Siirry pääsisältöön

Hallitus päätti mittavista leikkauksista järjestöjen valtionavustuksiin

18.04.2024

Tummahiuksinen Jaana pikkuikkunoiden edessä.Orpon hallituksen leikkausriihi tuotti tuloksena mittavat vähennykset sote-järjestöjen valtionavustuksiin ja sitä kautta myös toimintaan. Suunnitellut vähennykset ovat 25 miljoonaa euroa vuodelle 2025 ja 50 miljoonaa euroa vuodelle 2026. Tasaisella höyläyksellä tämä tarkoittaa jo ensi vuodelle yli kuuden prosentin vähennystä avustuksiin.

Näiden lisäksi kehysriihen päätöksinä on, että tietyt ministeriöt, kuten STM, päättävät vielä uusista valtionosuuksien vähennyksistä, jotka sisällytetään ministeriöiden vuoden 2025 talousarvioehdotukseen ja julkisen talouden suunnitelmaan vuosille 2026-2029. STM:n kohdalla tämä tarkoittaa 30 miljoonaa euroa valtionosuuksien vähennyksiä tuon 75 miljoonan euron lisäksi. Jos tämäkin vähennys kohdistuu järjestöavustuksiin, ollaan erittäin hankalassa tilanteessa.

Myös arvonlisäveron korotus vaikuttaa järjestöjen kulurakenteeseen ja vähentää myös sitä kautta käytettävissä olevan toimintarahoituksen määrää. On selvää, että järjestöjen on tartuttava toimeen välittömästi, ja käynnistettävä pohdinta siitä, miten jatkossa ydintoiminta turvataan ja miten leikkaukset voidaan kohdentaa niin, että aiheutetaan mahdollisimman vähän kurjuutta eniten järjestöjen tukea elämässään tarvitseville. Kaikenlaiset yhteistyökuviot muiden järjestöjen kanssa ovat tarpeen ja niiden suunnittelemiseen ja käynnistämiseen on ryhdyttävä.

Jaana Pakarinen
Toimitusjohtaja

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!