Siirry pääsisältöön

Menikö viesti perille? Teemana esteettömyys

6/11/2015

ESKE:n Esteettömyystreffien marraskuun tapaamisen teemana oli kommunikoinnin esteettömyys. Aiheesta alustivat projektijohtaja Lena Wenman Finlandssvenksa teckenspråkiga rf:stä ja projektipäällikkö Hannu Virtanen Kehitysvammaliiton Saavutettavuusyksiköstä.

- Lapsuudessani ei ollut matkapuhelimia tai internetiä. Olin riippuvainen vanhempieni avusta, jos halusin ottaa yhteyttä puhelimella muihin. Nyt olen todella itsenäinen ihminen, kiitos tekniikan ja tulkkien avun. Pidän yhteyttä myös omaan lapseeni kännykän kautta, ja matkapuhelimen kautta voin myös viittoa, viittoo Lena Wenman.

Tekniikka on auttanut viittomakielisiä monin tavoin. Voi kommunikoida puhelimen kautta, chatata, viestiä sosiaalisessa mediassa tai ostaa lippuja internetistä – vai voiko?
- Olen hyvin iloinen uudesta tekniikasta, koska ne antavat minulle samat mahdollisuudet kuulevien kanssa kommunikointiin, sanoo Wenman.
Hän kuitenkin pohtii, riittääkö kuuron kielitaito – suomi, ruotsi tai englanti - esimerkiksi ostamaan junalipun nettipalvelusta, jonka sisältöä tai ohjeita ei ole kerrottu viittomakielellä.
- Kuurous ei estä kommunikointia muiden ihmisten kanssa. Voin esimerkiksi kirjoittaa, mutta isomman joukon edessä tarvitsen kuitenkin tulkin. Tulkkipalvelut ovat erittäin tärkeitä, kuvaa Wenman.
- Kelan tulkkivälityspalvelu on hyvä asia, mutta se ei ole auki 24 tuntia vuorokaudessa. Siksi tulkkia ei käytännössä saa ympäri vuorokauden esimerkiksi hätätilanteisiin. Unelmani on etäpalveluna toimiva hätätulkkipalvelu. Toisaalta jos etätulkkausta käyttää esimerkiksi tietokoneella, voi olla, että yhteys katkeaa tai tulee jokin muu tekninen vika, kuvaa Wenman viestinnän arkea.

Tulkkauspalvelut ovat tärkeitä työssä, mutta oman työpanoksen antaminen voi olla riippuvainen tulkin osaamisesta. Nuori tulkki voi jännittää työtään yleisön edessä tai hänen sanavarastonsa ja tiedot asian tulkkaukseen eivät riitä.
- Jos kuurolla asiakkaalla on oma yritys tai hän on esimerkiksi teknisen alan tutkijana yliopistossa, silloin myös tulkin tarvitsee tietää eri sanojen käytöstä kokouksessa tai puhelintulkkauksessa, kertoo Wenman.
Wenman on turhautunut koko ajan todistelemaan, miksi tietoa pitää olla tarjolla myös viittomakielellä. Hän viittaa YK:n vammaisyleissopimuksen artiklaan 21, joka käsittelee sanan- ja mielipiteenvapautta sekä tiedonsaantia. Sopimus mm. määrittelee, että kielellä tarkoitetaan myös viitottuja kieliä ja kommunikaatiolla erilaisia menetelmiä, joilla tuetaan tai korvataan puhetta.

Viittomakielisten kielelliset oikeudet on turvattu perustuslaissa, mutta tarkemmat säännökset ovat eri hallinnonalojen lainsäädännössä. Lisäksi uusi viittomakielisten erillislaki tuli voimaan viime toukokuussa 1.5.2015. Se vahvistaa viittomakielisten oikeuksien huomioimista eri hallinnonaloilla.

Suomessa on arviolta noin 4 000 – 5 000 viittomakieltä käyttävää kuuroa ja huonokuuloista henkilöä. Lisäksi viittomakieltä käyttävät noin 6 000 – 9 000 kuulevaa. Suomenruotsalaisen viittomakielen käyttäjiä on noin 300, joista puolet on kuuroja.

Tilaisuudessa nousi esiin, ettei 112-hätätekstiviestipalvelu saavuta vieläkään kuulovammaisia tai muita, jotka eivät pysty tuottamaan puhetta. Hätätekstiviestiä ei voi lähettää 112-numeroon, mutta käytössä on erillisiä alueellisia tekstiviestinumeroita, jotka eivät ole kuitenkaan – ilkivaltaan vedoten – julkisia. Ne voi saada Kuuloliitosta tai Kuurojen Liitosta.

Selkokirjoista selkoverkkosivuihin

Esteettömyystreffeillä projektipäällikkö Hannu Virtanen Kehitysvammaliiton Saavutettavuusyksiköstä kertoi, miten selkokielen asema on muuttunut ensimmäisistä selkokirjoista yleisesti käytettäväksi selkokieleksi, ja miten tämä näkyy uusissa viestintäympäristöissä, kuten verkkosivuissa ja videoissa. Hän nosti esiin myös lisääntyvän lukutaidottomuuden.
- Tietotekniikan myötä olemme tulossa yhteiskuntaan, jossa kohta selviää aika pitkälle, vaikkei osaisi lukea. Printtien määrä on vähentynyt ja viranomaistahot tuottavat painettua materiaalia enää vähän.
- Tekniikan kehitys vaikuttaa siihen, miten saadaan helposti ymmärrettävää viestintää esim. kehitysvammaisille. Suuria tekstimassoja ei lue kukaan, vaan selkoaineisto pitää tehdä eri lailla, sanoo Virtanen.

Hän kannustaa niin viranomaisia kuin järjestöjäkin kehittämään sivustojaan kevyemmäksi, ja julkaisemaan sivuilla mm. videoita ja kuvia sekä kilpailuja. Samalla hän kertoi Kehitysvammaliiton Papunet-verkkopalvelun Papurista, jolla voi tehdä verkkokirjan kuvia käyttämällä. Papurin palvelussa on 24 000 ilmaiskuvaa. Kuviin saadaan mukaan myös äänituki.
- Olemme tehneet myös selko-e-kirjoja esimerkiksi koiranhoidosta, mutta e-kirjojen käyttö odottaa vielä tuloaan. Britanniassa on tehty verkkosivustoja, joissa henkilö lukee sivun ääneen videolla eli ei pelkkä digitaalinen ääni. Se näyttäisi lisäävän selvästi mielenkiintoa, vinkkaa Virtanen.

Tilaisuudessa myös kysyttiin, miten voidaan tehdä sellaiset sivut, joissa on otettu huomioon niin kuulovammaiset, näkövammaiset kuin kehitysvammaisetkin käyttäjät. Suoraa vastausta tähän ei saatu, mutta siitä kaikki olivat yhtä mieltä, että yhteistyötä esteettömyysasioissa tarvitaan niin ministeriöiden välillä kuin esimerkiksi julkishallinnon ja vammaisjärjestöjen välillä.

Tälle palstalle on koottu vanhoja artikkeleita osatyökykyisten henkilöiden työllistämisestä osana Kyvyt käyttöön 100 -kampanjaa.


09.08.2017

Vajaakuntoisten työllistämisen edis­tämissäätiö aloitti yhdessä paikallis­projektien kanssa kaksi vuotta sitten EU-rahan turvin projektin, jolla se pyrki saamaan vam­maisia lisää työelä­mään. Vai onko pula enemmän tekijöistä kuin työstä, sillä projektin avulla jo lähes 300 vammaista on nykyään mukana työelämässä eri puolilla Suomea. - Työnantajat ovat olleet tyytyväisiä. Pahin este on aino­astaan maamme joustamaton eläke­lainsäädäntö, projek­tipäällikkö Leena Sariola sanoo.

Tuettu työllistäminen tuonut vammaisille liki 300 työpaikkaa (Nykyposti 1998)

09.08.2017

S-ryhmä on mukana toteut­tamassa maamme ensimmäistä turvavalvojakoulutusta yhdes­sä Jyväskylän yliopiston täy­dennyskoulutuskeskuksen, Data Check Oy:n, Anttila Oy:n, Uudenmaan oppisopi­mustoimiston, Vajaakuntois­ten työllistämisen edistämisäätiön ja Kynnys ry:n kanssa

Turvavalvojat vahvistavat kaupan turvallisuutta (Ässä 1997)

08.08.2017

Mäntsäläläinen Tarja Tanskanen, 19, on päässyt työelämän makuun oppisopimuskoulutuksen kautta, vaikka entisinä aikoina hänelle olisi saatettu tarjota työkyvyttömyyseläkettä. Vastaisuudessa työkyvyttömyyseläkkeellä olevallakin voi olla entistä paremmat mahdollisuudet työhön oppisopimuksen avulla.

Oppisopimus on Tarja Tanskasen tie työelämään (Tukiviesti 1997)

08.08.2017

Uudenmaan erityishuoltopiirin aluejohtaja Sinikka Männistö-­Haili pitää Pomaisten mallia erit­täin onnistuneena ja hyvänä esi­merkkinä muuallakin noudatetta­vaksi. - Mielestäni he ovat kohdan­neet kuntalaisen oikealla tavalla. Pornaisissa ollaan ajan tasalla näissä asioissa, edelläkävijyyteen on uskallusta.

Pornaisissa järjestettiin vammaisille oikeita töitä (Uusimaa 1997)

08.08.2017

Selkävaivat vaativat Tuija Varilan vaihtamaan ammattia. Osapäiväraha auttoi muutoksen aikana

Selälle sopivaan työhön (Kela Elämässä 2013)

07.08.2017

Sairastuttuaan paniikkihäiriöön ja julkisten paikkojen pelkoon Päivi Westerlund menetti työkykynsä. 46-vuotiaana hän oli ollut jo kolme vuotta poissa työelämästä. Taskussa oli määräaikaiset eläkepaperit eli Päivi sai Kelasta kuntoutustukea. Lääkityksen ja terapian avulla paniikkikohtaukset saatiin hallintaan. Työelämään palaaminen ei kuitenkaan olisi onnistunut omin voimin pitkän tauon jälkeen.

Värit palasivat elämään (Kela Elämässä 2013)

07.08.2017

Pakkaaja Tuija Laukkanen on pystynyt jatkamaan työtään kuntoutuksen avulla. – Työkyvyn ylläpitäminen on pitkäjänteistä työtä. Onneksi olen tuntenut monet työntekijät työhöntulotarkastuksesta saakka, työterveyshoitaja Helena Joas sanoo.

Tuija tahtoo pitää kiinni työkyvystään (Kela Elämässä 2012)

07.08.2017

Anna-Marja Arvassalo toteaa, että sekä itsetuntemukseni että oman­arvontuntoni ovat lisääntyneet. Olen oppinut suojelemaan itseäni paremmin. En enää yritä tehdä kaikkia asioita kerralla ja osaan sanoa ei. Tein myös konkreettisia muutoksia työssäni - luovuin muun muassa yhdestä tehtäväkokonaisuudesta.

En epäröinyt hetkeäkään (Kela Elämässä 1/2009)

04.08.2017

Lait ja asenteet tuovat mutkia matkaan: Lain mukaan työ­nantajan tulee kustantaa pal­kollisensa työkyvyttömyyselä­ke. Maksuvelvoite on porras­tettu: mitä isompi firma, sitä suurempi maksu.

Vammainen pärjää työssä siinä kuin vammatonkin

04.08.2017

Kehitysvammaisille pyritään löytämään työpaikkoja tuetun työllistämisen avulla. Tätä varten· eri puolilla maata on menossa kymmenen tuetun työllistymisen hanketta. Tuettu työllistäminen tarkoittaa, että työntekijä ja työnantaja saavat apua tukihenkilöitä, kunnes vammainen työntekijä selviytyy itsenäisesti työtehtävistään.

Yhä useampi kehitysvammainen työskentelee tavallisessa työpaikassa

04.08.2017

Jouko Dahlmanilla todettiin epilepsia kansakoulussa. Se ei kuitenkaan ole estänyt häntä tekemästä työhön. Nyt, 30 vuoden hoidon jäl­keen, hän on täysin parantunut.

Jouko Dahlman tietää omasta kokemuksesta: Epilepsia ei estä työntekoa (Riihimäen Uutiset 1996)

03.08.2017

Vajaakuntoisten syrjäytyminen huolestuttaa Oulussa. Kuurojen työnsaantia vaikeuttaa eniten muiden ihmisten asenteet. Monet kuurot siirtyvätkin työkyvyttömyyseläkkeelle jo hyvin nuorena, minkä seurauk­sena he sulkeutuvat lähes täysin työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Tervatulli työllistää kuuroja (Pohjolan työ 8.11.1998)

03.08.2017

Jyväskyläläisen Olli-Pek­ka Lassinpellon elämä kääntyi tammikuussa va­kaille raiteille, kun hän kuittasi elämänsä ensim­mäisen oikean palkan. Enti­nen harjoittelupaikka, Jyväskylän yliopiston täydennyskou­lutuskeskus, on nyt virallisesti miehen työpaikka.

Tuettu työllistyminen nosti raiteilleen (Keski-Suomalainen 1996)

03.08.2017

Petra Kuparinen leikittää lapsia ja kattaa pöytiä kolmena päivänä viikossa Sillankorvan päiväkodissa Kuokkalassa. Jyväskylässä usean vuoden ajan pyörinyt projekti on työllistänyt kehitysvammaisia avustajiksi esim.päiväkoteihin ja vanhustenhuoltoon.

Petra tykkää täsmäkoulutuksesta ja työstään (Keski-Suomalainen 1998)

03.08.2017

Kati Pitkäaho iloitsee työstään McDonald'silla. Kati aloitti Jyväskeskuksen McDonald'silla ensin työkokei­lun, joka muuttui nopeasti työ­suhteeksi. - Kuulun nyt henki­lökuntaan, Kati iloitsee työasus­saan.

Roskat ja liat saavat Katilta kyytiä (Keski-Suomalainen 1997)

03.08.2017

Kouvolalainen Jani Lahtela työllistyi CTS Engtec Oy:ön palvelukseen. Vates-säätiö valitsi CTS Engtec Oy:n Vuoden esimerkilliseksi työllistäjäksi. Yritys on tehnyt tiivistä yh­teistyötä paikallisen Parik-säätiön kanssa ja·-työllistänyt sää­tiön valmentamia, vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä.

Tasajalkaa hyppien töihin (Kouvolan Sanomat 2011)

02.08.2017

Lieksan Saha Oy on ansiokkaasti toteuttanut tasa-arvoista työvoimapolitiikkaa. Lieksan Seudun Invalidit ry palkitsi Lieksan Sahan kunnia­kirjalla, koska yritys on edistä­nyt tasa-arvoa työllistämällä jo vuosien ajan vammaisia.

Lieksan Saha edelläkävijä vammaisten työllistämisessä (Lieksanlehti 1997)

02.08.2017

Artikkeli vuodelta 1997 kertoo cp-vammaisesta yrittäjästä, joka avasi avasi lahjatavarapuodin Ouluun. - Suhtaudun toiveikkaasti tulevaisuuteen, vaikka minua onkin yritetty monasti lyödä henkisesti maahan, sanoo 30-vuotias Pirjo Hernesniemi.

Vammainen yrittäjä suhtautuu toiveikkaasti tulevaisuuteen (Länsi-Savo 1997)

02.08.2017

Artikkeli vuodelta 1996 kertoo siitä, ettei vammautumisen tarvitse merkitä työstä tai opiskelusta luopumisesta. Artikkelissa on haastateltu lihastautia sairastavaa 25-vuotiasta Johan Kullasta, joka opiskeli tuolloin Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa.

Pyörätuoli ei estä työntekoa (Aamulehti 1996)