Siirry pääsisältöön

IPS – uusi vaihde moniammatilliseen työhön

14.09.2022

IPS – Sijoita ja valmenna! -valmennusmallia pilotoidaan tällä hetkellä Suomessa laajasti. Mallin lähtökohtana on työllistyvän henkilön halu ja motivaatio työhön. Keskeinen ammatillinen henkilö työllistymisen prosessissa on työhönvalmentaja. Työhönvalmennuksen teemapäivässä 13.9. pohdittiin IPS-työhönvalmentajan ammatillista identiteettiä.

Syksyinen lehti puupöydällä.HUS Psykiatrian IPS – Sijoita ja valmenna! -hankkeen projektipäällikkö Tove Lassenius johdatteli Työhönvalmennuksen teemapäivässä IPS-toimintamallin periaatteisiin. IPS (Individual Placement and Support) -malli tarjoaa palveluja mielenterveyskuntoutujille, joiden henkilökohtainen tavoite on työllistyminen palkkatyöhön. Työnhaun ja työhönvalmennuksen keskiössä on asiakkaan voimavarat, toiveet ja tarpeet. IPS-työhönvalmentaja on osa psykiatrian hoitotiimiä ja tekee tiivistä yhteistyötä työnantajan kanssa.

Teemapäivän aikana haettiin vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on työhönvalmentajan ammatillinen identiteetti Mitä lisää, mitä hyötyä ja mitä erityistä osaamista valmennustyön ammattilainen tuo työllistymisen prosessiin?

Onnistumisia asiakkaan yksilöllisessä tukemisessa

HUS Psykiatrian työhönvalmentajien mukaan IPS-mallista hyötyvät erityisesti asiakkaat, jotka eivät löydä työllisyyspalveluihin tai saa muualta tarvitsemaansa tukea. IPS-työhönvalmentajat ovatkin hyvä kytkös työelämän ja psykiatrisen kuntoutuksen välillä. Lisäksi työnantajien vastaanotto on ollut positiivista.

Työhönvalmentajien mukaan valmennuksissa on onnistuttu erityisesti asiakkaan yksilöllisessä tukemisessa. Asiakkaiden motivaatiot ovat kasvaneet työsuhteiden myötä ja esimerkiksi pitkään työelämästä poissaolleelle asiakkaalle on löydetty kokopäivätyö, joka on kestänyt nyt jo vuoden.

Myös luvut puhuvat onnistumisten puolesta:

  • 45 % palvelun asiakkaista on työllistynyt
  • 91 % asiakkaista saa toivomaansa palvelua
  • 88 % asiakkaista suosittelee työhönvalmennusta läheiselleen

Haasteita mm. työnantajayhteistyössä ja tiedonsiirrossa

Työhönvalmentajat kertoivat, että työnantajayhteistyö ja yritysten toimintalogiikan ymmärtäminen koetaan toisinaan hankalaksi. Työnantajat tarvitsevat lisää tietoa onnistumisista, mahdollisuuksista, taloudellisista tuista ja työhönvalmentajan roolista.

Työnantajien lisäksi on tärkeää jakaa tietoa muille sidosryhmille, jotta verkostossa on yhteinen ymmärrys sekä IPS-työhönvalmennuksen sisällöistä että eri ammattilaisten rooleista ja vastuista.

Myös tiedonsiirtoon liittyy jonkin verran haasteita, koska toimijoilla on käytössä eri tietojärjestelmiä. Toimijoiden täytyy todella keskustella keskenään, jotta tieto asiakkaan tilanteesta välittyy eteenpäin. Onneksi Teemapäivässä todettiin, että työhönvalmentajat jos ketkä ovat moniammatillisen yhteistyön asiantuntijoita.

-Valmentajat osaavat tehdä työtä rakenteista riippumatta. Kaikkien muutostenkin keskellä tällä kentällä kyllä löydetään ratkaisut, miten monialaista ja moniammatillista yhteistyötä tehdään, summasi Vatesin kehittämispäällikkö Kaija Ray.

Teksti: Meeri Riihelä
Kuvat: Canva ja TE-palvelut (Tove Lassenius)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!

 


Yhteystiedot

Mari Bergman
Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
puh. 044 787 7022
mari.bergman(at)vates.fi

Liity kehittämisryhmään

Työpaikkakävelyn kautta hommiin

NETTA – Erityistä tukea tarvitsevan nuoren työllisyyden ja osaamisen tuki -hanke päättyi kesäkuussa 2023. Hankkeessa kehitettiin toimintamallia, jossa työnhakijan vahvuudet ja osaaminen saadaan kohtaamaan työnantajien rekrytointitarpeet. Hankkeessa keskityttiin erityistä tukea tarvitsevien nuorten työnhakuun ja heidän palkkauksestaan kiinnostuneiden työnantajien auttamiseen.

Hankkeen yritysyhteistyökumppani Scania Oy:llä on erityisen hyvä kokemus onnistuneesta työn muotoilusta ja tuetun työllistämisen prosessista hankkeen puitteissa.

Lue hankkeesta ja Scanian kokemuksesta

Valtakunnallista toimijaa tarvitaan, tiedon ja verkostoitumisen tarve on suuri

Musta kysymysmerkki keltaisessa post-it lapussa, joka roikuu pyykkipohjalla sinisten ja oranssien post-it lappujen kanssa narulla.Vates-säätiö toteutti kyselyn koordinoimalleen Työhönvalmennuksen kehittämisryhmälle huhti-toukokuussa 2021.

Tutustu kyselyn tuloksiin

Tapahtumien tallenteet

""

Vates-säätiön tapahtumien tallenteet ovat katsottavissa Vatesin YouTube-kanavalta. Tallenteen on tekstitetty.

Vatesin tilaisuuksien tallenteet - YouTube (avautuu uuteen välilehteen)


Ihmisiä seminaarissa auditoriossa.

Artikkeleita työhönvalmennuksesta

Yritysnäkökulmaa tuettuun työllistämiseen

Jani Siivola on liiketoiminnan asiantuntija Reddo Partnersissa Rovaniemellä. Yritys tekee mm. rekrytointikonsultointia. Nyt Siivola on oppinut itse ja jakanut yrittäjille tietoa osatyökykyisten henkilöiden työllistämisestä hankkeessa Eduro-säätiön kanssa.

Työhönvalmentajan tuella työelämään

Nuorten Ystävien Klubitalo Roihulan työhönvalmennuksella oli merkittävä rooli Timo Veijasen työllistymispolulla, kun hän tapaturman jälkeen hakeutui takaisin työelämään. Hänen polkunsa kulki klubitalotoiminnasta työharjoittelujaksojen kautta palkkatuettuun työhön.