Siirry pääsisältöön

Loman jälkeinen päivä, kun mikään ei onnistu

01.08.2022

Jaana Pakarinen, lyhyehköt tummat hiukset, katsoo kameraan ja hymyilee.Ensimmäinen työpäivä kesäloman jälkeen on aina vähän totuttelua. Pitäisi muistaa toimistosiivouksen jäljiltä irrotettujen sähköjohtojen kiinnittäminen ja kymmenet salasanat, käynnistää tietokone moneen kertaan uudelleen useiden päivitysten takia, muistella miten toimiston kahvinkeitin ’ladataan’ kunnon kahville.

Kun sitten kaikki on suunnilleen kohdillaan, voi ryhtyä töihin. Ensimmäiseksi laskujen hyväksyminen. Uups. Unohdin kännykän kotiin. Eihän sen pitäisi olla mikään ongelma, kaikki asiat hoituu tietokoneellakin. Paitsi ettei hoidu. Jo lyhyen työrupeaman jälkeen totesin, että nykyisin ei voi mitään töitä tehdä ilman kännykkää, koska joka paikkaan pitää kirjautua tai tunnistautua – kännykällä. Onhan toki varajärjestelmiä. Kirjautumisohjelma kysyy, etkö voi käyttää xx-tunnistautumista. No en voi. Valitsen toisen vaihtoehdon, joka on kännykkään lähetettävä koodi. Kolmas vaihtoehto. Kännykkään lähetettävä tunniste. Ja niin edelleen. Olen umpikujassa.

Seuraavaan tehtävään. Säätiössä on käynnissä kaksi rekrytointia. Päätin hoitaa ilmoitukset te-toimiston työpaikkakanavalle (Työmarkkinatori). Kirjaudu tunnistautumalla. No niin, ei sitten tehdä tätäkään.

Jossain kohtaa päivää tuli mieleen työpäivä neljännesvuosisadan takaa, kun ei ollut niin väliä, onko kännykkä mukana vai ei (oliko silloin kännyköitä?). Työpaikalla asiat hoitui ja silloinen tekniikka toimi aivan hyvin, ainakin riittävästi. Mutta tähän on tultu. Kännykkä, tai oikeammin älypuhelin, on jokapäiväinen työväline, jota ilman ei nyt todistetusti saa tehtyä töitä. Sen pitäisi siis olla liimattuna kehoon tai sen pitäisi osata seurata minua ilman kehotusta niin, että se on aina saatavilla eikä koskaan unohdu mihinkään.

Siirryn loppupäiväksi etätöihin tekemään digitalisaatiota vaativat tehtävät älypuhelimen kaikkihallitsevassa seurassa. Mutta antisosiaalisessa iltapäiväkahviseurassa.

Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

JK. Ne kaksi rekrytointi-ilmoitusta löytyvät tästä linkistä.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!