Siirry pääsisältöön

Arkkipiispa Tapio Luoma Job Shadow Day -tapahtuman suojelijaksi

09.01.2019

Arkkipiispa Tapio Luoma.Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma toimii vuoden 2019 Job Shadow Day -päivän suojelijana. Job Shadow Day eli työn seurannan päivä on tarkoitettu henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä.

Tapahtuma järjestetään Suomessa tänä vuonna 16.5.2019 ja sitä koordinoi Vates-säätiö, jonka kautta organisaatiot voivat jo ilmoittautua mukaan. Viime vuonna noin 200 organisaatiota eri puolilla Suomea tarjosivat yhdelle tai usealle työn seuraajalle mahdollisuuden tutustua päivän ajan kiinnostavaan työhön.

Päivän tarkoitus on osoittaa, että osatyökykyinen henkilö voi olla täysin työkykyinen hänelle sopivassa työssä ja toisaalta kannustaa osatyökykyistä henkilöä kouluttautumaan ja hakemaan rohkeasti itseään kiinnostavaa työtä. Tärkeässä roolissa ovat lähettävät tahot, kuten oppilaitokset ja työllistymisyksiköt, jotka auttavat työseuraajaa ja työnantajaa löytämään toisensa. Lähettäviä tahoja oli viime vuonna noin 60.

- Erityisryhmien työllistymistä on tärkeä tukea. On kaikkien etu, että työ löytää tekijänsä ja mahdollisimman moni paikan työelämässä, arkkipiispa Tapio Luoma toteaa.

Job Shadow Day on lähtöisin Irlannista. Suomessa tapahtumaa koordinoi Vates-säätiö, joka toi sen Suomeen vuonna 2014. Päivä on laajentunut paikallisesta kokeilusta valtakunnalliseksi tapahtumaksi. Oppilaitos, viranomainen, järjestö tai muu taho lähettää työn seuraajan päivän ajaksi työpaikkaan, jonka kanssa on tehty sopimus seurannasta.
Työtä on seurattu muun muassa kirjastoissa, kaupoissa, kunnissa, päiväkodeissa, tiedotusvälineissä, kuljetusyrityksessä, arkkitehtitoimistossa, hevostallilla, keilahallissa, seurakunnissa ja teattereissa.

Job Shadow Day -tapahtuman avulla voi luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi ja mahdollistamiseksi.

Joka kuudennella meistä on jokin toimintarajoite. Rajoitteet voivat olla ohimeneviä tai pysyviä. Suurin osa osatyökykyisistä henkilöistä tekee silti työtä tai kykenee siihen. Vielä useampi olisi töissä, jos heidän kykynsä eivät jäisi erityistarpeiden varjoon ja työnantajat saisivat tietoa erilaisista tukikeinoista.

Aiemmin tapahtuman suojelijoina ovat olleet ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018) ja Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017).

Tapahtumasivu:
www.jobshadowday.fi (aukeaa uuteen välilehteen)

Lisätietoa:
Marianne Pentikäinen
marianne.pentikainen@vates.fi
p. 044 743 1929

Job Shadow Day.