Siirry pääsisältöön

Alentuneesti työkykyisen palkkatuen ehdot ovat muuttuneet

ke jouluk. 13 13:14:00 2023

1.7.2023 tuli voimaan palkkatukiuudistus. Vates kokosi keskeiset muutokset uudistuksesta alentuneesti työkykyisen henkilön kannalta. Muutokset on koottu tämän uutisen lopussa olevaan infograafiin.

Uudistuksen tavoitteena on mm. nostaa palkkatuen enimmäismäärää vaikeasti työllistyvien kohdalla. Tukiprosentti nousi 50 prosentista 70 prosenttiin, mutta palkan sivukuluja ei enää lasketa mukaan. Työnantajalle maksettavan palkkatuen maksimimäärä on 1 770 euroa. 

Palkkatuki myönnetään aluksi 10 kuukaudeksi, ja sen jälkeen sitä voidaan myöntää 24 kk kerrallaan niin kauan kuin tarvetta on. Ensimmäisellä kerralla myöntämisen perusteena on, että työnhakijan sairaus tai vamma vaikeuttaa oleellisesti työllistymistä. 

Jatkohakemuksissa ei tarvita välttämättä lääkärintodistusta, jos vamma tai sairaus on parantumaton.

- On tärkeä huomioida, että jatkojakso haetaan hyvissä ajoin ennen edellisen päättymistä ja että uusi jakso alkaa heti edellisen jälkeen, jotta tuki voidaan myöntää 24 kk mittaisena, Vatesin erityisasiantuntija Mari Bergman toteaa.

Jatkohakemuksen kohdalla TE-toimisto arvioi, että tuella palkatun tuottavuus tehtävissä on tehdyistä mukautuksista huolimatta alentunut vamman tai sairauden takia olennaisesti ja pysyvästi. Jos TE-toimisto arvioi, että mukautusten ansiosta henkilön tuottavuus ei ole enää alentunut, palkkatukea ei enää myönnetä. Tällöin on vaara, että työsuhde päättyy, jos työnantaja ei pysty palkkaamaan henkilöä ilman palkkatukea. 

Uudistuksessa on ns. jäähysääntö eli henkilölle ei myönnetä päättyneen palkkatukijakson jälkeen kolmeen vuoteen uutta palkkatukioikeutta saman työnantajan palvelukseen, jos työsuhde on välillä katkennut. Tämä ei kuitenkaan koske alentuneesti työkykyisiä. 

- Työnantajan näkökulmasta taas kannattaa ottaa huomioon, että sivukuluja ei enää lasketa mukaan palkkatuella katettaviin kuluihin. Tämä voi pienentää toteutunutta tukiprosenttia kokonaiskuluista, jos sivukulujen osuus kuluista on suuri, Bergman huomauttaa. 

- Tämä on esim. työhönvalmentajien huomioitava, kun he tekevät työnantajayhteistyötä. 

Kuvaa klikkaamalla saat näkyviin infograafin.

Uutista on korjattu 19.12.2023 klo 9:05 sen osalta, että jäähysääntö ei koske alentuneesti työkykyisiä henkilöitä. 

Kaksivärinen vihreä tausta, jossa otsikko Palkkatuki uudistui. Alentuneesti työkykyiselle myönnettävä palkkatuki 1.7.2023 alkaen. Taustalla erilaisia symboleita.

Lue lisää uudistuneesta palkkatuesta TEM:n sivuilta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: