Siirry pääsisältöön

Työkanava välitti ensimmäiset työntekijät asiakasyrityksiin alkuvuodesta

26.04.2023

Työkanava Oy yhdistää uudella tavalla osatyökykyiset työnhakijat ja työpaikat. Työkanavalla on asiakasyrityksiä, joihin he palkkaavat osatyökykyisiä työttömiä työnhakijoita. Työkanava on vastuussa palkanmaksusta sekä muista työnantajan velvoitteista. Varsinaiset työtehtävät hoidetaan Työkanavan asiakasyrityksessä.

– Meidän kanssamme ei jää yksin, vaan tuemme sekä asiakasyritystä että työntekijäämme läpi työsuhteen, Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola avaa yrityksen toimintamallia.

TE-palvelut välittävät osatyökykyiset työnhakijat Työkanavan työntekijöiksi. Työntekijälle nimetään Työkanavasta henkilökohtainen palveluesihenkilö, jolta hän saa apua tarvittaessa. Palveluesihenkilö tarjoaa työntekijälle henkilökohtaista tukea koko työsuhteen ajan. Työkanava räätälöi työt asiakasyrityksessä työntekijän osaamisen ja kykyjen mukaan. Tällä hetkellä solmittavien työsuhteiden kesto on vähintään puoli vuotta, ja palkka maksetaan kunkin alan työehtosopimuksen mukaisesti.

Vastuu siitä, että työt tulevat hoidetuksi, on Työkanavalla. Asiakasyritys saa osatyökykyisen työntekijän työpanoksen ja ammattitaidon käyttöönsä. Työkanava voi valmentaa työntekijän lisäksi asiakasyrityksen työyhteisön vastaanottamaan uuden työntekijän. Asiakasyritys työllistää osatyökykyisen työntekijän joko henkilöstövuokrauksena tai alihankintana, jolloin Työkanava vastaa työnteosta kokonaan. Työvoimaa tarvitsevat organisaatiot voivat olla suoraan yhteydessä Työkanavaan.

– Työkanava on turvallinen tapa piilossa olevan työvoimapotentiaalin hyödyntämiseen ja työyhteisön moninaisuuden kasvattamiseen. Tutkitusti moninaisuus lisää työyhteisön tuottavuutta, Nikkola kertoo asiantuntevasti.

Ensimmäinen Työkanavan työntekijä aloitti työt tammikuussa kaupan alalla. Yhtiössä on käytetty paljon aikaa asiakassuhteiden rakentamiseen ja toimintamallien kehittämiseen. Alkuvaiheessa Työkanava pyrkii löytämään työvoimaa erityisesti niille aloille, joilla on pulaa osaavista tekijöistä. Kaikkea ei ole kuitenkaan pystytty ennakoimaan.

– Tämän kevään monellakin tapaa haastava työmarkkinatilanne on selkeästi hidastanut yritysten päätöksentekoa rekrytoinneista, Nikkola harmittelee.

Haasteellisesta yhteiskunnallisesta tilanteesta huolimatta osatyökykyisten työntekijöiden työsuhteet ovat alkaneet hyvissä merkeissä, ja ensimmäiset kokemukset asiakasyrityksissä ovat myönteisiä.

Työkanava Oy on valtion omistama ja pääosin rahoittama yhtiö, jonka ohjauksesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Vates-säätiö on ollut mukana perustamassa Työkanavaa ja kehittämässä sen toimintaa. Tällä hetkellä yksi Työkanavan hallituksen jäsenistä on Vates-säätiön kehittämispäällikkö Jukka Lindberg.

Lue lisää Työkanavasta ja sen toiminnasta (linkki aukeaa uuteen välilehteen)