Siirry pääsisältöön

Uutiskirje 5/2022

ti lokak. 25 11:16:00 2022

Tämä on Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjeen 5/2022 sisältö. Kerromme noin kahden kuukauden välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista.

Voit tilata uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi ja vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi! Uutiskirjeen voi tilata tästä linkistä.

Elämänlaatua ruuasta -toiminnan pilotointi on käynnissä!

Vuoden loppuun mennessä jo neljä eri työpajaa Päijät-Sotesta sekä Suvimäen Klubitalo Jyväskylästä ovat päässeet ihka ensimmäisinä testaamaan Elämänlaatua ruuasta -toiminnan sapluunaa ja työkaluja. Pilotin aikana jokaisessa yhteisössä päästään suorittamaan Elämänlaatua ruuasta -verkkoperehdytys, jonka jälkeen lähdetään yhdessä suunnittelemaan ruuan parissa tekemistä ja toimimaan teeman kanssa eri tavoin hankkeessa kehitettyjä työkaluja ja materiaaleja hyödyntäen.

Ensikosketus toimintaan on ollut positiivinen. Sosiaaliohjaajilta ja työvalmentajilta on saatu palautetta siitä, että Elämänlaatua ruuasta on laajentanut käsitystä ruuan parissa toimimisen hyödyistä ja mahdollisuuksista. Lempeä kohtaamisen tapa ruuan parissa on nähty arvokkaana lähtökohtana ja ruuan ja syömisen käsittely ruokasuhteen kautta on tuonut uusia näkökulmia ja viritellyt vilkasta keskustelua.

Lupaavalta siis vaikuttaa! Lisää kokemuksia toiminnasta päästään kuulemaan joulukuun uutiskirjeessä, kun toiminnassa on ehditty pidemmälle.

Mutta miltä parhaillaan testattava kokonaisuus käytännössä näyttää? Katso muutaman minuutin video ja tutustu Elämänlaatua ruuasta -toimintaan!

Vastaa kyselyyn ja kerro, millainen on mielekäs verkkokoulutus

Hei työvalmentaja, sosiaaliohjaaja tai muu työelämän ulkopuolella olevien parissa ohjaustyötä tekevä: millainen verkkokoulutus tai perehdytys saa juuri sinut pysähtymään uuden asian äärelle? Mikä tekee koulutuksesta mielekkään? Millaisia erityispiirteitä on hyvällä verkkokoulutuksella tai -perehdytyksellä sinun työsi näkökulmasta?
Vastaa tähän nimettömään kyselyyn ja olet mukana vaikuttamassa Elämänlaatua ruuasta -perehdytyksen kehitystyöhön.

Hanketiimi esittäytyy

Jokaisessa uutiskirjeessä pääset tutustumaan yhteen hanketiimiläisistä. Tällä kertaa esittelyssä on:

Ruokaknoppi Annasta:
Kun käyn ravintolassa syömässä, luen ensimmäiseksi jälkiruokalistan. Rakastan suklaakakkua!

Anna Päätalo ruskan väreissä olevan vaahteran edessä. Hänellä on päällään kaunis villapaita.Ravitsemusterapeutti Anna Päätalo

Moi!

Olen Anna ja työskentelen Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa osana terveyden edistämisen ravitsemusterapeutin työtäni Päijät-Soten ravitsemusyksikössä. Kohtaan työssäni eri alan ammattilaisia ympäri maakuntaa, ja pyrin yhdessä heidän kanssaan löytämään keinoja asukkaiden hyvinvoinnin lisäämiseksi ravitsemuksen keinoin. Työnkuvani on laaja käsittäen mm. verkostojen koordinointia, verkostotapaamisten toteuttamista, koulutusten järjestämistä ja ravitsemusviestintää. Teen myös yhteistyötä valtakunnallisella tasolla alani kollegojen kanssa, joilta saan vahvistusta omaan osaamiseeni. Työssäni lähinnä sydäntäni on lasten parissa toteutettava ruokakasvatus, jota Elämänlaatua ruuasta -ruokatoiminnassa laajennetaan myös aikuisille sopivaksi. Hankkeessa ruokatoiminta suunnitellaan sellaiseksi, että sitä on mahdollista toteuttaa myös ulkona, ja luonto onkin myös itselleni tärkeä elementti. Etätyötä tekevänä pienikin happihyppely omassa puutarhassa tai lähimetsässä keskellä päivää antaa virtaa ja uusia ajatuksia työhön.

Elämänlaatua ruuasta mukana syksyn tapahtumissa!

Syksyn on kiinnostavaa aikaa ruoka- ja ravitsemusteemoista kiinnostuneille, sillä luvassa monta mielenkiintoista aihetta käsittelevää tapahtumaa! Elämänlaatua ruuasta -hanke on mukana näistä muutamissa. Tule kuuntelemaan meitä ja muita mielenkiintoisia puheenvuoroja...
• Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Hyte-webinaariin ti 18.10 klo 13–15.45. Webinaarin aiheena on terveyttä edistävien elintapojen tukeminen.
• Pohjois-Pohjanmaan ravitsemusterveyden edistämisen seminaariin ke 16.11.2002. Ilmoittaudu seminaariin.
Päijät-Hämeen ravitsemuspäivään to 17.11.2022.

Luku- ja kuunteluvinkkejä

Lukuvinkkejä-lista kokoaa uutiskirjeen oheen mielenkiintoisia linkkejä ja vinkkejä hankkeen teemoihin liittyen. Kurkkaa tässä kuussa ainakin nämä:
• Jäikö edellinen uutiskirjeemme lukematta? Ei hätää! Nettisivuiltamme löytyy uutiskirjearkisto, johon kokoamme kaikki julkaistut uutiskirjeet.
• Hintojen nousu on polttava puheenaihe. Moni pohtii nyt, miten raha riittää ruokaan. Miten säästää ruokamenoissa ja syödä silti monipuolisesti? Vinkkejä tähän tarjoavat Marttojen Ruokamenojen säästövinkit. Vinkkaa nettisivu ohjattavalle tai tutustukaa siihen yhdessä ruokatoiminnan ohessa!
• Niin aloittelevan kuin kokeneenkin kotikokin on aika ajoin hyvä pohtia, miten ruokaa valmistetaan turvallisesti ja hygieenisesti. Ruokatoiminnassa voidaan yhdessä tutustua vaikkapa Ruokaviraston Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaitoon -oppaaseen . Opas on selkokielinen.

Jaa meille juttuvinkkisi uutiskirjeeseen!

Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjettä varten! Onko tuloillaan työelämän ulkopuolella olevien hyvinvointiin liittyviä tapahtumia tai tilaisuuksia? Tai tuliko mieleesi hankkeen teemoja käsittelevä julkaisu, kampanja tai muu juttuvinkki?
Lähetä vinkkisi tai valmis teksti osoitteeseen johanna.puttonen@phhyky.fi. Otsikoi viesti: ”Juttuvinkki uutiskirjeeseen”.

Elämänlaatua ruuasta -hanketta toteutetaan Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Sote kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.
Hankkeen verkkosivut osoitteessa: vates.fi/elamanlaatua-ruuasta.html
Elämänlaatua ruuasta Twitterissä: @elamanlaatuaru
Elämänlaatua ruuasta Innokylässä: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/elamanlaatua-ruuasta-toimintakonsepti

Yhteystiedot:

Johanna Puttonen, projektityöntekijä, Päijät-Sote
johanna.puttonen@phhyky.fi

Elämänlaatua ruuasta vuonna 2024

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin vakiinnuttaminen jatkuu vuonna 2024 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vakiinnuttamisella tuetaan toiminnan käyttöönottoa ja laajentamista esimerkiksi vammaispalveluissa sekä perheiden ja ikääntyneiden palveluissa.

Lisätietoa:
Projektityöntekijä Johanna Puttonen
Elämänlaatua ruuasta -toiminta
johanna.puttonen@paijatha.fi
+358 44 440 3071

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta