sopiva työ
JSD tumma

Job Shadow Day 16.5.2019

Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Job Shadow Day -päivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työnseuraajien välillä. Työnseuraaja saa  mahdollisuuden tutustua työpäivään itseään kiinnostavassa työssä. Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka vasta miettivät opintopolkuaan. Sopivan työn löytäminen on hyvä alku!

Tapahtuma syntyi ovat Irlannissa, jossa  on vuodesta 2009 alkaen järjestetty erityinen Job Shadow Day -päivä, jossa toimintarajoitteiset ihmiset pääsevät tutustumaan unelmatyöhönsä. Tapahtuman järjestäjä, Irish Association of Supported Employment, on järjestö, joka ajaa tuetun työllistymistä menetelmää työllistymisen tukena (Supported Employment) ja käyttää päivää tehokkaasti työllistymiskeinona.

Job Shadow Day on nykyään ympäri Eurooppaa toteutettava tapahtuma, johon osallistuu tuhansia työnseuraajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä. Valtakunnallisen tapahtuman suojelijoina ovat toimineet mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistö (2017) sekä ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018).

Päivä on mahdollisuuksien päivä, ei varsinaista työnhakua

Suomessa päivä on ensisijaisesti asenteenmuokkausta, jonka avulla on mahdollista luoda paikallista tai alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi. Päivää voivat hyödyntää kaikki ryhmät, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen. Suomessa päivällä on alusta alkaen tärkeänä osana ollut mahdollisuus tutustua oppilaitoksiin ja siten selvittää mielekäs opintopolku.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona. Vates ottaa vakuutuksen, joka kattaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat virallisena Job Shadow Day päivänä. Lähettävä taho vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu päivänä, jolloin työn seuraaminen tapahtuu. Koska joka vuosi mukana on työnantajia, joille virallinen Job Shadow Day -päivä ei sovi, on lähettävän tahon hoidettava vakuutusasia itse.

Vaikka Job Shadow Day ei ole varsinaista työnhakua, on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollista jatkopolkua onnistuneelle työn seuraamiselle.

Tule mukaan!

Kaikkien työ on arvokasta. Mitä paremmin osaaminen ja kyky vastaavat työtehtävää, sitä paremmin työ tulee tehdyksi. Muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa.

Job Shadow Day infotilaisuus

Aika: ke 7.11. klo 9.00 - 11.00  Mahdollisuus yhteiseen lounaaseen alakerrassa. (omakustanteinen)
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Tule kuulemaan, miten organisaatiosi voi osallistua seuraavaan työnseurantapäivään joko lähettävänä tahona, alueellisena koordinaattorina, viestimällä tapahtumasta tai muulla tavoin.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan


Ministerien Lindström ja Mattila tervehdys 2018

Työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila toimivat tänä vuonna Job Shadow Dayn (25.4.2018) valtakunnallisina suojelijoina. He ovat antaneet yhteisen tervehdyksensä päivään osallistuville.

Lue tervehdys

Läs hällsning


 

Kysy lisää

Kehittämispäällikkö
Kaija Ray
puh. +358 440 724 944
kaija.ray(at)vates.fi

Sopimusasiat ja nettipäivitykset:
Johdon sihteeri, viestintä
Marianne Pentikäinen
puh. +358 44 743 1929
marianne.pentikainen(at)vates.fi