Siirry pääsisältöön

Uutiskirje 3/2022

to kesäk. 09 09:00:00 2022

Elämänlaatua ruuasta.

Tervetuloa Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjeen pariin!

Kerromme 2 kk välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista. Tervetuloa mukaan!

Vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi! Uutiskirjeen voi tilata tästä linkistä.


 

Tule mukaan seuraavaan työhönvalmennuksen teemapäivään!

Järjestämme yhteistyössä Vates-säätiön kehittämistoiminnan Työhönvalmennuksen teemapäivän ti 14.6 klo 9-12.
Teemapäivässä paneudutaan tavoitteellisen ruokatoiminnan ohjaukseen sekä ohjaajan työotteeseen ja menetelmiin. Päivä on maksuton ja avoin kaikille työhönvalmennuksen parissa työskenteleville. Viimeinen ilmoittautumispäivä on pe 10.6. Lue lisää ja ilmoittaudu Vates-säätiön verkkosivuilla.

Edellisessä teemapäivässä 30.5. paneuduttiin ruokasuhdeajatteluun. Kutsuimme ohjausalan ammattilaiset pohtimaan, miten ja miksi ohjaajan oma ruokasuhde vaikuttaa ohjaustyöhön sekä mikä yhteys ruokasuhteella on työ- ja toimintakyvyn tukemiseen. Ilmapiiri oli mukavan keskusteleva ja suokasuhteita päästiin analysoimaan melko syvällisestikin. Lue lisää teemapäivän annista verkkosivuilla.


Kuulumisia kentältä: Kurkkaus Iitin ja Hollolan työpajojen ruokatoimintaan

Hankkeen piirissä mukana olevilla Iitin ja Hollolan työpajoilla kirjoitettiin ja räpsittiin kuvia siitä, millaista ruokatoimintaa pajoilla nykyisin järjestetään ja mitä ruokatoiminnasta ajatellaan. Muun muassa näin työpajoilta kuvataan toimintaa:

Notkuva pöytä.Iiitti: Iitin työpajalla ruuanlaitto on aina ollut tärkeässä osassa työpajan toimintaa. Se on ollut suosittua toimintaa ja koetaan tosi mielekkäänä, kaikkienhan meidän on syötävä joskus. 😊 Ruokaa on valmistettu ruokaryhmissä sekä osana hyvinvointiryhmää. Ruokaryhmässä ajatuksena on ollut, että tehdään perusruokia, joita jokaisen on helppo tehdä kotona. Yhdessä tekeminen on koettu mukavaksi ja jokainen on päässyt osallistumaan ruuanlaittoon. Vieraampienkin asioiden opettelu ja uuden kokeilu on ollut yhdessä helpompaa ja kynnys tehdä itse ruokaa kotona on madaltunut!

Hollola: Hollolan työpajalla on toteutettu erilaista ruokatoimintaa jo yli 10 vuotta. On tehty monenmoisia ruokia ja kokeiltu uutta ja vanhaa reseptiä suomalaisesta japanilaiseen. Kaikilla on ollut mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa siihen, mitä ruokaa tehdään ja mitä otetaan evääksi laavuretkelle ja juodaanko kaffit metsässä, vaikka puunrungolla istuen!

Lue koko teksti Iitin työpajan ruokatoiminnasta

Lue koko teksti Hollolan työpajan ruokatoiminnasta


Hanketyöryhmä kokoontui Lahteen työstämään konseptimateriaaleja

Hankeporukka poseeraa iloisesti.

Hanketyöryhmä pääsi tapaamaan toisensa ensimmäistä kertaa livenä toukokuun puolivälissä, kun Päijät-Soten, Itä-Suomen yliopiston ja Vates-säätiön väkeä kokoontui Lahteen. Yhteisen iltapäivän aikana saatiin aluille konseptimateriaalit, joita työstetään kesän ajan. Hanke on pyörinyt hienosti etäyhteyksillä, mutta kyllä tällaisia kohtaamisia on kaivattu!


Hanketiimi esittäytyy

Raisa keinuu ihanan vehreässä näkymässä.Hei, olen Raisa, tässä hankkeessa olen mukana hankehallinnoijana ja tarvittaessa sisällöllisessä suunnittelussa. Olen töissä Päijät-Sotessa johtavana ravitsemusterapeuttina. Koordinoin ravitsemusyksikön tuottamien palvelujen suunnittelua, toteuttamista ja kehittämistä ja vastaan ravitsemusterapeuttien työn toteutumisesta. Työurani aikana olen ennättänyt toimia yliopistoissa lihavuustutkijana, hyvinvointialan kehittämispäällikkönä ja ravitsemustieteen yliopistonlehtorina. Erityisesti minua innostaa tutkimuksellinen kehittämistyö oikean elämän olosuhteissa ja myönteinen ruokapuhe, joita molempia toteutetaan Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa. Minuun voi olla yhteydessä ravitsemukseen liittyvissä asioissa ja toki myös hankeyhteistyön tiimoilta.

Ruokaknoppi Raisasta: Tykkään syödä iltapalaksi aamulla ylijäänyttä kylmää kaurapuuroa, johon sekoitan pähkinöitä, marjoja, raejuustoa ja piimääkin!


Luku- ja kuunteluvinkkejä

Lukuvinkkejä-lista kokoaa uutiskirjeen oheen mielenkiintoisia linkkejä ja vinkkejä hankkeen teemoihin liittyen. Kurkkaa tässä kuussa ainakin nämä:

  • Jäikö edellinen uutiskirjeemme lukematta? Ei hätää! Nettisivuiltamme löytyy uutiskirjearkisto, johon kokoamme kaikki julkaistut uutiskirjeet.
  • Joko olet tutustunut KEHUVA-podcastiin? Podcast-sarjassa käsitellään eri alojen ammattilaisten kanssa ruoka- ja kehosuhdetta, hyvinvointia ja ruokakasvatusta. Kuuntele ainakin jakso Vaikuttava ammatillinen kohtaaminen.
  • Onko ruokalistan tai päivän lounaan suunnitelussa vaikea päästä alkua pidemmälle? Syö hyvää -vinkkilista esittelee erilaisia ruokalajivaihtoehtoja pääruoiksi ja lisukkeiksi sekä ideoita aamu-, väli- ja iltapaloille. Vinkkilista löytyy myös kätevästi tulostettavassa muodossa, joka on helppo napata mukaan ruokaryhmään tutkailtavaksi. Tutustu vinkkilistaan Syö hyvää -sivuilla.

Jaa meille juttuvinkkisi uutiskirjeeseen!

Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjettä varten! Onko tuloillaan työelämän ulkopuolella olevien hyvinvointiin liittyviä tapahtumia tai tilaisuuksia? Tai tuliko mieleesi hankkeen teemoja käsittelevä julkaisu, kampanja tai muu juttuvinkki?

Lähetä vinkkisi tai valmis teksti osoitteeseen johanna.puttonen@phhyky.fi. Otsikoi viesti: ”Juttuvinkki uutiskirjeeseen”.


Logoja.

Elämänlaatua ruuasta -hanketta toteutetaan Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Sote kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.

Hankkeen verkkosivut.
Elämänlaatua ruuasta Twitterissä: @elamanlaatuaru
Elämänlaatua ruuasta Innokylässä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta

Yhteystiedot

Hymyilevä valkopaitainen Johanna Puttonen, jolla tummasankaiset silmjälasit.

Johanna Puttonen
Projektityöntekijä
johanna.puttonen@paijatha.fi
044 440 3071

Hymyilevä Tiina Jäppinen musta, puna, keltaraidalisessa paidassa.

Tiina Jäppinen
Hankkeen viestintä
tiina.jappinen@vates.fi
044 546 4987