Siirry pääsisältöön

Ensi kevään Job Shadow Day -päivä 23.5.

Alustavan tiedon mukaan vuoden 2024 Job Shadow Day - työn seurannan - päivä järjestetään 23.5.

Nyt on hyvä hetki alkaa miettiä tapahtumaan osallistumista ja keskustella omien asiakkaiden kanssa siitä, mikä olisi heidän unelmatyönsä, johon he haluaisivat tutustua.

Merkitkää päivämäärä jo kalenterihinne. Tapahtuman suojelija ilmoitetaan myöhemmin.

Toivottavasti ensi keväänäkin saamme suuren joukon työn seuraajia yrityksiin unelmiaan toteuttamaan!

Ihmishahmo, jonka pää näyttää hehkulampulta, josta lähtee keltaisia säteitä. Vieressä teksti Job Shadow Eay

Job Shadow Day 25.5.2023


Suurkiitos kaikille mukana olleille! Saamamme palautteen mukaan päivä on ollut hyvin onnistunut. Tänä vuonna päivän toteutukseen osallistui yli 50 työhönvalmentajaa noin 40 organisaatiosta, noin 140 yritystä ja yli 180 työnseuraajaa! Toivottavasti olette mukana ensi vuonnakin!

Lue lyhyt kooste Job Shadow Day -päivästä

Tapahtuman suojelijan Mikael Pentikäisen tervehdys Job Shadow Day -päivään osallistuville

Valtakunnallisen Job Shadow Day -päivän  suojelijana vuonna 2023 toimi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Hän on lähetti päivään osallistujille suomen- ja ruotsinkielisen tervehdyksen. Alla näet muutaman poiminnan tervehdyksestä.

- Elämä on opettanut, että jokainen meistä on hyvä jossain, mutta kaikki emme saa mahdollisuutta tämän hyvyyden osoittamiseen. Job Shadow Day on yksi keino aurata tietä sille, että yhä useampi pääsisi näyttämään lahjojaan ja osaamistaan.On tärkeää, että arvioisimme ihmisen työkykyä enemmän työtehtävää vasten. Se voi avata silmiämme näkemään, että juuri tämä tekijä sopii kuin nakutettu juuri tähän työhön.

- Kannustan työnantajia osallistumaan tapahtumaan ja antamaan mahdollisuuksia seurata työelämää. Tällä pienellä teolla voi olla suuri vaikutus. Tämä päivä on hyvä teko meille kaikille – ja samalla koko yhteiskunnalle, Pentikäinen totesi.

Kuva: Markus Sommers


Job Shadow Day on mahdollisuuksien päivä

Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Päivä on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen. Job Shadow Day -päivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä. Päivän aikana työn seuraaja pääsee tutustumaan unelmatyöhönsä oikealla työpaikalla ja näkemään, sopisiko työ hänelle. Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka miettivät opintopolkuaan. Suomessa on alusta alkaen ollut tärkeää mahdollisuus tutustua päivän aikana myös oppilaitoksiin ja siten selvittää mielekäs opintopolku.

Suomessa päivä on ensisijaisesti asenteenmuokkausta, jonka avulla on mahdollista luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi ja mahdollistamiseksi.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho eli organisaatio, joka lähettää työnseuraajan seuraamaan päivää, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona.

Vates vakuuttaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat ja heidän työpaikalle tulevat ohjaajansa virallisena Job Shadow Day -päivänä. Lähettävä taho  vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu joko Vatesin vakuutuksen tai lähettävän tahon oman vakuutuksen kautta. Jos virallinen JSD-päivä ei sovi työnantajalle ja työn seuraaminen tapahtuu jonain toisena päivänä, on lähettävän tahon huolehdittava, että työn seuraaja on vakuutettu lähettävän tahon kautta.

Vaikka Job Shadow Day ei ole varsinaista työnhakua, on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollista jatkopolkua onnistuneelle työn seuraamiselle.

Tule mukaan!

Kaikkien työ on arvokasta. Mitä paremmin osaaminen ja kyky vastaavat työtehtävää, sitä paremmin työ tulee tehdyksi. Muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa.

************************

Job Shadow Day tulee Irlannista, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Irish Association of Supported Employment on järjestö, joka tuetun työllistymisen menetelmän (Supported Employment) avulla edistää vammaisten ja muiden vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja käyttää JSD-päivää tehokkaasti tietoisuuden lisäämiseksi vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista.

Job Shadow Day toteutetaan nykyään ympäri Eurooppaa ja siihen osallistuu tuhansia työnseuraajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä. Valtakunnallisen tapahtuman suojelijoina ovat toimineet mm. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017), ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018), evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma (2019), työministeri Tuula Haatainen (2020 ja 2021), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (2022) sekä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (2023).

Katso, ketkä olivat mukana 2023

JSD IKEAssa: hymyjä, kokemuksia ja oppimista!

Catharina Van Den houwe (she) kirjoittaa englanninkielisessä blogissaan ajatuksiaan Job Shadow Day -päivästä. Hän on Equality, Diversity and Inclusion Leader IKEA Finlandissa.

IKEA oli tänä vuonna mukana päivän toteutuksessa ensimmäistä kertaa ja Catharina toteaa blogissaan, että he ovat ehdottomasti osallistumassa ensi vuonnakin.

Lue Catharinan blogi

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:
Johdon sihteeri, JSD-koordinaattori
Marianne Pentikäinen
puh. +358 44 743 1929
marianne.pentikainen(at)vates.fi

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videot Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta