ammattiin

28.05.2015

Teksti: Tiina Jäppinen
Kuva: Mari Nieminen

– Hain peruskoulun jälkeen merkonomiksi, mutta en käynyt koulua kuin puoli vuotta. Se ei ollut mun juttu, kertoo nyt 24-vuotias Tiina.
Olin pitkään työttömänä. On raskasta, kun joka päivä täytyy kehittää jotain ja miettiä, mistä saisi rahaa. Sitten TE-toimisto ohjasi minut tänne, sanoo Tiina ja tarkoittaa Rauman Seudun Katulähetystä.
– Olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa mm. päiväkodeissa ja vanhainkodissa. Niiden kautta tykästyin siivoamiseen.
– Täällä on rentoa ja kouluttaja on ollut tosi kiva. Hän on näyttänyt minulle, miten siivotaan ammatillisesti. Kun pääsee itse tekemään, oppii paremmin kuin lukemalla. Jos en olisi päässyt tänne, olisin joutunut pakosta hakemaan johonkin kouluun, mikä minua ei kiinnosta.
– Myös opiskelu- tai työkaverit ovat mukavia. Kun ollaan samassa tilanteessa, on helpompi puhua kaikkien kanssa. En ole hirveän sosiaalinen, mutta täältä olen saanut uusia kavereita, sano Tiina tyytyväisenä.

Nyt hän toivoo, että voisi jatkaa siivoustaitojen kartuttamista oppisopimuksella toimitilahuoltajaksi.
– En tiennyt aiemmin, että tykkään siivota. Jos pääsisin nyt oppisopimuksella töihin, saisin samalla myös ammatin.
– Täällä voin suorittaa maksimissaan vain kolme näyttöä, mikä sekin on eteenpäin, jos hakee kouluun. Toivoisin silti, että maksimiaika olla täällä olisi 6 kuukauden sijaan vuosi. Oppisi vähän enemmän ja voisi keskittyä enemmän oppisopimusnäytön tekoon, Tiina huomauttaa.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!