Siirry pääsisältöön

Monimuotoinen työelämä vaatii monimuotoiset raamit

24.09.2020

Työllistymisessä tukea tarvitsevien henkilöiden palveluille esitetään monia perusteita. Työllisyysasteen noston ja kestävän talouden kaltaiset perusteet johtavat usein kannustimien sijasta harkitsemaan erilaisten taloudellisten sanktioiden ja kannustimien käyttämistä. Yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden työelämälle ja työnantajille tuottaman hyödyn näkökulmasta korostuu myös se hyvin erilaisten toimintamallien ja menetelmien kirjo, joilla tavoitteisiin voidaan kurkotella.

Monimuotoisella työelämä vaatii monimuotoiset menetelmät. ”One size fits all” -ajattelu ei toimi. Monia toimintamalleja, menetelmiä ja työkaluja kehitetään ja kokeillaan tälläkin hetkellä, eikä monikaan niistä ole mitenkään uusi keksintö. Tuetun työllistymisen työhönvalmennus, työn muotoilu, avoimille työmarkkinoille tapahtuvia siirtymiä tukevat menetelmät – mm. julkisten hankintojen avulla tapahtuva työllistäminen ja työpankkimalli - sekä osatyökykyisiä henkilöitä merkittävästi työllistävät työhön integroivat yhteiskunnalliset yritykset ovat kaikki esillä hankkeissa ja ohjelmissa, keskusteluista puhumattakaan.

Toimintamallien vaikuttavuudet ovat monin tavoin kytköksissä toisiinsa. Valtakunnallinen tavoitteiden asettaminen ja koordinaatio on tästä syystä äärimmäisen tärkeää. Samalla on kehittämistyön ja siihen osallistuvien järjestöjen ja yritysten itsenäinen ja luovaa työskentelyä tuettava. Tarvelähtöisesti palveluja toteuttavien välityömarkkinatoimijoiden, työn muotoilua ja valmennusta hyödyntävien yritysten ja niiden rajapinnassa toimivien työhän integroivien yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten parantaminen mm. palkkatuen uudistamisen ja hankinnoilla työllistämisen vauhdittamisohjelman kautta tuo hyötyä niin yhteiskunnalle, työnantajille kuin yksilöillekin.

Jukka Lindberg
kehittämispäällikkö

Lue myös Tieto karttuu jatkuvasti verkostoissa -artikkeli.

Artikkeli on julkaistu Kyvyt käyttöön Monimuotoinen työelämä -extralehdessä 2020 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!