Siirry pääsisältöön

Tulisielu-tunnustuksen sai Nuorten Ystävien Lea Nikula

15.05.2019

Kaija Ray, Lea Nikula ja Laura Andersson.Vates-säätiön vuosittain myöntämän Tulisielu-tunnustuksen sai sosiaalisen työllistymisen kehittämispäällikkö Lea Nikula Nuorten Ystävistä. Tunnustuksen myöntämisperusteena on muun muassa se, että Nikula toiminnallaan saanut käyntiin monta vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistämisen edistämiseen tähtäävää toimintamallia ja hanketta Pohjois-Suomessa ja Suomessa laajemminkin. Näistä esimerkkinä ovat mielenterveyskuntoutujille ja muille elämäntilanteeseensa tukea tarvitseville tarkoitetut klubitalot, valmennuspajat ja kehittämishankkeet.

- Lea Nikula on monessa mukana oleva vaikuttaja. Hänen monialaisuuteensa kuuluvat myös tutkimuksen tekeminen sekä aktiivinen vaikuttamistyö. Hän on työssään aina katsonut myös toimialansa tuttujen toimijoiden ulkopuolelle, hakenut uusia kumppanuuksia ja pyrkinyt kehittämään alan toimintaa, Vates-säätiön hallituksen jäsen Laura Andersson Invalidiliitosta avasi tunnustuksen perusteluita.

- Kaikki toimintamme perustuu osallisuuteen. Jäsenemme ja asiakkaamme saavat kertoa näkemyksensä esimerkiksi palveluista, joita pitävät tarpeellisina työllistyäkseen. Minulle ja meille kaikille Nuorten Ystävissä on tärkeää löytää yhdessä asiakkaiden tai jäsentemme kanssa polku työelämään, jos se on hänen tavoitteensa. Diagnoosilla tai vammalla ei ole merkitystä, Lea Nikula kertoo Nuorten Ystävien periaatteesta.

Vates-säätiö aloitti Tulisielu-kunniakirjasarjan vuonna 2014. Tulisielu annetaan henkilölle tai toimijalle, joka on pitkäjänteisellä toiminnallaan vaikuttanut erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistämisen edistämiseen tuottaen uusia innovatiivisia toimintamalleja tai läpimurtoja.

Tulisielun saaja valitaan vuosittain vaihtuvan kohderyhmän joukosta tai muulla tarkentavalla kriteerillä. Tänä vuonna Vates-säätiön hallitus päätti palkita ansioituneen järjestötoimijan. Yksi kriteereistä oli, että
henkilö on edistänyt vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen ja työssä pysymisen näkökulmia maakunnissa tehtävässä uudistuksessa.

Tulisielu-tunnustus luovutettiin Vates-päivillä, jotka pidetään Tiedekeskus Heurekassa 15.-16.5. Jokavuotisessa seminaarissa käsitellään vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymisen kysymyksiä.

Nuorten Ystävät on sosiaali- ja terveysalan asiantuntija- ja vaikuttajajärjestö, jolla on yli 40 yksikköä tai toimipistettä eri puolilla Suomea. Nuorten Ystävät muun muassa ylläpitää mielenterveyskuntoutujien klubitaloja Pohjois-Suomessa, tarjoaa erityisryhmien asumispalveluita ja järjestää sosiaalista kuntoutusta.

Kuva: Vates-säätiön kehittämispäällikkö Kaija Ray, Lea Nikula ja Invalidiliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Laura Andersson.