Siirry pääsisältöön

Hyvää juhlavuotta – Vates-säätiö täyttää 30 vuotta

02.01.2023

Jaana Pakarinen, tummat hiukset, katsoo kameraan ja hymyilee.Vates-säätiö perustettiin vuonna 1993 edistämään eri tavoin vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työhön pääsyä, työssä pysymistä ja työhön paluuta. Paljon on tapahtunut vuosien varrella, mutta silti paljon on vielä tehtävää. Vuonna 1993 syntyneet ihmiset täyttävät tänä vuonna kolmekymmentä vuotta, eli ovat hyvässä työiässä rakentamassa Suomea paremmaksi maaksi tehdä työtä ja elää elämää. Kuitenkin on niin, että osa kolmekymppisistäkin tarvitsee työssä selviytyäkseen enemmän tai vähemmän erilaisia tukitoimia. Mitä varhemmin tukitoimia kyetään kohdistamaan oikein, sitä paremmin ihmiset kiinnittyvät yhteiskuntaan, työelämään ja kykenevät toimimaan yhdenvertaisesti ja kokonaisvaltaisesti omassa elämässään.

Työelämän tukijärjestelmässä on erityisoppilaitosverkosto, joka ottaa hyvissä ajoin nuoret omien seinien sisään, ja ohjaa yksilöllisesti nuoria kohti näiden omia unelmiaan. Jotta unelmat työpaikoista toteutuisivat, tarvitaan avarakatseisia työnantajia tarjoamaan työpaikkoja monenlaisille ihmisille. Työnantajilla tulee olla tietoa siitä, minkälaisin menetelmin tiettyjä tehtäviä osaavia ihmisiä tuetaan työpaikalla. Viime vuosina tehtyjen työnantajakyselyjen perusteella työnantajille tarjolla olevat tukitoimet ovat vielä harmillisen tuntemattomia. Vatesilla on siis edelleen paljon tehtävää tällä saralla.

Juhlavuonna säätiön tärkeän tehtävän toteuttamiselle on tulossa isoja haasteita, kun päärahoittajamme STEA leikkaa kehittämis- ja aluetoiminnan rahoitusta merkittävästi. Rahoituksen leikkaaminen tarkoittaa henkilöresursseina kolmen henkilön työpanoksen vähenemistä ja valtakunnallisessa kehittämistyössä asiantuntijatiedon jakamisen supistumista. Leikkaukset kohdistuvat toimintaan, joka saatujen palautteiden mukaan on tarpeellista ja tärkeää etenkin maakunnissa toimiville pienille vammais- ja potilasjärjestöille. Tapahtumat ja tilaisuudet on nähty myös tärkeinä työllistämistiedon jakamisen paikkoina. Vates-säätiö jakaa osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä tukevaa asiantuntijatietoa niin järjestöille, oppilaitoksille, välityömarkkinatoimijoille, avoimille työmarkkinoille että kaikille muillekin, joilla on tarvetta tälle tiedolle.

Edessä olevista haasteista huolimatta olemme tarttuneet juhlavuotemme käynnistämiseen päättäväisesti. Vatesin arvot – rohkeus, asiantuntijuus, muutosvalmius – tulevat vahvasti näyttämään sisältönsä. Vatesin asiantuntijat tekevät työtään suurella sydämellä ja olen vakuuttunut siitä, että luovuutta ja viisautta käyttäen tulemme onnistumaan tiellemme asetettujen kivikkojen ylittämisestä.

Kuten olemme 30-vuotisen toimintamme aikana jo huomanneet, tällä tehtäväkentällä ei työ vähene. Joskus se sanoitetaan uudella tavalla, joskus keksitään pyörä uudelleen, joskus nostetaan vuosia vanhoja keinoja uudelleen toimiviksi ja joskus yritetään ylläpitää hyväksi koettua toimintamallia, jottei uudet tuulet puhalla kehitystyötä kumoon.

Luottamus on vahvaa, että yhteistyössä verkostojemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa saavutamme hyviä tuloksia osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen kohdalla myös jatkossa.

Toiveikasta Uutta Vuotta ja Vates-säätiön 30 v. juhlavuotta toivottaen,


Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!

 

Kommentit


Onnittelut!

Menestystä 30 v. Juhlavuotta viettävälle Vates-säätiölle ja kiitos tähänastisesta yhteistyöstä.

- 04.01.2023