Siirry pääsisältöön

Esteettömyydestä kuultua

22.03.2016

Vates-päivien teemana oleva esteettömyys on ollut käsiteltävänä lähiaikoina muissakin tilaisuuksissa. Vammaispoliittinen ohjelma VAMPO on päättymässä, ja siitä kuulemme kokemuksia Vates-päivillä Stina Sjöblomin, THL, puheenvuorossa. Suomen osalta YK:n vammaissopimuksen ratifiointikeskustelu on käynyt vilkkaana pitkään ja aihetta sivuttiin moneen otteeseen myös Nordens Välfärdscenterin ja THL:n 9.3. järjestämässä Pohjoismaisessa vammaispolitiikan seminaarissa.

Esteettömyyden eri alueilta kuultiin kavalkadi myös Invalidiliiton esteettömyyskeskus ESKEn verkostoseminaarissa 18.3. Tästä tilaisuudesta nappasin mukaani muutaman välähdyksen ja oivalluksen pohjustamaan Vates-päivien työllisyysnäkökulmaa. Tilaisuudessa puhuttiin paljon sosiaalisesta ilmastosta ja psykososiaalisesta esteettömyydestä eli siitä, kun esteellisyys ei näy – myöskään työhön pyrittäessä. Nämä ilmiöt aiheuttavat välitöntä ja välillistä syrjintää.

Työhön pääsemisessä ja työssä pysymisessä on yksittäisen osatyökykyisen henkilön kohdalla usein kyse etuisuuksien yhteensovittamisen hankaluuksista. Eri viranomaiset tekevät samasta asiasta useita eri tulkintoja. ESKEn tilaisuudessa tätä samaa käsiteltiin asumisen kysymyksissä – miten esim. asuntojen mitoituksia pyörätuolia käyttävien kohdalla tulkitaan eri kunnissa eri tavoin.

Tavallisuuden kokemus on voimaannuttavaa – osatyökykyiset ja vammaiset haluavat tehdä työtä samoin ehdoin ja samalla tavalla kuin meistä jokainen, omat kykynsä ja rajoitteensa huomioiden. Esteettömyys työelämässä tai vaikkapa liikkumisessa ei ole hyvän mielen tai pahan mielen asia – sitä joko on tai ei ole. Vammaiset kaipaavat juuri niitä tavallisuuden, ei erityisyyden kokemuksia kaikessa kohtaamisessa arkeen tai työhön liittyen. Iltalukiota käyvä ja kevään aikana ylioppilaaksi kirjoittava Mervi Piispanen kiteytti tämän sanoihin: ”Ärsyttää kun viranomaiset alkaa lässyttää, että voi voi sinua – pitäisiköhän sinulle määrätä edunvalvoja, kun et jaksa täyttää näitä satasivuisia lomakkeita”.

Jatkamme keskustelua Vates-päivillä, työllistymiskattaus on valmis!

Kaija Ray
kehittämispäällikkö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!