Siirry pääsisältöön

Välityömarkkinatoiminta on yksi avain kohtaanto-ongelman ratkaisemiseen

27.09.2023

Jukka Lindberg, tummansininen takki, lila paita, lyhyet hiukset, katsoo kameraan.

Työllisyystilanteen kuukausittaiset raportit ovat alkaneet toistaa itseään. Pitkäaikaistyöttömien määrä pysyy korkealla ja samaan aikaan meillä on kasvava työvoimapula. On arvioitu, että maassamme on sopivien työntekijöiden puutteen takia jäänyt syntymättä kymmeniä tuhansia työpaikkoja, ehkä jopa kuusinumeroinen määrä. Raportit ovat laiha lohtu niille kymmenille tuhansille eri syistä työelämästä syrjään jääneille henkilöille – usein vammaisille, pitkäaikaissairaille tai osatyökykyisille – joiden työllisyys ei tunnu etenevän mihinkään.

Väestön ikääntyminen aiheuttaa työelämälle kiistatta suuria haasteita. Ratkaisuiksi eivät riitä pelkästään nykyisten työttömien työllistyminen tai satojen tuhansien ammatti- ja kielitaitoisten ja työkykyisten työperäisten maahanmuuttajien löytäminen. Työuria täytyy pidentää alusta, keskeltä ja lopusta, ja tämä koskee kaikkia. Muutos edellyttää uutta ajattelua ja tavoitteellisuutta kaikkialla. Työpaikoilla on opittava – oikeastaan osittain uudelleen opittava – työkyvyn ja työtehtävien yhteensovittamista sen sijaan, että pyritään palkkaamaan erittäin joustavia ja monitaitoisia työntekijöitä tarkkaan määriteltyyn tehtävänkuvaan.

Välityömarkkinoilla on osaamista sekä työn mukauttamisesta ja räätälöinnistä että sopivien henkilöiden löytämisestä ja valmentamisesta. Välityömarkkinatoimijoiden pitää kuitenkin pystyä myymään osaamistaan ja palveluitaan huomattavasti nykyistä paremmin. Tarjottavat keinot ovat sellaisia, joista hyötyvät kaikki. 

Tämä on viimeinen välityömarkkinat-blogi, jonka kirjoitan vateslaisena. Jo ensi viikolla jatkan Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus YYO:n työtä Diakonia-ammattikorkeakoulun riveissä. Työ välityömarkkinoiden kehittämiseksi jatkuu, myös minun osaltani, mutta Vatesin osalta vastuuta ottavat muut. Toivon mahdollisimman monen osallistuvan tässä kirjeessä esillä oleviin BE WISE – yhteistyössä työllisyyttä edistämään -tilaisuuteen 24.10. ja Yhteiskunnallisen yritystoiminnan päivään 16.11. Niissä jatkamme yhdessä työelämän kehittämistä inhimilliseen ja kokonaisvaltaisesti tuottavaan suuntaan.

Jukka Lindberg
erityisasiantuntija, työnantajayhteistyö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!