Siirry pääsisältöön

Monimuotoisuus työelämässä

22.02.2017

Vates-säätiön strategian yksi kolmesta painopisteestä on monimuotoisen työelämän edistäminen. Monimuotoisuutta työelämässä on se, että työntekijöiden välillä on eroja osaamisessa, toimintatavoissa ja työelämäodotuksissa. Monimuotoisuus on sitä, että työntekijöiden välillä ei ole epätasa-arvoista kohtelua, ei syrjintää eikä suosimista.

Monimuotoisuuden toteuttamisessa oleellista on tehdä se näkyväksi. Kun muokataan käytäntöjä, muokataan asenteita. Moni voi ajatella, että olemme monimuotoisia, koska meillä tuetaan naisten ja miesten tasa-arvoisuutta, palkkojen tasa-arvoisuutta ja arvostetaan jopa nuorten ja eri etnistä alkuperää olevien henkilöiden osaamista. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston viime vuonna julkaiseman kyselyn mukaan suurin este vammaisten henkilöiden työllistymiselle on edelleen negatiivinen asenneilmapiiri. Työnantajien ennakkoasenteet eivät tue työelämän monimuotoisuutta.


Monimuotoisuuteen työelämässä liittyy erilaisuuden tunnistaminen ja kunnioittaminen. Viisas työyhteisö hyödyntää osaamiseltaan monipuolista henkilöstöä rohkaisemalla jokaista tuomaan esille uusia näkökulmia, uusia ajatuksia ja tavanomaisista ratkaisuista poikkeavia toimintamalleja. Monimuotoisessa työyhteisössä toimitaan yksilöllisemmin. Jokaisen kyvyt saadaan käyttöön, kuului hän mihin ryhmään tahansa.

Jaana Pakarinen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!