Siirry pääsisältöön

Työn pilkkominen voi auttaa osatyökykyisiä työllistymään

01.06.2016

Aloitin työharjoittelun Vatesissa toukokuun alussa, ja toimistotyö palkkasuhteessa oli minulle aivan uutta. Kokemukseni työelämästä ovat lähinnä ravintola-alalta, mutta yhteiskunta-alalle ohjauduin sattumalta ammattilukio-opinnoista viisi vuotta sitten. Opinto-ohjaaja näki minussa potentiaalia vielä kokin uraa pidemmälle.

Opintoputkien välissä ja opintojen ohessa minulla on ollut erimittaisia, usein osa-aikaisia työsuhteita. Useimmilla työpaikoilla omat tarpeeni ja työnantajan tarpeet on pystytty sovittamaan. Työelämän pirstaloituminen onkin tyypillistä sukupolvelleni. Osa-aikaisuus voidaan kokea joko uhkana tai mahdollisuutena. Vammaisille, osatyökykyisille ja pitkäaikaissairaille osa-aikaisen työn lisääntyminen voi avata väyliä työelämään.

Ajatushautomo Demoksen tutkija Aleksi Neuvonen kuvaa kesäkuun alussa ilmestyneessä Kyvyt Käyttöön -lehdessä, kuinka toimistotyökin voi pilkkoontua tulevaisuudessa. Tällaisen työn pilkkoutuminen voi tarjota mahdollisuuksia esimerkiksi osatyökykyisille työntekijöille. On myös tärkeää, että toimistotyöhön pääsyä ei suljeta esimerkiksi vamman tai sairauden takia pois. Uskon, että sitäkin on mahdollista pilkkoa osiin, jotka tyydyttävät sekä työnantajaa että työntekijää.
Kun ajattelen omaa työtäni Vatesissa, kahdeksan tunnin päiviin kuuluu erilaisia osioita. Aamulla voin viimeistellä edellisenä iltapäivänä kesken jääneen kyselyn, puoliltapäivin tehdä puhelinhaastattelun tai lähettää sähköposteja, ja iltapäivällä kirjoittaa blogia. Minulle kokoaikainen ja monipuolinen työ sopii, mutta tästä esimerkistäkin voi havaita, että toimistotyöstä on mahdollista pilkkoa erilaisia kokonaisuuksia yksilöllisten mahdollisuuksien mukaan.

Osa-aikainen työ voi olla väylä ylipäätään työelämään. Työelämässä mahdollisuudet usein paranevat työkokemuksen karttuessa, ja kokoaikainen työ voi mahdollistua myöhemmin sellaista haluavalle. Omasta kokemuksestani uskallan sanoa, että työelämä on sellainen kumppani, jonka kanssa kannattaa joskus lähteä lyhyeenkin valssiin.

Olen onnekkaassa asemassa, koska minulla on Vatesissa osaamistani ja persoonaani vastaavaa työtä sekä pääsen toteuttamaan itseäni. Ajattelen, että tukea tarvitsevia on rohkaistava ja neuvottava löytämään yksilöllisesti väyliä työelämään. Aivan kuten minuakin on aikoinaan kannustettu yhteiskunnan suunnalta. Piilossa olevat voimavarat on saatava käyttöön!

Petteri Sääskilahti
valtiotieteiden kandidaatti

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!