Siirry pääsisältöön

Kehysriihen lyhytnäköinen päätös: Työkanava Oy lakkautetaan

17.04.2024

Tummahiuksinen, silmälasipäinen Jaana Pakarinen pikkuikkunoiden edessäOrpon hallituksen kehysriihessä päätettiin lakkauttaa Työkanava Oy:n valtionrahoitus ja kohdentaa yhtiöön sijoitettu vapautuva RRF-rahoitus (EU) vaikuttavampiin työllistymistä edistäviin toimiin. Mitä nämä vaikuttavammat toimet ovat, ei kehysriihi kerro.

Työkanava on perustettu vuonna 2022, ja sen toiminta perustuu lakiin Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä (242/2022). Työkanava Oy:llä on peruspääoma, johon on käytetty rahoitusta Suomen kestävän kasvun (RRF) ohjelmasta, ja sen tehtävien hoito rahoitetaan vuosittain valtion talousarviossa osoitettavalla rahoituksella sekä yhtiön palvelujen myynnistä saatavilla tuotoilla. RRF-rahoitus ja valtionrahoitus tullaan kehysriihen päätöksellä lakkauttamaan. Prosessin loppuun vieminen edellyttää voimassa olevan lain kumoamisen.

Kun valtio perusti ja käynnisti Työkanavan toiminnan, lähtökohtana oli yksinomaan edistää osatyökykyisten työllisyyttä mahdollistamalla työsuhteinen työ myös kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville osatyökykyisille. Yhtiön tarkoituksena on ollut tukea osatyökykyisten ihmisten osaamista sekä kohentaa heidän työmarkkinavalmiuttaan. Työkanava on palkannut vaikeasti työllistyviä ja pyrkinyt vuokraamaan heidän työpanostaan yrityksille.

Yhtiön alkuinvestoinnit on tehty, toiminta on kunnolla käynnistynyt ja työllistymisiä on saatu toteutumaan. Tästä syystä on kummallista, että hallitus päättää lakkauttaa toiminnan, jonka vaikuttavuus konkretisoituu hitaasti mutta vakaasti ja tulee laajemmassa mitassa näkyviin vasta muutamien vuosien kuluttua. Joka tapauksessa vaikeimmassa asemassa olevien osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseen on osoitettava jatkossakin resursseja.

Jaana Pakarinen
Toimitusjohtaja

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!