Siirry pääsisältöön

Uutiskirje 2/2022

ke huhtik. 06 09:00:00 2022

Elämänlaatua ruuasta.

Tervetuloa Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjeen pariin!

Kerromme 2 kk välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista. Tervetuloa mukaan!

Vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi! Uutiskirjeen voi tilata tästä linkistä.


Kuulumisia kentältä: työpajojen tuotoksia

Edellisessä uutiskirjeessä kerroimme tammikuussa startanneen, ohjaustyön ammattilaisista koostuvan kehittämistyöryhmän toiminnasta ja ryhmän ensimmäisestä työpajatapaamisesta. Nyt työpajoista on takana neljä ja edessä yksi. Matkan varrella on keskusteltu niin ruokaan liittyvistä kohtaamisista, ruuanvalinta- ja syömiskäyttäytymisestä, ravitsemusymmärryksestä kuin ruokatoiminnan ohjaamisen erityispiirteistäkin.

– Kyllä näistä tapaamisista jokainen on antanut uutta ajateltavaa ja uusia näkökulmia ruokaan ja omaan työhön, kuvasi yksi työryhmän jäsenistä edellisen tapaamisen päätteeksi.

Antoisien keskustelujen ohessa Elämänlaatua ruuasta -toimintakonseptin osat ja niiden sisällöt ovat lähteneet muotoutumaan työryhmän avulla. Ryhmän jäsenet ovat esimerkiksi vieneet omiin työympäristöihinsä testattavaksi ruokakompassin, joka on aputyökalu ruokatoiminnan suunnitteluun. Viimeisimpänä työryhmässä muotoiltiin taitopalettia, jonka on tarkoitus koota yhteen sellaiset valmiudet, tiedot ja taidot, jotka ovat hyödyksi ruokatoiminnan ohjaamisessa.

Lue kehittämistyöryhmän tuotoksista tarkemmin hankesivuilta


Kurkistus ohjausalan ammattilaisten työpajaan 29.3.2022: Ohjaajan rooli ruokatoiminnassa

Valmennus- ja ohjaustyön ammattilaiset tulevat monesti erilaisista lähtökohdista, erityyppisistä organisaatioista ja erilaisten asiakkaiden parista. Myös ruokatoiminta voi tarkoittaa montaa eri asiaa: tiedonjakamista, yhteistä kokkailua, yhteisruokailuja, ruuasta puhumista, eväsretkiä luontoon, kaikkea, missä ruoka on tavalla tai toisella läsnä. Jo työpajan alussa todettiin, että ei ole eikä tarvitse olla yhtä oikeaa tapaa ohjata ruokatoimintaa. Asiakasnäkökulmasta keskeiseksi nousi tieto siitä, että tukea saa aina tarvittaessa.

– Hyvä ohjaaja on tuki ja turva taustalla, jos tarvitsee. Saa kokeilla itse tehdä, mutta toisaalta myös tietää, että jos tulee hätä, niin on joku, jolta kysyä, pohti Klubitalon jäsen.

Lue uutinen työpajasta hankesivuita


Hanketiimi esittäytyy

Jokaisessa uutiskirjeessä pääset tutustumaan yhteen hanketiimiläisistä. Tällä kertaa esittelyssä on projektitutkija Lilian Helkkola.

Lilian Helkkola koira sylissään.

Ruokaknoppi Lilianista: Olen vähän askeettinen ruokailija. Minulle riittää, että kaapista löytyy kahvia, salmiakkia ja hapankorppuja.

Moi! Olen Lilian ja työni hankkeessa liittyy erityisesti konseptin kehittämiseen ja arviointiin. Työskentelen Itä-Suomen yliopiston riveissä, mutta töitä teen kotoa käsin Espoosta. Teams-palavereissa taustalta usein kuuluukin kotikonttorilla minulle seuraa pitävän Niilon (kuvassa vasemmalla) haukkuminen. Koulutukseltani olen elintarvike-ekonomisti ja hanketöiden ohessa puuhastelen ruokalukutaitoon liittyvän väitöstutkimukseni parissa. Ennen Elämänlaatua ruuasta -hanketta olen työskennellyt mm. KEHUVA-hankkeessa sekä ruokapalveluiden kehityksen ja konseptoinnin parissa. Minuun voi olla yhteydessä, jos mikä tahansa hankkeen kehittämistyöhön tai arviointiin liittyvä asia mietityttää. Otan myös uudet ideat ja kehitysehdotukset suurella ilolla vastaan! 


Kohti kesää ja konseptimateriaaleja!

Kevään kehittämistyöryhmän toiminta lähenee jo loppuaan, sillä viimeiset yhteiset tapaamiset ryhmällä on edessä huhtikuun lopussa. Kehittämistyö kuitenkin jatkuu vinhaa vauhtia, sillä loppukevään ja kesän aikana konseptin vielä erillisinä palasina olevat osat kootaan yhteen konseptikokonaisuuden ensimmäiseksi versioksi. Samalla muotoillaan myös ensimmäiset versiot konseptimateriaaleista, kuten ohjaajan oppaasta ja ruokatoiminnan suunnittelun aputyökaluista.

Ja myös kentällä tapahtuu! Kesän aikana kerätään hankkeessa mukana olevista toimintaympäristöistä kokoon ruoka-aiheista toimintaa ja päästään myös testaamaan uudenlaisia harjoituksia. Tästä kuulet tarkemmin seuraavassa uutiskirjeessä.


Luku- ja kuunteluvinkkejä

Lukuvinkkejä-lista kokoaa uutiskirjeen oheen mielenkiintoisia linkkejä ja vinkkejä hankkeen teemoihin liittyen. Kurkkaa tässä kuussa ainakin nämä:


Jaa meille juttuvinkkisi uutiskirjeeseen!

Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjettä varten! Onko tuloillaan työelämän ulkopuolella olevien hyvinvointiin liittyviä tapahtumia tai tilaisuuksia? Tai tuliko mieleesi hankkeen teemoja käsittelevä julkaisu, kampanja tai muu juttuvinkki?

Lähetä vinkkisi tai valmis teksti osoitteeseen johanna.puttonen@phhyky.fi. Otsikoi viesti: ”Juttuvinkki uutiskirjeeseen”.


Logoja.

Elämänlaatua ruuasta -hanketta toteutetaan Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Sote kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.

Hankkeen verkkosivut.
Elämänlaatua ruuasta Twitterissä: @elamanlaatuaru
Elämänlaatua ruuasta Innokylässä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Elämänlaatua ruuasta vuonna 2024

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin vakiinnuttaminen jatkuu vuonna 2024 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vakiinnuttamisella tuetaan toiminnan käyttöönottoa ja laajentamista esimerkiksi vammaispalveluissa sekä perheiden ja ikääntyneiden palveluissa.

Lisätietoa:
Projektityöntekijä Johanna Puttonen
Elämänlaatua ruuasta -toiminta
johanna.puttonen@paijatha.fi
+358 44 440 3071

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta