Siirry pääsisältöön

Harjoittelu ja työkokemus Vatesissa oli hyvä alku asiantuntijauralleni

29.09.2023

Joni Korpela, lyhyet ruskeat hiukset, silmälasit, raidallinen paita, katsoo kameraan, taustalla pieniä ikkunoita.Olin hakenut Vatesiin ensimmäistä kertaa korkeakouluharjoitteluun jo kesällä 2022, mutta vielä silloin ei onnistanut. Yritin kuitenkin sitkeästi uudelleen ja syksyllä 2022 kävin työhaastattelussa. Helmikuun puolessa välissä kuluvaa vuotta aloitin työt. Harjoittelu oli osa maisterinopintojani Tampereen yliopistossa. Olin perehtynyt opinnoissani työelämän ilmiöihin ja Vates vaikutti sopivan tähän taustaan, sillä työelämä on myös Vatesin toiminnan keskiössä.

Alku oli rauhallinen: sain perehtyä Vatesin toimintaan ja toimialaan kunnolla ennen varsinaisten työtehtävien alkua. Tämä oli hyvä, koska uutta opittavaa oli melko paljon. Osatyökykyisyyden ja välityömarkkinoiden maailma tulivat kuitenkin jotakuinkin tutuiksi, vaikka opittavaa riittänee vieläkin. Ensimmäinen tehtäväkokonaisuus oli Vatesin sidosryhmäkyselyn (kumppanuuskysely) uudistaminen, jota myös seurasi sen lähettäminen eteenpäin ja sen jälkeen tulosten erittely. Tehtävässä riitti pohdittavaa, mutta se oli juuri sopivan haasteellinen.

Isompien tehtäväkokonaisuuksien lomassa kirjoitin tekstejä, mm. tutkimustiivistelmiä. Sain hoitaa tehtäväni hyvin itsenäisesti, mikä sopi hyvin, vaikka aina tarvittaessa sain myös ohjausta. Työ muistutti tässä mielessä yliopisto-opiskelua. Yliopistossa hankittu osaaminen, kuten tiedon hakeminen, jäsentely ja erittely sekä kirjallisen ilmaisun taito, tulivat kaikki käyttöön työssä.

Toukokuun lopussa harjoittelu loppui, mutta työt jatkuivat hanketyöntekijän nimikkeellä. Vastuullani oli toteuttaa selvitys varattujen hankintojen eli hankintalain 24 § käyttömahdollisuuksista yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskukselle. Käytännössä työ koostui haastatteluista ja kirjoittamisesta. Käsitykseni välityömarkkinoista syveni vahvasti selvityksen myötä.

Tänään (29.9.) koitti viimeinen työpäiväni. Tätä kirjoittaessa ei tunnu siltä. Vienee hieman aikaa, kunnes mieli hyväksyy siirtymän Vatesin jälkeiseen aikaan – vaikka luulenpa, että vastaisuudessakin toimialan asiat askarruttavat. Se kai kertoo jotain mielenkiinnosta työtä kohtaan? On ollut hienoa olla tekemässä jotain, jota pidän arvokkaana ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. Omalle asiantuntijauralleni tämä on ollut oikein hyvä alku. Kiitos siitä Vatesille!

Joni Korpela
hanketyöntekijä

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!