Siirry pääsisältöön

Osatyökykyinen työelämässä

07.10.2015

Yli puolella suomalaisista työikäisistä on vähintään yksi pitkäaikaissairaus tai vamma. Heistä joka kolmas kertoo sen vaikuttavan työntekoon. On monia keinoja, joilla työnantaja voi tukea osatyökykyisten työssäjaksamista tai paluuta töihin pitkältä sairauslomalta.

Suomessa yleisimmät syyt jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle ovat liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden häiriöt. Näin myös Maanmittauslaitoksessa, jossa 16 % työterveyshuollossa käynneistä koskee tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

"Meidän henkilöstöllä vain 3,1 % työpäivistä menee sairastaessa, silti sairauslomien aiheuttamat menetykset työnantajalle ovat noin 3 miljoonaa euroa vuodessa" , kertoo johtava asiantuntija Ulla Lanu Maanmittauslaitoksen Yleishallinnon Henkilöstöjohtamisen tuesta.

Jos katsotaan pelkkiä lukuja, kehitys vuodesta 2011 vuoteen 2014 on ollut hyvä, sillä sairauspoissaolot ovat vähentyneet. Hämmästyttävintä Maanmit­tauslaitoksessa on keskimääräinen eläkkeelle jäämisikä, joka on maan yleistä tasoa huomattavasti korkeampi eli 64,2 vuotta.

"Yhä useampi haluaa jäädä eläkkeelle vasta 68-vuotiaana, joten suhteellisen terveenä väki meillä säilyy. Täällä yleinen ilmapiiri tukee liikkumista ja pyrimme järjestämään henkilölle myös osa-aikatyötä, jos esimerkiksi sairaus estää kokoaikaisen työn tekemisen", Lanu kertoo.

Juttu ilmestynyt Viisari -lehdessä 3/15.

Lue juttu kokonaisuudessaan   (nettilehti)

Anna juttuvinkki

Laita vinkkiä hyvistä työllistymisen tai työssä pysymisen esimerkeistä, joissa kyvyt on otettu käyttöön vammasta tai sairaudesta huolimatta. Tai ehkä tiedät tapauksen, jossa kaikki ei mennyt kuin Strömsössä.

Lisätietoa: tiina.jappinen (ät) vates.fi

Jutunjuurta?

Teetkö uutisia, artikkeleita tai muuta sisältöä mediaan? Haluatko kertoa työelämästä, jossa vamma tai sairaus ei ole este.  Ota yhteyttä - voin auttaa haastateltavien etsinnässä sekä tilastojen ja taustatietojen etsinnässä.

Lisätietoa: tiina.jappinen (at) vates.fi