Siirry pääsisältöön

Mistä suunnasta sinä katsot elefanttia?

09.09.2021

Anne Kallio mäntujen edessä keltaisess villatakissa.Pääsin tänään osallistumaan keskusteluun, joka lämmitti mieltäni syvästi. Keskustelussa ei tullut yhtään kertaa esille ”mitenkähän ne”-näkökulma, vaan paikalla keskustelemassa olivat juuri he, keiden siellä pitääkin olla. Jos joku keskustelussa ihmetteli ääneen jotain asiaa, keskustelun vetäjä ohjasi ihmettelyn toiselle paikalla olijalle, joka kertoi näkökulmansa asiaan.

Jotain sattumaa siinä oli. Olin aamulenkillä pohtinut vanhaa esimerkkiä elefantista, ja miten hyvin se vertaus pätee työllisyydenhoidon ratkaisuihin. Ajatus ei ole uusi, mutta jälleen kerran ajankohtainen. Elefantti on iso, niin iso että on vaikea hahmottaa sitä kokonaan. Niinpä jokainen katsoo sitä hieman eri suunnasta, jolloin osa elefantista näkyy hyvin selkeästi, mutta toinen puoli jää kokonaan pimentoon. Elefantin pimentoon jääneen puolen suhteen ollaan vuorovaikutusten, käsitysten, oletusten ja odotusten varassa.

Erään kuntakokeilualueen kunnalla on ollut pitkään perinteenä kokoontua säännöllisesti vaihtamaan kuulumisia. Heille se ei ole kokeilu, työkalu tai menetelmä, vaan osa työkulttuuria, tapa toimia. Samaan keskusteluun osallistuvat parin viikon välein järjestöjen ja kunnan palvelunjärjestäjien, kunnan elinvoiman, etsivän nuorisotyön, oppilaitoksen, sosiaalipalvelujen sekä kuntakokeilun (kaupungin työllisyyspalveluiden ja TE-palveluista siirtyneiden) edustajat.

Erityisesti yksi kohta keskustelusta jäi mieleeni. Puhe kääntyi siihen, että työllisyyspalveluissa on välillä ihmisiä, joille juuri se palvelu ei ole oikea paikka, sillä työ ei ole heille tavoitteena realistinen sillä hetkellä. Koska paikalla oli myös sosiaalisen kuntoutuksen edustaja, saatiin nopeasti kuva myös heidän palveluidensa ruuhkautuneisuudesta. Totesimme yhdessä, että kaikki toimijat tahtoisivat, että asiakas pääsisi oikeaan palveluun oikeaan aikaan.Piirroskuva elefantista makaamassa ruohikossa.

Meneillään on useampi työllisyyspalveluiden järjestämiseen liittyvä uudistus, joka koskettaa kuntia, jolloin myös kuntapäättäjät täytyisi saada mukaan luomaan yhteistä ymmärrystä monitahoisesta asiasta. Työllisyydenhoidon osapuolia pitää olla keskustelemassa saman pöydän ääressä, jotta elefantti saadaan hahmotettua joka suunnasta.

Anne Kallio
Työllisyyssuunnittelija
Järjestöjen rooli työllisyyden kuntakokeiluissa -selvitys

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!