Siirry pääsisältöön

Ilman sosiaalialan järjestöjä työllistymispalvelut olisivat huomattavasti kapeammat

14.04.2022

""
Usein kuullaan sanottavan, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Entä jos sopivaa työtä ei olekaan tarjolla tai sitä ei ole vielä löytynyt? Jos ihmisellä ei ole tässä hetkessä edellytyksiä työllistymiseen tai työnhakutaidot eivät riitä nykyisessä digiympäristössä? Työ on tapa liittyä yhteiskuntaan ja olla osa sitä. Kaikille työelämä ei kuitenkaan vaikuta tavoittelemisen arvoiselta.

Me työllistymistä edistävissä järjestöissä huomioimme ihmisen kokonaisuutena ja olemme tukena monilla elämän osa-alueilla. Saatamme olla se ratkaiseva tuki, joka auttaa ihmistä tarttumaan esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluihin. Me kannustamme, tuemme ja autamme löytämään vahvuuksia ja itseluottamusta. Rohkaisemme seuraamaan omia unelmia ja luomaan omannäköisen polun elämässä. Parhaimmillaan tämä pohjan rakentaminen synnyttää kipinän työllistymistä tai opiskelua kohtaan. Ensin täytyy kuitenkin huolehtia perusasioista, eli ihmisen toimintakyvyn ylläpitämisestä.

Etelä-Karjalan syrjäseuduilla on hankala työmarkkinatilanne. SaimaanVirta tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilua ja palkkatuettua työtä. Toiminnassamme harjoittelemme paitsi työnhaku- ja työelämätaitoja, myös tiimityötä valmennustoiminnassa sekä pienryhmissä toimien. Nuorten työpajatoiminnassa ryhmätoiminnoilla ja yhteistyöverkostojen hyödyntämisellä on tärkeä sijansa. Olemme mukana monenlaisissa hankkeissa ja teemme yhteistyötä monien paikallisten yritysten kanssa. Valmennamme myös etänä, mikä on tärkeää toimintaa niille, jotka eivät esimerkiksi pysty syrjäisemmiltä alueilta kulkemaan toimintaan tai kärsivät sosiaalisten tilanteiden pelosta.

Järjestökenttä ja julkinen sektori tukevat toisiaan ja tuottavat toisiaan täydentäviä palveluita. Ilman sosiaalialan järjestöjä myös työllistymispalvelut olisivat huomattavasti kapeammat ja resursseja niin monen ihmisen yksilölliseen kohtaamiseen olisi ratkaisevasti vähemmän. Kuntouttava työtoiminta on tärkeä osa sosiaalipalveluja. Meillä ja monessa muussa järjestössä niitä tuotetaan pitkällä asiantuntemuksella, resursseja jatkuvaan kehittämiseen käyttäen sekä tietenkin aidolla ihmisistä välittämisellä.

Minna-Maija Huittinen ja Jaana Tahkokallio
Yksilövalmentajat, SaimaanVirta ry

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!