Siirry pääsisältöön

Kuntamarkkinat-tietoisku: välityömarkkinat pitävät yllä tuettuja polkuja työmarkkinoille

pe 11. syyskuuta 2015 09.20.00

Vates-säätiön projektipäällikkö Petri Puroaho kertoi Kuntamarkkinoiden tietoiskussaan 9.9.2015, miksi kuntien kannattaisi panostaa välityömarkkinoiden kehittämiseen. Välityömarkkinoiden ajanjakso on työttömyyden ja työssäolon välinen aika. Henkilö voi hyödyntää tätä aikaa kohdattuaan erilaisia vaikeuksia sijoittua avoimille työmarkkinoille. Välityömarkkinoilla edistetään työllistymismahdollisuuksia ja annetaan työssä selviytymistä tukevia palveluja. Tällaista toimintaa on jokaisella 15 ELY-alueella. Toiminta koskettaa kaikkia kuntia.

Kuka tahansa meistä voi elämänsä aikana pudota hetkellisesti tai pidemmäksi aikaa työmarkkinoilta ja päätyä hyötymään välityömarkkinoiden palveluista. Tutkimusten mukaan noin puolella suomalaisista työikäisistä on vähintään yksi pitkäaikaissairaus tai vamma. Yhä useampi suomalainen uskoo työkykynsä heikkenevän tulevaisuudessa johtuen esimerkiksi terveydellisistä syistä. Lisäksi noin puolet 18–59-vuotiaista uskoo työkykynsä heikkenevän työhön liittyvien kovien vaatimusten vuoksi. Onneksi on vielä olemassa välityömarkkinat, jotka pitävät yllä yksilöllisiä tuettuja työllistymispolkuja työmarkkinoille. Ilman välityömarkkinoita kuntien menoerät olisivat kalliimpia.

Välityömarkkinoiden tehokas hyödyntäminen parantaa työllisyyttä, helpottaa työnantajien ja työntekijöiden kohtaamista, vahvistaa kaikkien työhön osallistumista ja estää yhteiskunnasta syrjäytymistä. On parempi luoda työmarkkinat, joihin kuuluvat kaikki eivätkä vain ne, jotka onnistuvat pärjäämään tällä kertaa tai tällä työnhakukierroksella. Investoimalla välityömarkkinoihin syntyy innovaatioita työllisyyteen, yhteiskuntaan ja ihmisyyteen.