Siirry pääsisältöön

Uutiskirje 1/2022

ma 7. maaliskuuta 2022 10.46.00

Elämänlaatua ruuasta -uutiskirje.
Tervetuloa Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjeen pariin!

Kerromme 2 kk välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista. Tervetuloa mukaan!

Vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi! Uutiskirjeen voi tilata tästä linkistä.


Kehittämistyöryhmä on päässyt vauhtiin

Päijät-Soten kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen sekä Klubitalojen ammattilaisista koostuva kehittämistyöryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa heti loppiaisen jälkeen hankkeen teemojen äärelle. Kasassa on mukava kymmenen hengen joukko, jonka tarkoituksena on kehittää ja testata hankkeen toimintakonseptin osia ja niiden sisältöjä.

Ryhmän ensimmäisessä työpajassa tammikuun puolivälissä oli odottava ja innokas tunnelma. Yhdessä pohdittiin ruokasuhteen käsitettä ja sitä, miksi ja miten ruokaan liittyviin kohtaamisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Tapaamisessa virisi vilkasta keskustelua ja tehtiin uusia oivalluksia. Ammattilaiset kommentoivat työpajaa:

  • Ruuan parissa ei usein tule ajateltua näin laaja-alaisesti!
  • Heräsi paljon ajatuksia ja ideoita tämän puitteissa ruokatoimintaa ajatellen.
  • Oli mukavaa, aktiivista keskustelua. Hyvää ajatusten herättelyä!

Kehittämistyöryhmä toimii huhtikuun loppuun saakka. Tulevista uutiskirjeistä pääset lukemaan, mitä kaikkea työryhmän käsissä syntyy!


 

Blogi: Turvalliset kohtaamiset ruokatoiminnan perustuksina

Miksi on tärkeää kiinnittää huomiota ruokaan liittyviin kohtaamisiin? Entä miten huolehdimme siitä, että ne ovat kaikille turvallisia? Tätä pohdittiin hankkeen kehittämistyöryhmän työpajassa 18.1.2022.

– Yksin ravitsemusta koskevan tiedon jakamisella ei oikeastaan saada aikaan niin suuria vaikutuksia, kuin ehkä joskus on ajateltu. Ruoka on teema, joka melko helposti latautuu oikein-tai-väärin-kysymyksenä, tiedostamattakin. Ajatellaan vähän niin, että “syö näin, niin olet hyvä ihminen” tai “syö noin, niin olet huono”, kuvasi Itä-Suomen yliopiston yliopistonlehtori Sanna Talvia työpajan alustuksessa.

Projektityöntekijämme Johanna Puttonen kertoo blogikirjoituksessaan, millaista pohdintaa ruokaan liittyvistä kohtaamisista työpajassa heräsi ja mitä konkreettista tapaamisesta jäi käteen!

Lue Johannan blogikirjoitus


Hanketiimi esittäytyy

Jokaisessa uutiskirjeessä pääset tutustumaan yhteen hanketiimiläisistä. Tällä kertaa esittelyssä on projektityöntekijä Johanna Puttonen.

Johanna Puttonen.Ruokaknoppi Johannasta: Suklaa ja jäätelö on parhaat herkut maailmassa, mutta hassua kyllä, suklaajäätelöstä en oikein välitä.

Moikka! Olen Johanna, hankkeen ”jokapaikanhöylä”. Toimin yhteyshenkilönä moneen suuntaan, olen mukana hankkeen sisällöllisessä kehittämisessä ja hoidan hankehallinnollisia juttuja, ulkoista viestintää jne. Työtäni on pysyä perillä vähän kaikesta hankkeessa meneillään olevasta. Teen enimmäkseen etätöitä Jyväskylän konttorilta (siis omasta olohuoneestani tai keittiöstä, kesällä toivottavasti myös parvekkeelta). Koulutustaustani on terveystieteissä, terveyden edistämisen puolella. Minuun voi olla yhteydessä missä tahansa hankkeeseen liittyvässä. Ohjaan tarvittaessa eteenpäin oikealle taholle!


Suunnitteluvaihe paketissa: Onnistumisia ja askelmerkkejä jatkoon

Tammikuun alussa purimme hanketiimin kesken loppuvuodesta päätökseen tullutta suunnitteluvaihetta ja pohdimme, mitä pidämme toiminnassamme tärkeänä ja mihin haluamme jatkossa kiinnittää huomiota. Esiin nousi mm. hyvä yhteishenki, strukturoidut hankepalaverit, toimiva viestintä ja vahva, monipuolinen ammattitaito. Myös syksyn aloituswebinaariin oltiin tyytyväisiä.

Jatkossa haluamme entistä enemmän kiinnittää huomiota vuoropuhelun vahvistamiseen työelämän ulkopuolella olevien palveluissa toimivien ammattilaisten kanssa. Lisäksi aiomme panostaa vahvemmin palautteen keräämiseen kentältä sekä hankkeessa kehitettävän toiminnan juurrutukseen jo varhaisessa vaiheessa. Haluamme myös jatkossa kehittää ja monipuolistaa hankeviestintää entisestään sekä tuoda hankkeen toiminnassa mukana olevien ammattilaisten, asiakkaiden ja jäsenten näkökulmaa vahvasti esiin.


 

Luku- ja kuunteluvinkkejä

Lukuvinkkejä-lista kokoaa uutiskirjeen oheen mielenkiintoisia linkkejä ja vinkkejä hankkeen teemoihin liittyen. Kurkkaa tässä kuussa ainakin nämä:

  • Jäikö edellinen uutiskirjeemme lukematta? Ei hätää! Nettisivuiltamme löytyy uutiskirjearkisto, johon kokoamme kaikki julkaistut uutiskirjeet.
  • Miten yksilölliset ominaisuutemme ja elinympäristömme ohjaavat ruokavalintojamme? Tätä avaa ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Tiedekulma -podcastissa. Vaikka näkökulma on monessa kohtaa lapsissa ja lapsiperheissä, pätee usea huomio myös aikuisiin.
  • Olisiko tarvetta selkokielisille ruokaohjeille? Kurkkaa Marttojen kivat selkokieliset reseptit arkiruokiin. Martoilla on saatavilla myös Maukasta EU-ruokakassista-vihkonen, jonka reseptit perustuvat ruoka-avun tuotteiden hyödyntämiseen. Molemmissa on mukana monta maukasta ja helppoa reseptiä! Löydätkö uutta kokeiltavaa
  • Ennakkotilaa Vates-säätiön toimittama Ilmiöitä osatyökykyisyyden ympärillä -artikkelikokoelma, joka tarjoaa laajasti tuoreita näkökulmia osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymisen edistämisen maailmaan. Teoksen painopiste on työllistymiseensä tukea tarvitsevissa ihmisissä ja heitä tukevissa ammattilaisissa. Ennakkotilauksen hinta on 20e/ kpl.

Jaa meille juttuvinkkisi uutiskirjeeseen!

Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjettä varten! Onko tuloillaan työelämän ulkopuolella olevien hyvinvointiin liittyviä tapahtumia tai tilaisuuksia? Tai tuliko mieleesi hankkeen teemoja käsittelevä julkaisu, kampanja tai muu juttuvinkki?

Lähetä vinkkisi tai valmis teksti osoitteeseen johanna.puttonen(at)phhyky.fi. Otsikoi viesti: ”Juttuvinkki uutiskirjeeseen”.


Logoja.

Elämänlaatua ruuasta -hanketta toteutetaan Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Sote kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.

Hankkeen verkkosivut: www.vates.fi/elamanlaatua-ruuasta
Elämänlaatua ruuasta Twitterissä: @elamanlaatuaru
Elämänlaatua ruuasta Innokylässä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta

Yhteystiedot

Hymyilevä valkopaitainen Johanna Puttonen, jolla tummasankaiset silmjälasit.

Johanna Puttonen
Projektityöntekijä
johanna.puttonen@paijatha.fi
044 440 3071

Hymyilevä Tiina Jäppinen musta, puna, keltaraidalisessa paidassa.

Tiina Jäppinen
Hankkeen viestintä
tiina.jappinen@vates.fi
044 546 4987