Siirry pääsisältöön

Kuntoutuksen kautta takaisin työelämään

26.05.2015

Teksti ja kuvat: Tiina Jäppinen

Jorma Sukuvaara on aina ollut kova tekemään työtä, kunnes työn imu vei miehen mukanaan. Viimeiset energiat kuluivat kahden vuoden ulkomaan projektiin, minkä jälkeen hän uupui kokonaan.

– Vuonna 2002 jäin ensimmäisen kerran pois töistä 2,5 vuodeksi. Työsopimus silti säilyi ja palasin töihin kuntoutusjakson jälkeen. Olin suunnittelutehtävissä vielä kolme vuotta, mutta sitten energia loppui, kuvaa Sukuvaara tilannettaan 10 vuotta sitten.

– Työn merkitys oli liian suuressa roolissa mun elämässä. Kun yrityksen saneeraus alkoi ja haluttiin lisää vauhtia, mulla ei ollut sitä enää tarjota. Työsuhde päättyi ja korttitalo sortui.
Sukuvaara päätti viedä nuorena kesken jääneet diplomi-insinöörin opinnot loppuun. Pitkän opiskelumatkan ja masennuksen takia opinnot eivät kuitenkaan edenneet.

– Minulla on insinööritutkinto, joka riittää työtehtäviin. Suurin ongelma oli, että paloin taas loppuun ja petyin itseeni.

– Asuin Lapualla ja lopulta hain aikaa psykiatrilta. Kävimme keskusteluja ja asiat sanottiin niin kuin ne olivat. Sitten alkoivat psykologilla käynnit, lääkitys ja kuntoutus. Suhtauduin aluksi kaikkeen epäilevästi, mutta päivätoiminta terveyskeskuksessa oli myönteinen kokemus ja kuntoni koheni. Sen jälkeen psykiatri ehdotti hänelle kuntouttavaa työtoimintaa Etelä-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen toimipaikassa Tähtiportissa.

– Kun on työttömänä ja masentunut, sosiaalinen verkosto rapautuu ja tuntemus siitä, mitä ylipäänsä osaa tehdä, huononee. Tähtiportti oli oiva paikka. Oli kevyitä töitä, rento ilmapiiri ja sai kokeilla kevennettyä työelämää.

Kun työkyky kasvoi viiteen päivään viikossa, alkoi Kelan kuntoutus, mihin liittyi työharjoittelu. Sukuvaara pääsi Avaus-hankkeen kautta sosiaalisen yrityksen Woodfoxin kirjoille. Työn piti olla kokoonpanotehtäviä, mutta sitten selvisi, että tarvittiin insinööriä tuotekehitykseen. Sukuvaara tarttui tilaisuuteen.
– Minulle hommattiin tietokone ja CAD-ohjelma, jonka käytön opiskelin. Minut napattiin tuotantopuolelta toimistotyöhön. En epäillyt enää yhtään, ettenkö pärjäisi.

Työsuhde jatkunut jo 3 vuotta

Sukuvaara on edelleen Woodfoxin kirjoilla ja työt Woodfoxin asiakkaalla Plate Power Oy:ssä jatkuvat.
– Työ on monipuolisempaa kuin aiemmin. Yritys toimii terveellä pohjalla, ja tavoitteet ovat realistisia. En ole tuntenut oloani ylikuormittuneeksi, enkä tehnyt yhtään ylitöitä. Myöskään työntekijöillä ei ollut mitään ennakkoluuloja mua kohtaan. Aina näin ei tapahdu, hän huomauttaa.

Ilman tukea työkyvyttömyyseläkkeellä

Sukuvaara ei tiennyt välityömarkkinoidentyöllistymisväylistä aiemmin mitään. Kuitenkin ilman niitä hän uskoisi olevansa nyt työkyvyttömyyseläkkeellä.
– En odottanut suuria tulevaisuudelta. Oli lama, minulla ikää yli 40 vuotta ja olin sairastunut työuupumukseen. Nuoria insinöörejä koulutettiin koko ajan lisää, ja tohtoreitakin näytti olevan työttömänä. Sukuvaara otti kuitenkin vastaan avun, mitä välityömarkkinat tarjosivat hänelle.

– Olin yllättänyt, miten hyvää toiminta on ollut. Asiat eivät korjaantuneet yhdessä hujauksessa, ja elämän arvot menivät uusiksi. Opin, että myös työn ulkopuolinen elämä on pidettävä tasapainossa. Terveet sosiaaliset suhteet, ei liikaa alkoholia ja liikuntaa sopivasti. Toki työnantajan pitää olla työhöni tyytyväinen, mutta ei niin, että työmäärä kuluttaa minut loppuun, pohtii Sukuvaara.

Artikkeli julkaistu Kyvyt käyttöön -lehdessä 1/2015

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!