Siirry pääsisältöön

Mielenterveyskuntoutujien klubitalotoimintaa jo 20 vuotta

30.09.2015

Terveydenhuollon mielenterveyspalvelut eivät yksin riitä kuntoutujille. Niiden lisäksi on tuettava henkilön kokonaisvaltaista voimaantumista yhteiskunnalliseen osallisuuteen. Mielenterveyskuntoutujien klubitalot ovat olleet tässä edelläkävijöitä.
Klubitalotoiminta alkoi Tampereelta 20 vuotta sitten. Näsinkulman Klubitalo juhlii merkkivuottaan perjantaina 2.10.2015. Suomessa on yhteensä 25 Klubitaloa, jotka tekevät merkittävää työtä alueellaan.

Klubitalo on mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilöstön muodostama jäsenyhteisö, jonka toiminta perustuu kansainväliseen Fountain House -malliin. Tavoitteena on parantaa kuntoutujan elämänlaatua, vähentää sairaalahoidon tarvetta ja tukea paluuta työelämään. Toiminta on myös yhteiskunnan kannalta taloudellisesti kannattavaa.

− Jo 1,5−2 psykiatrisen sairaalapaikan vuotuisilla kustannuksilla voidaan kattaa uuden klubitalon toimintamenot 25−30 päivittäiselle kuntoutujalle, vuokrata toimitilat, hankkia työvälineet ja palkata tarvittavat työntekijät, sanoo sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntija Esko Hänninen.

Hän toivoo, että kunnat ja tulevien uusien sote-alueiden päättäjät tiedostavat Klubitalojen toimintamallin mielenterveyspalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa.

− Toiminnan vaikuttavuudesta on selkeää näyttöä verrattuna muihin perinteisiin päivätoimintamuotoihin, jotka enimmäkseen tuottavat joko palkatonta suojatyötä tai tarjoavat yhdessäoloa ja virkistystä, sanoo Hänninen.

Mielenterveyskuntoutujan säännöllinen osallistuminen Klubitalon toimintaan on vähentänyt psykiatrisen sairaalahoidon tarvetta keskimäärin 75 prosenttia. Myös mielenterveys- ja sosiaalialan avopalvelujen käyttö on vähentynyt eri tutkimusten mukaan 25−40 prosenttia.

Klubitalo avaa kuntoutujalle mahdollisuuden käydä työssä tai työllistyä avoimille työmarkkinoille. Klubitalot käyttävät erityistä siirtymätyömallia, jotka työnantajat ovat kokeneet hyväksi. Suomessa toiminnan rahoittavat yleensä kunnat ja Raha-automaattiyhdistys.

Lisätietoa:

Tiina Jäppinen, Vates-säätiö,Tiedolla vaikuttaminen -hanke  p. 040 5929645

Esko Hänninen, terveys, ja sosiaalialan asiantuntija, esko.hanninen@gmail.com
www.suomenklubitalot.fi (sivustolta löytyvät Suomen kaikkien Klubitalojen yhteystiedot)

Teksti: Tiina Jäppinen