Siirry pääsisältöön

Elämää ei voi käsikirjoittaa – Luova ennakointi valmentajan työssä

03.12.2020

Vuoden kolmas Työhönvalmennuksen teemapäivä järjestettiin 29.10.2020 yhteistyössä Feelix-hankkeen (ESR, linkki aukeaa uuteen välilehteen) kanssa. Päivä oli osa hankkeen Tulevaisuuden työtaidot -päivien kokonaisuutta. 

Puheenvuoro omien arvojen ja ennakkoluulojen työstämisestä.Tämän vuoden monimutkaiset ja vaihtuvat tilanteet pandemian saralla vaikuttivat teemapäivän toteutukseen siten, että hyppäsimme hybridimalliin. Osa osallistujista oli paikan päällä Porissa ja osa etäyhteyksien päässä eri puolilta Suomea. Yhteensä päivä keräsi reilut 40 osallistujaa.

Vuoden tematiikan mukaisesti pohdittiin läsnäolo- ja etäohjauksen toteutustapoja sekä mitä uudenlaiset tilanteet ammattilaiselta vaativat. Osallistujien mukaan ainakin rohkeutta hypätä uuteen sekä luottoa ammatillisuuteen ja verkoston kantavaan voimaan. Toisaalta keskusteltiin myös osaamisen kasvattamisen paikoista - ammattilainen tarvitsee tukea omalle työlleen, jotta sitä voi rohkeasti uusintaa.

Rohkeutta oman tien kulkemiseen

Osallistujat seuraavat Teemapäivää.Rohkeudesta ja oman tien löytämisestä kuultiin aamupäivällä alustus mm. Nappi Naapurin ja Siivouspäivän kehittäneeltä Pauliina Seppälältä, jonka tieltä on löytynyt mutkia, uskallusta ja luovuutta. Hän kertoi Artists and Dreamers -puheenvuorossaan ajatuksiaan unelmista, elämästä ja mahdollisuuksista

- Tärkeintä on lähteä mille vaan polulle. Ja olla herkkä, Pauliina Seppälä kiteytti.

Omassa ohjaustyössä tämä voisi tarkoittaa omiin kykyihin luottamista, uusien verkostojen etsimistä ja rohkeutta heittäytyä läsnäolevaan vuorovaikutukseen asiakkaittensa kanssa. Seppälän esimerkki herätti monessa osallistujassa myös pohdintaa siitä, että minäkin uskallan ja osaan sekä että tulisi rohkeasti kokeilla erilaisia ohjaustapoja.

 

Etäohjauksen opit

Iltapäivässä Vates-säätiön kehittämiskoordinaattori Anne Korhonen kokosi yhteen kentältä saatua palautetta ohjaustyön Etätoimisto.muuttumisesta kuluneen vuoden aikana. Tilanteet ovat monen erityistä tukea tarvitsevan henkilön kohdalla olleet vaikeita, mutta valmennus- ja ohjaustyötä tekevien ammattilaisten muuntautumiskyky ohjaustavoissa on ollut todella nopeaa ja ihmisläheistä.

Yhteisesti keskustellen iltapäivässä käytiin lävitse uusia nousseita innovaatioita etäohjauksen saralta sekä pohdittiin, mitä osaamisen tukea ammattilaiset kaipaisivat työhönsä tällä hetkellä. Vahvuuksiksi nousivat hyvien ja toimivien käytäntöjen jakaminen, ohjaustyön jalkautuminen eri paikkoihin ja tilanteisiin (mm. ulkotapaamisiin) sekä siihen, että sama vuorovaikutuksen ja tilan antaminen lunastavat paikkansa etäohjauksesta huolimatta. Tässä ohjaustyötä tekevät ovat jo ammattilaisia.

Tärkeää on erikoisissa ajanjaksoissa omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen, mikä nousi yhdeksi teemaksi iltapäivässä. Teemapäivät ja niissä kokemusten ja käytänteiden jakaminen voivat olla yksi työn tukemisen muoto.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!

 


Yhteystiedot

Mari Bergman
Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
puh. 044 787 7022
mari.bergman(at)vates.fi

Liity kehittämisryhmään

Työpaikkakävelyn kautta hommiin

NETTA – Erityistä tukea tarvitsevan nuoren työllisyyden ja osaamisen tuki -hanke päättyi kesäkuussa 2023. Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, jossa työnhakijan vahvuudet ja osaaminen saadaan kohtaamaan työnantajien rekrytointitarpeet. Hankkeessa keskityttiin erityistä tukea tarvitsevien nuorten työnhakuun ja heidän palkkauksestaan kiinnostuneiden työnantajien auttamiseen.

Hankkeen yritysyhteistyökumppani Scania Oy:llä on erityisen hyvä kokemus onnistuneesta työn muotoilusta ja tuetun työllistämisen prosessista hankkeen puitteissa.

Lue hankkeesta ja Scanian kokemuksesta

Valtakunnallista toimijaa tarvitaan, tiedon ja verkostoitumisen tarve on suuri

Musta kysymysmerkki keltaisessa post-it lapussa, joka roikuu pyykkipohjalla sinisten ja oranssien post-it lappujen kanssa narulla.Vates-säätiö toteutti kyselyn koordinoimalleen Työhönvalmennuksen kehittämisryhmälle huhti-toukokuussa 2021.

Tutustu kyselyn tuloksiin

Tapahtumien tallenteet

""

Vates-säätiön tapahtumien tallenteet ovat katsottavissa Vatesin YouTube-kanavalta. Tallenteen on tekstitetty.

Vatesin tilaisuuksien tallenteet - YouTube (avautuu uuteen välilehteen)


Ihmisiä seminaarissa auditoriossa.

Artikkeleita työhönvalmennuksesta

Monimuotoisella rekrytoinnilla lisätyövoimaa Hyvinkään sairaalan välinehuoltoon

Juha Uusitalo sai työpaikan välinehuoltokeskuksesta Hyvinkään sairaalasta. Työnantajan ja -hakijan tarpeet kohtasivat, kun keskuksessa kuultiin mahdollisuudesta rekrytoida työntekijöitä Keusoten vammaispalveluiden päiväaikaisesta työtoiminnasta. Kolmen ihmisen työpanos on helpottanut välinehuoltajien työtä. Työvalmentaja on tarvittaessa sekä palkattujen että heidän esimiehensä tukena.

Diagnoosi ei määritä ihmistä - Työpaikka löytyi työhönvalmennuksen avulla

Nita Halosen viesti työnantajille ja työyhteisöille on se, että diagnoosi ei kerro ihmisestä mitään. Diagnosoidun sairauden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä siitä, millainen ihminen on tai miten hyvin hän työskentelee.