Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Tuhansien tarinoiden Alkumaa - sydämestä

17.12.2021

Niina Merivirta seisoo navetassa pitkäkarvainen ja pörröinen kani sylissään. Taustalla näkyy lehmiä pilttuissaan.VIERASBLOGI / Niina Merivirta

Muistatko tarinoita lapsuudestasi, lämpimistä kesistä, leppäkerttu kädellä, runot limaiselle etanalle, jotta tämä näyttää sarvensa. Tai kylmät talviaamut, kun piti kävellä kouluun. Lapsuuden lempiruoat, niiden tuoksut ja ympäristön. Kun heittäydyit nurmikolle selälleen katselemaan pilviä ja mietit mitähän pilvien takana on. Kavereiden kanssa leikit kesällä pihalla ja metsissä. Uintireissut polkupyörillä. Lumiset talvet ja suuret lumilinnat ja kaivannot lumikasoihin. Kaikki eläimet, jotka ovat olleet rakkaita tai omat lemmikit.

Olen ollut kertomassa Vatesin järjestämässä työpajassa siitä, miten hoivamaatilani Alkumaa tarinallistettiin, sen merkityksestä yrityksen markkinoinnissa ja viestinnässä.

Kun Alkumaan tarinaa luotiin, se oli puolen vuoden pitkällinen prosessi, jossa todellisuudessa käytiin minun, Alkumaan perustajan syvimpiä sielun maisemia ja syvimpiä tunteita ja muistoja läpi lapsuudesta tähän päivään. Olin juuri valmistumassa lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien terapeuttiseksi ohjaajaksi ja oivalsin lopputyötä tehdessäni Alkumaan ydintarinan todellisen merkityksen.Tarina kertoo lopulta minusta itsestäni vertauskuvien kautta.

Intuitiolla ja sydämellä

Kaikkien yritysten takana on aina ihminen, joka on jostain itselleen tärkeästä syystä halunnut luoda uutta ja perustaa yrityksen, auttaakseen sillä ehkä muita ihmisiä tai tuoden helpotusta muiden elämään ja arkeen. Siksi näen tarinallistamisella syvemmän merkityksen, kuin pelkästään kaupallisen. Kun ihminen valitsee palveluja tai tuotteita, psykologisesti hän ratkaisee asian tunteella, ei järjellä. Juuri siksi tämän hetken markkinointi tavoittelee tunteisiin vetoamisella.

Itse en luota niinkään kaupalliseen vaan Alkumaan yrittäjänä uskon ja luotan siihen, että kun teen merkityksellistä työtä intohimolla ja minulla on vahva halu auttaa muita omalla asiantuntijuudella, niin sydän edellä työskentely tuottaa myös tulosta yritykselle. Toki aina ei tämäkään auta, niin kuin korona aika sen on näyttänyt.

Luota vaistoihin ja tuntemuksiin

Kannustan muita luottamaan aina vahvasti omiin vaistoihin ja tuntemuksiin, kun olette valintojen äärellä. Olen luotsannut omaa yritystäni vahvalla intuitiolla ja siksi voin omasta puolestani kertoa sen toimivan.

Alkumaa on paikka, jonne jokainen saa tulla sellaisena kuin on ja kokea aitoja lämpimiä tunteita ja tunnelmia, onnistumisen ja ilon hetkiä ja saada selkäreppuunsa aikuisuuteen kantavia muistoja. Meillä ovat tuhannet tarinat saaneet alkunsa ja uskon tuhansia olevan vielä edessä. Kunpa useampi löytäisi tien Alkumaahan, sillä se antaa uusia alkuja ja kantaa eteenpäin arjessa.

Mikä on sinun tarinasi?

Piirroskuva, missä fiktiivinen sammakko hyppii iloisesti metsässä puron rannalla. Hän on löytänyt aarrearkun, joka on raoallaan. Purossa virtaa kirjoitusta: Muita aina luottaa itseesi ja usko unelmiisi.

Jokainen voi aloittaa kirjoittamaan omaa elämäntarinaansa uudelleen. Vaikka menneisyys olisi ollut hyvinkin vaikea, voimme valita suunnan, jota kohti lähdemme kulkemaan. Voimme katsoa eteenpäin, sivulle seuraten muita tai katsoa taaksepäin menneisyyteen.

Joskus ihmisen on paljon helpompi valita vanha menneisyys ja jäädä sinne, kuin valita uusi tulevaisuus ja tehdä kovasti työtä sen eteen. Ihmisen on itse otettava se ensimmäinen pienen pieni askel eteenpäin muutosta kohti, ja joskus se pienikin askel riittää. Se riittää, kun alat uskomaan itseesi ja luotat, että elämä kantaa. Sitten pikkuhiljaa alat nähdä polullasi onnistumisia, kunhan maltat kulkea riittävän hitaasti eteenpäin, jotta ehdit huomata niitä.

Tarinat ovat aina olleet ihmisyyden perustaa. Niillä on siirretty perimätietoa sukupolvilta toiselle. On tärkeää muistaa kertoa lapsille, millaisia he olivat pienenä. Isovanhempien ja vanhempien on tärkeää kertoa tarinoita, niin hyviä, kuin kipeitäkin tarinoita itsestään jälkipolville. Näillä on suuri merkitys vielä aikuisuuteen ja ihan läpi elämän. Ymmärrämme toisia ihmisiä paljon syvemmin ja merkityksellisemmin juuri elämän tarinoiden ja kertomusten kautta.

Monesti asioilla on aina jokin syy, miksi joku toimii tietyllä tavalla sillä hetkellä ja niillä voimavaroilla, joita on juuri silloin. Pahatkin teot ovat seurausta sisimmässä tapahtuvista suurista tunteista, joita ihminen tietämättäänkin välillä toteuttaa ja toimii suojellakseen ja pitääkseen kasassa omaa sieluaan ja psyykettä.

Ihminen haluaa olla rakastettu,
sen puuttuessa ihailtu,
sen puuttuessa pelätty,
sen puuttuessa ylenkatsottu ja inhottu.
Sielu jäätyy tyhjiössä ja haluaa olla kontaktissa mihin hintaan hyvänsä.”
-- Hjalmar Söderberg -- 


Joulu voi olla aina

Kirjoitan tätä blogia joulun alla, jolloin herkistymme ja olemme hyviä toisillemme. Mietin aina herkkänä ihmisenä, miksi vain jouluna pitäisi olla se ihana levollinen, onnellinen olotila, sydän täynnä rakkautta ja lämpöä muita ihmisiä kohtaan.

Halusin sen tunteen säilyvän koko vuoden, ihan aina. Kun perustin Alkumaata, halusin sen tuntuvan hyvältä jokaiselle kävijälleen. Täällä on aitoja, lämpimiä tunteita tarjolla ihan jokaiselle. Jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, kaikkine puolineen. Onnistumisen kokemuksia löytyy jokaiselle, sillä maatila tarjoaa niin paljon erilaista tekemistä. Jos joku lapsi kärsii esim. perhehoitoon tullessa pahoista raivareista tai vihan tunteista, kuluu jonkin aikaa, niin niitä tunteita ei enää tarvita. 

Niina Merivirta
toimitusjohtaja, Alkumaa Oy
JYET, Lasten ja nuorten erityisohjaaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, ammattijärjestäjä, matkailun ohjelmapalvelutuottaja ja Green Care ohjaaja

Alkumaa on toiminut vuodesta 2017 alkaen kuntouttavana sosiaalisena maatilana Salossa.

www.alkumaa.fi

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!