Siirry pääsisältöön

Minne tuuli kääntyy?

18.08.2022

Jukka Lindberg sinisessä puvuntakissa, istuu nojatuolissa ja katsoo kameraan. Lyhyet vaaleanruskeat hiukset.Vuosi kääntyy hiljalleen kohti syksyä. Samalla meistä useimpien ajatukset suuntaavat paitsi syksyn myös tulevan toimintavuoden suunnitteluun ja vieläkin kauemmas. Omien toimintasuunnitelmien ja rahoitushakujen lisäksi käsittelyyn tulee Sanna Marinin hallituksen viimeinen budjettiesitys, minkä jälkeen siirrytäänkin jo pikkuhiljaa vaalimoodiin ja sitä kautta tuleviin vaaleihin, vaaliohjelmiin ja lopulta hallitusohjelmaan vaikuttamiseen.

Nykyhallitus on kieltämättä tehnyt merkittävän määrän työllisyyspoliittisia uudistuksia. Uudistusten tavoitteet ovat pääasiallisesti olleet kannatettavia ja hyvin perusteltuja. Huolta on aiheuttanut ennen kaikkea usean asian yhtäaikainen muuttaminen, mikä vääjäämättä aiheuttaa niin päällekkäisyyksiä kuin katvealueitakin. Ennen kaikkea muutostahti on asettanut valtavia haasteita asioiden perinpohjaisen ja kaikkien oleellisten osapuolien riittävään osallistamiseen. Hallituskaudella on kuitenkin pystytty luomaan myös aivan uudenlaisia avauksia, joista ainakin Työkykyohjelma laajana ja kattavana kokonaisuutena, yhteiskunnallisten yritysten strategia ja sen perusteella perustettu Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO sekä Työkanava Oy voidaan nostaa esille.

Hallituskaudella tapahtuneen kehityksen pohjalta työ- ja elinkeinoministeriön esitys vuoden 2023 budjetiksi on selkeästi tuottanut pettymyksen välityömarkkinatoimijoille. Tulevien viikkojen aikana tulemme käymään tiivistä keskustelua toimintamahdollisuuksien turvaamisesta ja kehittämisestä. Keskustelua tarvitaan niin kentän sisällä kuin valtiovallan suuntaankin. Viime vuodet ovat olleet välityömarkkinatoimijoille taloudellisesti haastavia erityisesti pandemian takia, eikä tilanne senkään osalta ole vielä loppuun katsottu. Ukrainan sota aiheuttaa omat haasteensa myös meidän toimintaamme.

Tässä tilanteessa toivomme ja tarvitsemme entistä kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä välityömarkkinoiden toiminnasta ja siitä, miten sitä pitäisi pitkäjänteisesti tukea.

Jukka Lindberg
kehittämispäällikkö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!