Siirry pääsisältöön

Toimiva menetelmä kehitysvammaisten työllistämiselle

14.04.2022

Kaksi taloa, ihmisä talon edessä ja nainen puhelimessa.

Ruotsinkielisten kehitysvammaisten etujärjestössä FDUV:ssa on menossa työllisyyteen liittyvä projekti Steget vidare – från arbetsverksamhet till arbete med lön. Projektin tavoite on lisätä ruotsinkielisten kehitysvammaisten henkilöiden mahdollisuuksia työllistyä palkkatyöhön.

Palkanmaksu tehdystä työstä mielletään itsesäänselvyytenä. Kuinka moni meistä olisi valmis työskentelemään palkatta? Mutta kun on kyse kehitysvammaisen henkilön oikeudesta palkkaan, mikään ei ole enää itsestään selvää. Moni kehitysvammainen työskentelee nimittäin aivan tavallisilla työpaikoilla ilman työsopimusta ja siihen kuuluvaa palkkaa.

Viranomaisilla ei ole tietoa kehitysvammaisten työolosuhteista, koska myös tuottavaa työtä kutsutaan työtoiminnaksi.Viranomaiset ovat kuitenkin vastuussa siitä, että kehitysvammaiset henkilöt saavat mahdollisuuksia tavata työnantajia, kokeilla erilaisia työtehtäviä, ilmoittautua TE-toimistoon työnhakijoiksi ja saavat tukea työsopimuksen saavuttamiseksi. Tämän takia on tärkeää, että FDUV ja muut järjestöt vahvistavat toimivia menetelmiä kehitysvammaisten henkilöiden työllistämiseksi. Tämän lisäksi rakenteelliset esteet tulee tehdä näkyviksi, jotta päättäjät saavat tietoa, miten palveluita tulisi kehittää ja vahvistaa.

Järjestökenttä tarjoaa tukea

FDUV, ja muut järjestöt tarjoavat tukea ja tietoa kehitysvammaisten henkilöiden työllistymisestä. Nostamme esille kokemuksia arjesta, jotta päättäjät voivat kuulla myös niitä ääniä, jotka muuten eivät tule kuulluksi.

Moni kehitysvammainen henkilö on pettynyt jatkuvaan avotyötoimintaan ja sen rakenteisiin, jotka eivät mahdollista palkkatyöhön kiinni pääsemistä. Monilla ei kuitenkaan ole todellisia mahdollisuuksia neuvotella työnantajien kanssa ilman järjestöjen tai ammattilaisten tukea. Ne tarjoavat tietoa ja tukea myös työnantajille. FDUV tarjoaa tukea ruotsinkielisille kehitysvammaiselle henkilöille ja heidän perheillensä, jotta työllistyminen olisi mahdollista.

Tietoisuus luo mahdollisuuksia

Steget vidare -projekti on lisännyt tietoa palkkatyön mahdollisuuksista sekä kehitysvammaisten henkilöiden että ammattilaisten keskuudessa. Tästä huolimatta on kuitenkin vielä paljon tehtävää. Myös päättäjien tietoisuutta tulee lisätä. Päättäjien rooli on monella tapaa ratkaiseva, kun palveluja priorisoidaan, mutta ennen kaikkea asenne on tärkeä, koska päätökset palveluista vaikuttavat kehitysvammaisten mahdollisuuksiin yhteiskuntaosallisuuteen.

On olemassa erilaisia menetelmiä, jotka tukevat kehitysvammaisten henkilöiden pääsyä palkkatöihin. Vammaisuus liittyy myös ympäristötekijöihin. Toimivalla tuella ja mukautuksilla esteitä voi poistaa. Työvalmennus on tuloksellinen palvelu ja työnantajatkin saavat tukea työllistämiseen. FDUV tekee jatkuvasti työtä, jotta laadukkaat palvelut olisivat tarjolla myös ruotsiksi.

 Melanie Shametaj
Projektipäällikkö
FDUV-logo.


Läs blogen på svenska

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!