Seuraava Job Shadow Day järjestetään 16.5.2019.

Job Shadow Day -päivä

Työn varjostaminen tai seuraaminen (jobshadowing) on nopeasti kasvussa oleva menetelmä, jolla siirretään tietoa työn sisällöstä työssä aloittavalle henkilölle. Moni johtaja aloittaa esimerkiksi uuden tehtävänsä varjostamalla edeltäjäänsä. Moni muukin hyötyy työn varjostamisesta. Ympäri maailmaa oppilaitokset auttavat oppilaitaan saaman hyvän kuvan työtehtävästä sopimalla varjostamisjaksoista. USA:ssa kymmenet tuhannet nuoret osallistuvat maantereen kattavaan tapahtumaan National Job Shadowing Day tai National Groundhog day (nimi vaihtelee). Käytäntö laajenee jatkuvasti, vuonna 2017 varjostamista opiskelijoille järjestettiin esim. sekä Latviassa että Singaporessa.

Irlannissa on vuodesta 2009 alkaen järjestetty erityinen Job Shadow Day -päivä, jossa toimintarajoitteiset ihmiset pääsevät tutustumaan unelmatyöhönsä. Tapahtuman järjestäjä, Irish Association of Supported Employment, on järjestö, joka ajaa tuetun työllistymistä menetelmää työllistymisen tukena (Supported Employment) ja käyttää päivää tehokkaasti työllistymiskeinona.

Job Shadow Day on nykyään eurooppalainen tapahtuma, johon osallistuu tuhansia varjostajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä. Kansalliseen Job Shadow Day -päivään 5.4.2017 osallistui 307 työn seuraajaa n. 40 lähettävän yksikön avulla. Valtakunnallisen tapahtuman suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Job Shadow Day on hyväntahtoisuuden päivä, jona pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä, ilman edeltävää hallinnollista asiointia. Päivä on mahdollisuuksien päivä, ei varsinaista työnhakua.

Suomessa päivä on ensisijaisesti asenteenmuokkausta, jonka avulla on mahdollista luoda paikallista tai alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi. Päivää voi hyödyntää kaikki ryhmät jotka hakevat tukea työllistämispyrkimyksille. Suomessa päivällä on alusta alkaen tärkeänä osana ollut mahdollisuus tutustua oppilaitoksiin ja siten selvittää mielekäs opintopolku.

Onnistunut osallistuminen Job Shadow Day -tapahtumaan tarkoittaa lähettävälle taholle, että päivä valmistellaan hyvissä ajoin. Lähettävä taho auttaa työn seuraamisesta kiinnostuneita henkilöitä määrittelemään heille sopivan työn, auttamaan tarpeen mukaan yhteydenotossa kiinnostavaan työnantajaan sekä miten ruokailu ja matkat järjestetään.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona. Vates on myös ottanut vakuutuksen, joka kattaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat virallisena Job Shadow Day päivänä. Lähettävä taho vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu päivänä, jolloin työn seuraaminen tapahtuu. Koska joka vuosi löytyy työnantajia, joille virallinen Job Shadow Day -päivä ei sovi, on joka vuosi lähettäviä tahoja, jotka itse hoitavat vakuutusasian.

Vaikka Job Shadow Day ei ole varsinaista työnhakua, on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollista jatkopolkua onnistuneelle työn seuraamiselle.

Lue lisää Job Shadow Day'sta

Job Shadow Day på svenska