Siirry pääsisältöön

Tutustu kevään Kyvyt käyttöön -lehteen!

Vuoden ensimmäinen Kyvyt käyttöön -lehti on ilmestynyt. Lehti sisältää haastatteluja, vinkkejä ja ajankohtaista asiaa työllisyyden ja työssä pysymisen teemoista.

Kyvyt käyttöön -lehden kansikuva, jossa mieshenkilö ravintolan keittiössä, suihkuttaa kattilaa puhtaaksi. T-paita päällä ja myssy päässä. Iso kansiotsikko Kehitysvammainen ihminen voi tehdä työksi ihan mitä vaan.Aiheita mm:
- Mikko Haapanen: Parasta on omat työkaverit
- Autismikirjon osaajat ovat Unicusin vahvuus
- Vatesin aluetoiminta yhdistyy kehittämistoimintaan
- Etuuksien ja palveluiden yhteensovittamisen ongelmat ratkaisematta
- Vaikuttavat keinot osatyökykyisten henkilöiden työllistymisessä
- Työkyvyn ylläpitäminen kuntoutuksen keinoin kehittyy.

Sähköinen versio on ladattavissa Vatesin sivuilta. Painettuja lehtiä voi tilata osoitteesta viestinta(at)vates.fi. Lukuiloa!

Lue Kyvyt käyttöön -lehti (pdf)

Voit lukea myös yksittäisiä artikkeleita sivuilta. 

Parasta on omat työkaverit

"Tarina josta kaikki pitävät" - autismikirjon IT-osaajat Unicusin vahvuus

Podcast-sarjassa kaksi uutta jaksoa

Keltaiseen takkiin pukeutunut henkilö seisoo vuoren laella, selin kameraan. Hän on levittänyt kädet sivuile. Taustalla sinistä taivasta ja pilviä sekä muita vuorenhuippuja. Teksti: Vates välittää. Podcast-sarja Vates välittää on saanut jatkoa. Uusi 4-osainen kausi alkoi tuettua työllistämistä käsittelevällä jaksolla. Vatesin Kaija Ray haastattelee Melanie Shametaj'ta (FDUV) ja Tove Lasseniusta (HUS Psykiatria). Miten työhönvalmennusta on saatavilla, miten se tunnetaan ja keille se sopii.

Toisessa jaksossa Vatesin Anne Kallio ja Ruut Uurtimo avaavat kentän nykytilaa sekä tulevaisuuden näkymiä Järjestöt työllisyyden kuntakokeilussa -selvityksen pohjalta. Haastattelijana on säätiön toimitusjohtaja Jaana Pakarinen.

Kuuntele jaksot Soundcloud-palvelussa

Tutustu Välityömarkkinat- ja Aivovamma ja työ -esitteisiin ja Työhönvalmentajan muistilistaan

Kolmen esitteen kannet, Aivovamma ja työ, Työhönvalmentajan muistilista ja Välityömarkkinat-esite.Vates-säätiö julkaisee vamma/sairaus ja työ -esitesarjaa, jossa kerrotaan mm. työn mukautuksen mahdollisuuksista eri vammojen, sairauksien tai ominaisuuksien kanssa. Sarjassa on ilmestynyt uusi esite, Aivovamma ja työ. 

Myös Välityömarkkinat-esite vuodelta 2016 on päivitetty. 

Uutena julkaisimme Työhönvalmentajan muistilistan.

Esitteisiin voi tutustua pdf-muodossa tai niitä voi tilata painettuna. 

Tutustu esitteisiin

Tutustu hankkeisiin

Vihreä sydän ja teksti elämänlaatua ruuasta  Hankkeen logo

Toimitusjohtajan blogi

Jaana Pakarinen: Sosiaaliturvakomitean välimietinnössä on useita ehdotuksia, joilla lainsäädäntöä voisi uudista työ- ja toimintakykyä paremmin tukevaksi. Työhön pääsy, työssä pysyminen ja työhön paluu ovat mietinnössä hyvin esillä.

Lue Jaanan blogikirjoitus 

Työharjoittelu ponnahduslautana uran alkuun

Eurobarometri-tutkimuksen mukaan työharjoittelulla on merkittävä rooli nuorten kiinnittymisessä työelämään. 68 % vastanneista nuorista oli työllistynyt harjoittelunsa jälkeen ja lähes 40 % oli jatkanut työsopimusta harjoittelupaikassa.Tulokset kirvoittavat ajatuksia suhteessa omiin kokemuksiini korkeakouluharjoittelusta Vatesissa, hanketyöntekijä Ruut Uurtimo kirjoittaa Vatesin blogissa. 

Lue Ruutin blogikirjoitus

Yrittäjyyskin on vaihtoehto vammaiselle henkilölle

Tutkimuksissa on tunnistettu tekijöitä, jotka vaikeuttavat vammaisten henkilöiden yrittäjyyttä. Kaksi niistä ovat puutteellinen koulutus ja vähäinen työkokemus. Yksilölliset tekijät, kuten itseluottamuksen puute, matalat odotukset oman tulevaisuuden suhteen ja taipumus riskien välttelyyn, ovat osaltaan esteenä yrittämisen harkitsemiselle, kirjoittaa Vatesin korkeakouluharjoittelija Joni Korpela.

Lue Jonin artikkeli 

Verkostot kehittämisen ytimessä

Vates-säätiö koordinoi tällä hetkellä neljää valtakunnallista verkostoa tai kehittämisryhmää, joiden esittelyissä on kerrottu liittymisohjeet. Vatesissa toimii tällä hetkellä Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä, Työllistämisyksiköiden johdon kehittämisryhmä, Välityömarkkinatoimijoiden verkosto ja Vatesin viestintäverkosto. Saat näistä lisätietoa kunkin verkoston kohdalta.

Jäsenyys kehittämisryhmissä ja verkostoissa on maksutonta.

Lue lisää verkostoista

Paikka auki -avustusohjelma

Paikka auki -logoteksti puhekuplassa.Paikka auki -ohjelman tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle vaikeasti työllistyvälle henkilölle työsuhde sosiaali- ja terveysalan järjestössä sekä edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työelämävalmiuksia ja jatkotyöllistymismahdollisuuksia.

Vates-säätiö on mukana Paikka auki -ohjelmassa. Säätiö on vuosien mittaan saanut ohjelman kautta avustusta osatyökykyisten henkilöiden palkkaamiseen säätiön avustaviin tehtäviin.

Paikka auki on STM:n avustusohjelma vuosille 2018–2022. Avustukset myöntää STM ja niitä hallinnoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Paikka auki -ohjelmalla on oma koordinaatiohanke, jota toteuttaa Nuorten Ystävät ry.

Lisätietoa Paikka auki -ohjelmasta (linkki aukeaa uuteen välilehteen)