Siirry pääsisältöön

Verkostossa työllistät paremmin

17.03.2017

Teksti ja kuvat: Sari Putkonen

Työntekijä ja työpaikka löytävät varmemmin toisensa, kun viranomaiset, yritykset ja välityömarkkinatoimijat keskustelevat samassa verkostossa.

Heinolassa on rakenneAnna Stina Leino (vas) suoritti opiskeluihinsa liittyvän työssäoppimisjakson Jyränkölässä, josta sai myöhemmin vakituisen työpaikan. Kuvassa keskellä on Kati Hämäläinen Jyränkölän Setlementistä ja oikealla elinkeinoneuvoja Seppo Laakso Hartolan kunnasta.ttu välityömarkkinaverkostoa, jossa tietoa avoimesta työpaikasta ei hevin hukata. Ilman verkostoa aikuisiällä toimitilahuoltajaksi valmistuneen Raija Hämäläisen työllistyminen nykyiseen yöpaikkaansa olisi hyvinkin voinut tyssätä jo alkuunsa; hän ei olisi ikinä kuullut avoimesta työpaikasta eikä työnantaja olisi saanut luotettavaa ja pitkäaikaista työntekijää.

Käytännössä verkosto toimi näin: Heinolassa jokusen vuoden toimineen BN Laatusiivouksen asiakaskunta oli kasvanut ja yrityksen omistaja Birgitta Nurminen halusi palkata uuden työntekijän. Nurminen tiesi, että Hartolan kunnan elinkeinoneuvoja Seppo Laakso oli auttanut muita yrittäjiä löytämään työntekijöitä, joten tuntui luontevalta ottaa häneen yhteyttä.

Laaksolla ei ollut heti mielessään sopivaa henkilöä, joten hän laittoi tiedon työpaikasta Jyränkölän Setlementin työllistämispalveluihin. Projektiohjaaja Sari Virtanen Jyränkölästä otti yhteyttä Raija Hämäläiseen, jonka ohjaajana oli aiemmin toiminut. Lopputuloksena Hämäläinen, lakkautetun vaneritehtaan entinen työntekijä, työllistyi uuteen työpaikkaan.

Tavoitteellista verkostoitumista

Heinolan seudulla välityömarkkinatoimijoiden ja yritysten verkostoa on rakennettu kohta vuosikymmenen ajan erilaisissa projekteissa ja hankkeissa. Taustalla on Heinolan seudun nimeäminen äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuonna 2008, kun alueelta oli kadonnut muutamassa vuodessa noin 900 työpaikkaa.

Yhtenä esimerkkinä käynnistetyistä hankkeista voisi mainita Hämeen ELY-keskuksen ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman Verkostosta Voimaa –hankkeen (09/2011 – 12/2014). Laakso työskenteli hankkeessa projektityöntekijänä ja etsi työpaikkoja ”ankaralla jalkatyöllä” Heinolan, Hartolan ja Sysmän seudulta. Hankkeen aikana solmittiin muun muassa 73 työsopimusta ilman tukia.

Tällä hetkellä verkottamista toteutetaan kaupungin johdolla. Heinolan kaupungin työllisyyskoordinaattori Tero Auvinen kertoo, että työllistämisen parissa toimivat tahot kokoava työllisyystiimi kokoontuu kerran kuussa. Kaikki kiinnostuneet voivat osallistua.

Yritysten palveluksessa

Työllistämistä edistävässä verkostossa on kuunneltu herkällä korvalla yritysten tarpeita.
- Kentällä pitää olla silmät ja korvat auki. Kun saadaan pienikin vinkki mahdollisesta työpaikasta, otamme yhteyttä ja kysymme, voimmeko olla avuksi, Laakso kuvailee.

Verkostoja yrittäjien suuntaan rakentaa myös Heinolan kaupungin työllisyydenhoitopalvelut. - Itse olen osallistunut yrittäjien aamukahvitilaisuuksiin ja kertonut siellä esimerkiksi palkkatukimahdollisuudesta, Auvinen kertoo.

Myös TE-toimistot rakentavat suhteita yrityksiin sekä suoraan että yhteistyökumppaneidensa kautta. Hämeen TE-toimiston Tuetun työllistymisen palveluiden asiantuntija Riitta Hirvonen-Lankisch kertoo, että Hämeessä esimerkiksi kuntakokeiluhankkeella, TE-toimiston käyttämillä palveluntuottajilla samoin kuin juuri käynnistyneen ostopalvelupilotin palveluntuottajilla on omat kontaktinsa yrityksiin.

Kolmas sektori vahvasti mukanaProjektipäällikkö Kati Hämäläinen

Jyränkölän Setlementti on kolmannen sektorin edustaja Heinolan seudun välityömarkkinaverkostossa. Setlementin vetämän työllisyyspoliittisen VirtaaTyöstä-projektin projektipäällikkö Kati Hämäläinen toteaa, että koska Jyränkölässä on paljon erilaista toimintaa, kuten koulutusta, asumispalveluja ja ravintolatoimintaa, he pystyvät tarjoamaan monen tyyppisiä työkokeilu- ja palkkatukipaikkoja vaikeasti työllistyville.

Työkokeilu ja palkkatuki ovat monelle vaikeasti työllistyvälle välttämättömiä askeleita matkalla kohti avoimia työmarkkinoita. Lisäksi Virtaa Työstä-projekti on organisoinut jo kolmena kesänä nuorten kesätyöpassikampanjan, jossa nuoren työllistävä heinolalainen yritys, yhdistys tai kotitalous voi saada tietyin edellytyksin tukea 250 euroa. Kampanjaa rahoittavat Heinolan kaupunki, Heinolan Lions Klubit, Heinolan seurakunta, Työnantajayhdistys ja Heinolan Yrittäjät.

- Siinä samalla olemme saaneet kontakteja yritysmaailmaan, Hämäläinen iloitsee.

Luottamus voitelee verkoston

Verkosto ei toimi itsestään. Laakson mukaan toimiva verkosto edellyttää sitä, että eri osapuolet voivat luottaa toisiinsa. Osapuolten tulee olla toisilleen rehellisiä. Kenellekään ei luvata liikoja. Mahdolliset ongelmakohdat nostetaan pöydälle. Jos halutaan työllistää tukien avulla, tuista pyydetään realistinen arvio TE-toimistosta.

Luottamuksen lisäksi toimiva verkostoedellyttää aktiivista viestintää.

Verkostojen toimivuutta tutkittaessa on huomattu, että viestimisen tärkeyttä pidetään tsestään selvänä asiana, ja kuitenkin lähes aina tiedon liikkeelle saamisessa on ongelmia. On siis hyvä tiedostaa, että omalla aktiivisella toiminnalla ja viestimisellä on suuri merkitys. Tieto on laitettava liikkeelle – kuten työllistymistarinassamme tehtiin.

Artikkeli on julkaistu Kyvyt Käyttöön Valityömarkkinat eXtra -lehdessä 15.12.2015