Siirry pääsisältöön

Kierrätys tuotteistuu: Sotek haki oppia Yhdysvalloista

22.12.2014

Teksti: Tiina Jäppinen
Kuva: Essi Lonka

Sotek-säätiö on liittynyt Goodwill-ketjuun, johon kuuluvat organisaatiot auttavat ihmisiä koulutuksen ja työllistämisen keinoin sekä ympäristöä kierrätysmyymälätoiminnan kautta – paikallisesti. Sotekin tavoitteena on tehostaa kierrätysmyymälätoimintaansa Goodwill-liiketoimintamallin avulla ja kantaa kortensa kekoon ympäristöstä huolehtimisessa

– Odotan yhteistyöltä paljon. Kuulum me suureen, hyvällä maineella ja tehokkaalla työotteella toimivaan yhteisöön, jolta saamme tarvittaessa lisätietoa mahdollisissa pulmatilanteissa, sanoo Sotek-säätiön toimitusjohtaja Raimo Korjus.

– Odotan paljon myös myymälätoimintaan liitetyn valmennusajattelun tuloksista. Tarjoamme toiminnallisia osakkuuksia Sotekin kaltaisille toimijoille, joilta odotamme paljon hyvää yhteistyötä, kertoo Korjus.

Sotek muuttaa kaikki kierrätyskeskuksensa Goodwill-myymälöiksi. Ensimmäi senä Ekotalli Kotkassa muuttui Goodwill Karhulaksi. Jatkossa Ekopuodista tulee Goodwill Hamina ja Ekokulmasta Goodwill Virojoki.

Goodwill valtakunnalliseksi

Kuva: Tiina Jäppinen
Kuvateksti: Marjatta Varanka, Jim Gibbon, Raimo Korjus ja Jukka LiGoodwillin toimitusjohtaja Jim Gibbon vieraili Vatesissa. Kuvassa Marjatta Varanka, Gibbon, Raimo Korjus ja Jukka Lindberg.ndberg tapasivat Vatesissa.

– Ensimmäisen Goodwill-yksikön lanseeraus Suomeen oli hyvin myönteinen kokemus. Arvioimmekin, että Suomeen voisi kehittyä 50 Goodwill-liikettä eri puolille maata, sanoo Jim Gibbons

Kuvateksti: Yhdysvaltalainen Goodwill Industries International on kansainvälinen voittoa tuottamaton organisaatio, jolla on yli 3 000 liikettä 16:sta eri maasta. Vuonna 1902 perustetun Goodwill-yhteisön liikevaihto on yli 4 miljardia euroa.

Uuden myymälän avajaisiin Kotkaan saapui myös Goodwill-ketjun toimitusjohtaja Jim Gibbon sekä yhtiön markkinointijohtaja Kim Zimmer. Tällä hetkellä Goodwill tekee yhteistyötä Suomessa vain Sotek-säätiön kanssa.

Gibbonin mukaan Suomeen voisi ihan hyvin tulla 50 Goodwill-liikettä, jotka työllistäisivät tuhansia ihmisiä.
Myymälöitä voisi perustaa eri puolelle Suomea Sotekin kaltaisten yhteistyökumppanien avulla. Goodwill Suomi -projektissa tehdään samanaikaisesti sekä Sotek-säätiön kierrätyskeskusten muutostyötä että rakennetaan maanlaajuista kierrätysmyymäläketjua.

– Goodwill saa Sotekilta kumppanina pienen maksun siitä, että yhteistyö toimii, mutta me saamme myöskin vastineeksi jatkuvasti sieltä apua, sanoo Sotekin toimitusjohtaja Raimo Korjus.

Sotek kokeilee ensin paikallisesti Goodwill-konseptin toimivuutta, minkä jälkeen on tarkoitus muodostaa maanlaajuinen työllistävä kierrätysmyymäläketju kasvaville kierrätystavaratalomarkkinoille. Ketjua tulevat pyörittämään voittoa tavoittelemattomat suomalaiset organisaatiot.

Käynti New Yorkissa johti päätökseen

Vates-säätiö on kannustanut välityömarkkinoita kansainvälistymiseen ja esimerkiksi tutustumaan, miten työllistymistä tehdäänmuualla. Vates-säätiön työllistymisyksiköiden johdon verkosto on järjestänyt tutustumismatkoja mm. Saksaan.
Sotekin toimitusjohtaja Raimo Korjus ja Säätiö-Oktetin asiamies B kävivät tammikuussa 2013 selvittämässäYhdysvalloissa, mikä Goodwill ja sen toimintaperiaatteet ovat.

– Perehdyimme New Yorkin Manhattanilla moniin myymälöihin East Villagesta Harlemiin. Kävimme myös GoodwillinGreater New Yorkin pääkonttorissa tutustumiskäynnillä. Meillä ei ole tiedossa Euroopasta tai Aasiasta vastaavanlaista toimintaa, joten tutustumiskohde oli siltä osin selkeä, kertoo Korjus.

Yhdysvalloissa on muitakin Goodwillinkaltaisia toimijoita. Goodwillin markkinaosuus on noin 27 prosenttia.

– Goodwillin toiminta oli varsin vaikuttavaa. Vierailu Brooklynissa pääkonttorintyötiloissa vahvisti positiiviset odotuksemme. Niin johto kuin valmentajat ja etenkinasiakkaat tekivät varsin tutun ja kodikkaanvaikutelman, kehuu Korjus Sotekista.

– Tuon käynnin jälkeen veimme asiaaeteenpäin Suomessa puolivuotisen projektin avulla. Lokakuussa 2013 Goodwillinedustajat Kim Zimmer ja Cindy Cho Kimjo vierailivatkin Suomessa.

Siitä eteenpäintyö on ollut perinteistä puurtamista, kutenyhteydet päämieheen ja omien liiketoimintatapojen ja liikkeiden muuttaminen, koulutus ja valmennus jne.

Media kiinnostui

Korjus kertoo, että Sotekin Goodwill-myymälän avajaiset menivät nappiin. Moni pitimyymälää siistinä ja uudenlaisena ostopaikkana.

– Asiakkaita ja muita kiinnostuneita taisi käydä nelisensataa. Kymen Sanomat teki lähes kolmen kokosivun jutun avajaisista ja Yleisradio noteerasi meidät jne. Goodwill vieraamme Jim Gibbon ja Kim Zimmer pitivät myös näkemästään ja kokemastaan, sanoo Korjus.

Paikallisuus tärkeää

Goodwill-ketju on auttanut pelkästään tänä vuonna eri puolella maailmaa yli 215 000 henkilöä takaisin työhön. Työllistämisen lisäksi keskeinen osa toimintaa on kierrätys. Goodwillin toimintaperiaate on yksinkertainen. Kun henkilö lahjoittaa vaatteita ja tavaraa Goodwillille tai käy ostoksilla Goodwill-kierrätysmyymälöissä, hän luo paikallisille työtä etsiville ihmisille mahdollisuuksia työhön ja omien taitojen kehittämiseen.

Esimerkiksi Sotekin Goodwill-kierrätysmyymälöihin lahjoitetuista tavaroistasaatu myyntituotto käytetään paikallisen työllistämistoiminnan ja erilaisten valmennus- ja koulutusohjelmien ylläpitämiseen sekä kehittämiseen Etelä-Kymenlaakson alueella.

Artikkeli julkaistu Kyvyt käyttöön 2/2014 -lehdessä.