Siirry pääsisältöön

Kurkkaus Iitin työpajan ruokatoimintaan

08.06.2022

Ruokapöytä täynnä herkullisia vihanneksia ja muuta purtavaa.Iitin työpajalla ruuanlaitto on aina ollut tärkeässä osassa työpajan toimintaa. Se on ollut suosittua toimintaa ja koetaan tosi mielekkäänä, kaikkienhan meidän on syötävä joskus.😊

Ruokaa on valmistettu ruokaryhmissä sekä osana hyvinvointiryhmää. Ruokaryhmässä ajatuksena on ollut, että tehdään perusruokia, joita jokaisen on helppo tehdä kotona. Yhdessä tekeminen on koettu mukavaksi ja jokainen on päässyt osallistumaan ruuanlaittoon. Vieraampienkin asioiden opettelu ja uuden kokeilu on ollut yhdessä helpompaa ja kynnys tehdä itse ruokaa kotona on madaltunut. Hyvinvointiryhmässä on keskusteltu mm syömisestä, terveellisestä ravinnosta ja ruokarytmistä.

Juhlapyhät ja perinteet näkyvät työpajan arjessa. Pääsiäisenä tehtiin kananmunamureketta perunoilla ja persikkarahkapiirakkaa jälkiruuaksi, vappuna paistuivat munkit, jouluna on herkuteltu jouluruualla ja kesäkeleistä on nautittu yhdessä grillaillen. Välillä on vietetty myös kihlajaisia ja läksiäisiä, joihin on leivottu asiakkaiden suunnitelmia leipomuksia. Tarjoilut tekevät juhlan tunnelmaa.

Työpajalle tulee viikoittain hävikkiruokaa, jota on hyödynnetty ruokatoiminnassa sekä asiakkaat ovat saaneet sitä kotiin.Pellilinen omenapiirakkaa. Kypsistä banaaneista on leivottu banaanikakkua ja leivistä on valmistettu lämpimiä voileipiä ja krutonkeja salaatteihin. Taloudellisuus ja hävikkiruuan suurimman osan hyödyntäminen on iso osa työpajan ruokatoiminnan ideologiaa.

Työpajalla leivotaan myös paljon. Leivonnaiset menevät tauolle omaksi iloksi tarjottaviksi, vierailijoita varten sekä omiin ryhmiin tarjolle. Yksi iso projekteistamme oli kesäkahvilan pito, jonne leivoimme suolaista ja makeaa. Välillä olemme pitäneet myös pop-up kahvilaa. Asiakkaat tykkäävät kokeilla välillä haastavampiakin juttuja, joten työpajalla on leivottu välillä esim. karjalanpiirakoita. Uuden kokeilu ja siinä onnistuminen on nostattanut itsetuntoa, ja sitä kautta on saanut itsevarmuutta kaikkeen tekemiseen.

Hurjan vihreä krokotiilikakku.

Asiakkaiden kommentteja ruokatoiminnasta:

  • ”Mukavaa, kun tauolla on syötävää”
  • ”Hyvä meininki”
  • ”Ahkeraa toimintaa”
  • ”Mukavaa tekemistä”
  • ”Yhdessä kivaa kokata”
  • ”Saa ruokaa”
  • ”Oppii uusia taitoja”
  • ”Vatsa tulee täyteen”

Teksti ja kuvat: Iitin työpajan osallistujat ja henkilökunta

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!