Siirry pääsisältöön

Ravitsemuksen ja työllisyyden rajapinnoilla

08.09.2021

Johanna Puttonen ja Meeri Riihelä.Kesän käännyttyä hiljalleen syksyksi on Päijät-Soten (hankehallinnoija), Vates-säätiön ja Itä-Suomen yliopiston yhteisessä Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa (2021–2023) aika ryhtyä tositoimiin. Hanke toteutetaan terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Sen päämääränä on edistää työelämän ulkopuolella olevien ravitsemusterveyttä ja hyvinvointia.

Hankkeen tavoitteissa ei mennä sieltä missä aita on matalin, sillä ideana ei ole vain jakaa tietoa terveellisestä ravitsemuksesta ja opettaa siihen liittyviä taitoja. Hankkeessa halutaan parantaa kokonaisvaltaisesti työelämän ulkopuolella olevien mahdollisuuksia laadukkaaseen ruokaan niin sosiaalisella, psyykkisellä kuin fyysiselläkin tasolla sekä hakea rajapintoja ravitsemuksesta työllisyyden ja kuntoutuksen teemoihin.

Positiivisiin muutoksiin tähdätään muun muassa kouluttamalla Klubitalojen henkilöstöä sekä sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan ohjaajia tukemaan jäsenten ja asiakkaiden ruokasuhdetta sekä ruokaan liittyvää valinnanvapautta. Tarkoituksena on kehittää uusi toimintakonsepti, jossa ravitsemusterveyden teemat ovat palvelujen arjen toimintaa.

Värikäs asiantuntijajoukko on hankkeen valtti

Vaikka tavoitteissa ollaan kunnianhimoisia, ei hankkeessa kurkoteta tähtiin. Työryhmästä löytyy monipuolista osaamista, ja suunnitelmia on pohdittu yhdessä huolella kolmen eri organisaation yhteistyön voimin. Mukana on Päijät-Soten ravitsemusterapeuttien ja terveyden edistämisen ammattilaisten lisäksi muun muassa työllisyys- ja viestintäosaamista Vates-säätiöstä sekä tutkimuksellista otetta ja tulosten arviointia Itä-Suomen yliopistosta.

Värikäs joukkomme on hankkeen ehdoton valtti, ja muilta oppii jatkuvasti uutta. Vaikka olemme työryhmässä olleet innoissamme hankkeesta rahoituspäätöksen varmistumisesta saakka, on innostus vain lisääntynyt, kun olemme oppineet tuntemaan toisiamme.

Olemme iloisia siitä, millaisella innolla hanke on otettu kohderyhmien parissa työskentelevien ammattilaisten keskuudessa vastaan. Yhdessä kehittämistä ja tekemistä odotetaan jo kovasti: keväästä asti on kyselty, milloin ruokatoiminnan kanssa päästään tositoimiin. Mekään emme malttaisi odottaa, että pääsemme työpajoihin yhteisen pöydän äärelle!

On myös ollut mukava kuulla, miten ajankohtaisen ja tärkeän asian eteen teemme töitä sellaistenkin toimijoiden mielestä, jotka eivät suoraan hankkeen toteutuksessa ole mukana. Kevään ja kesän aikana olemme päässeet keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista ja yhteisistä rajapinnoista muutaman muun hankkeen kanssa. Meihin saa myös mielellään olla yhteyksissä yhteistyön tiimoilta.

Lähtölaukaus aloituswebinaarista – tervetuloa mukaan!

Elämänlaatua ruuasta.Syyskuun 15. päivä hanke pyörähtää kunnolla käyntiin verkossa järjestettävän, kaikille avoimen aloitusseminaarin voimin. Ilmoittautuminen maksuttomaan tapahtumaan on auki 10.9. saakka.

Aloitusseminaarissa kuullaan kiinnostava paneelikeskustelu ruuasta, hyvinvoinnista ja työllistymisen edellytyksistä sekä pohditaan arkilähtöisen kehittämistyön alueellisia mahdollisuuksia ja avataan havaintoja pitkäaikaistyöttömien ihmisten hyvinvoinnista. Lisäksi kuullaan kokemusasiantuntijoiden ajatuksia ruuasta sekä STM:n tervehdys. Tervetuloa mukaan!

Tutustu aloitusseminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

Hankekuulumisia voit seurata nyt myös hankkeen Twitter-tililtä: elamanlaatuaru

Johanna Puttonen
projektityöntekijä, Päijät-Sote

Meeri Riihelä
asiantuntija/hankkeen viestijä, Vates-säätiö sr

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!