Siirry pääsisältöön

Hannan blogiteksti: Aluetoiminta käynnistyy

17.04.2020

Järjestökentän lukuisat toimijat ympäri Suomen ovat jo pitkään tarjonneet työllistämispolkuja heille, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseensä. Parhaillaan käynnistyvän Vates-säätiön valtakunnallisen aluetoiminnan tavoitteena on vahvistaa ja tukea järjestöjen asemaa osatyökykyisten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistymisen edistämisessä ja tuoda yhteen myös muut eri toimijat, jotka työskentelevät saman kohderyhmän kanssa.

Uskon, että yhteistyön kautta avautuu mahdollisuus kehittää toimintamalleja ja turvata palvelut myös tulevaisuudessa. Olosuhteet ovat tällä hetkellä haastavat ympäri Suomen, ja monella meistä on huoli heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä, jotka jäävät vaille tarvitsemaansa tukea ja läsnäoloa.

Tarpeisiin räätälöidyt yksilölliset palvelut ovat järjestökentän parhainta osaamisaluetta ja toimintaa on mahdollista muuttaa vallitsevan ympäristön vaatimusten muuttuessa. Tämä näkyy myös vallitsevassa poikkeustilassa, jossa lukuisat osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä edistävät järjestöt ovat sopeuttaneet toimintaansa ja etsineet vaihtoehtoisia tapoja ihmisten tukemiseksi haastavassa tilanteessa.

Onkin tärkeä muistuttaa kaikkia työllisyyden kentällä toimivia, että henkilökohtainen kokemus osallisuudesta ja yhteiskuntaan integroitumisesta tukee yksilön sosiaalista hyvinvointia ja ylläpitää työkykyä. Järjestöjen vertaistukitoiminta ja laaja-alainen ymmärrys erityisryhmien tarpeista ovat tekijöitä, joiden avulla järjestöt erottuvat työllisyydenhoidon kentällä myös tällä hetkellä.

Järjestökentällä on ymmärretty jo pitkään, että työllistymisen tukemisen ensimmäinen askel on saavuttaa keskinäinen luottamus ja ymmärrys yksilön omista tarpeista ja tavoitteista. Tämän näkemyksen jaan myös aloittavana aluekoordinaattorina. Vasta tämän jälkeen voidaan selvittää tarkoituksenmukaisia ja oikea-aikaisia palvelu- ja tukitoimia. Huolimatta fyysisistä, psyykkisistä tai sosiaalisista rajoitteista, työllistyminen on mahdollista, mikäli yhteiskunnassa halutaan monimuotoisuutta työpaikoille. Kokemukset osoittavat, että työnantajat voivat halutessaan muuttaa toimintaansa ja asenteitaan, mikä avaa mahdollisuuden työyhteisön moninaisuudelle ja hyväksyvälle ilmapiirille.

Kohtaamisia ja yhteistyötä odottaen
Aluekoordinaattori Hanna Ranta-Pitkänen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!