Siirry pääsisältöön

Järjestöjen hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ vaarassa romahtaa

11.04.2024

Julkisuudessa on puhuttu, että sote-järjestöjen avustuksia alettaisiin leikata jo vuonna 2025, kun leikkaukset oli alunperin suunniteltu vuodelle 2027.

- Vates-säätiö on äärimmäinen huolissaan siitä, että jos järjestöavustusten suunnitellut leikkaukset toteutetaan ja niitä vielä aikaistetaan, se tulee aiheuttamaan järjestöille merkittäviä heikennyksiä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työssä. Tätä työtä järjestöt tekevät koko maassa. Järjestöjen merkitys yhtenä tukiorganisaationa etenkin ennaltaehkäisevässä työssä on erittäin tärkeä, Vatesin toimitusjohtaja Jaana Pakarinen painottaa.

- Alueilla järjestöt tukevat hyvinvointialueita niiden ennaltaehkäisevässä työssä ja tässä roolissa ottavat vastuuta myös heikoimmassa asemassa olevien ihmisten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistamisessa. Eri alueiden kansanedustajien pitäisi nyt tarkastella tulevaisuuden näkyä omien äänestäjiensä ja oman hyvinvointialueensa näkökulmasta ja ottaa vakavasti mm. SOSTEn esittämät vaihtoehdot järjestöavustusten leikkauksille, hän kannustaa.

Vates on nostanut esiin järjestöjen tärkeää työtä työllistymisen tukena. Järjestöillä on runsaasti esimerkiksi koulutus- ja tutkimustoimintaa, joiden kautta jäsenet voivat mm. kehittää työelämään liittyvää osaamistaan, lisätä elämänhallintataitojaan tai osallistua erilaisille kursseille. Toimintaan osallistumisen kautta ihmiset esimerkiksi pitävät yllä työelämätaitojaan, kuten elämänhallinnantaitojaan yleisestikin, osallistumalla tavoitteelliseen, säännölliseen toimintaan.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas on tuonut esiin huolensa leikkausaikeista mm. Helsingin Sanomien haastattelussa. Lukemattomat järjestöt ovat kertoneet laajasti mm. some-kanavilla esimerkkejä, miten leikkaukset - erityisesti näin nopeat - vaikuttaisivat niiden asiakkaisiin, joille järjestön vertaistuki- ja muu toiminta on elinarvoisen tärkeää.

SOSTEn pääsihteeri Kiukkaan haastattelu HS.fi:ssä (avautuu uuteen välilehteen)

Vatesin taustayhteisöistä MIELI Suomen Mielenterveys ry, Kuntoutussäätiö, Invalidiliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto sekä seitsemän muuta järjestöä tekivät kannanoton suunnitelluista järjestöleikkauksista 11.4.2024.

Lue järjestöjen kannanotto STT Infosta (avautuu uuteen välilehteen)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!